Τα startups στην Ελλάδα σε αριθμούς

Deasy @ 20.03.2014
Τα startups στην Ελλάδα σε αριθμούς

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση που παρατηρείται στον αριθμό των startups σε σύγκριση με το 2010, σύμφωνα με την έκθεση του Endeavor Greece. Συγκεκριμένα, το 2010 ιδρύθηκαν 16 startups και ο αριθμός αυτός σχεδόν δεκαπλασιάστηκε το 2013. Αντίστοιχη είναι και η αύξηση στα κεφάλαια που επενδύθηκαν σε startups στο διάστημα αυτό. Το 2013 το ύψος της επένδυσης έφτασε τα 42 εκ. ευρώ,  80 φορές μεγαλύτερο σε σύγκριση με το 2010, που ήταν μόλις 500.000 ευρώ. Στο σύνολο του 2013, 30 εταιρείες έλαβαν επενδύσεις.

H έκθεση επισημαίνει την επίδραση που είχαν τα κεφάλαια της πρωτοβουλίας Jeremie που διοχετεύτηκαν στην αγορά μέσω τεσσάρων funds, Elikonos, Odyssey, Open Fund και PJ Tech Catalyst. Τα αποτελέσματα καταγράφονται τόσο στο ποσοστό των επενδύσεων του 2013, που προέρχεται από επενδυτές που έχουν τη βάση τους στην Ελλάδα (72%) και αφορά σε εταιρείες σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης (σε ποσοστό 69%), όσο και στην κατανομή ανά κλάδο. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν λάβει περίπου το 50% της συνολικής επένδυσης για το 2013.

Στην κλαδική κατάταξη, στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με μεγάλο ποσοστό που αντικατοπτρίζει την επένδυση που έλαβε η Hellas Direct. Ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά τα media, τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, ο τουρισμός, η εκπαίδευση και η ψυχαγωγία. Είναι, επίσης, χαρακτηριστική η έλλειψη επένδυσης σε κλάδους με μεγάλη δραστηριότητα, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, η υγεία και η ενέργεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 50% των startups που έχουν δημιουργηθεί από το 2010 μέχρι σήμερα είναι mobile apps αποτυπώνοντας μια σύγχρονη και διεθνή τάση που έχει επηρεάσει πολύ τη συγκεκριμένη αγορά. Επιπλέον, με βάση τα χαρακτηριστικά και τις προοπτικές στην Ελλάδα, το 25% των επιχειρήσεων φαίνεται να μπορεί να αναπτυχθεί σημαντικά, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία.

Ο αυξημένος αριθμός επιχειρήσεων συνδέεται και με την αύξηση των οργανισμών στήριξης των νέων επιχειρηματιών, όπως συνεργατικοί χώροι και incubators καθώς και των διαγωνισμών, εκδηλώσεων και άλλων πρωτοβουλιών με στόχο τη στροφή προς την επιχειρηματικότητα και τη χρηματοδότηση νέων εγχειρημάτων. Υπολογίζεται ότι η αναλογία οργανισμών και επιχειρήσεων σήμερα είναι 1 προς 5.

Συμπερασματικά, η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι πολύ σημαντική με αυξημένο αριθμό επιχειρηματικών προσπαθειών και ένα περιβάλλον να διαμορφώνεται σταδιακά για να τις βοηθήσει να αναπτυχθούν. Είναι αναγκαίο, όμως, να γίνουν συστηματικότερες προσπάθειες και να επεκταθεί η χρήση έξυπνων χρηματοδοτικών εργαλείων και σε κλάδους που η χώρα διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ευκαιρίες για επιχειρηματική δράση. Πρέπει να αναδειχθούν τα επιτυχημένα παραδείγματα επιχειρηματιών για να λειτουργήσουν σαν πρότυπα και να υποστηριχθούν ενεργά οι εταιρείες που έχουν τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Παρακάτω, μπορείς να δεις το σχετικό infographic:

STARTUPS,ΕΛΛΑΔΑ,ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home