Το «δωρεάν WiFi» του Αντώνη Σαμαρά

Τι εννοούσε ο Πρωθυπουργός με την χθεσινή απάντησή του σε τηλεοπτική συνέντευξη;

Δημήτρης Μαλλάς, Φανούρης Δρακάκης @ 05.11.2013
Το «δωρεάν WiFi» του Αντώνη Σαμαρά

Στο deasy.gr αποφασίσαμε να ξεφύγουμε λίγο από το σημερινό σχολιασμό στα social media που ξεσήκωσε η χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σχετικά με την παροχή «παντού δωρεάν WiFi» στους πολίτες σε ένα χρόνο από σήμερα, μια απάντηση, η οποία φάνηκε ίσως να είναι εκτός (λίγο ή πολύ) θέματος.

 

Όμως παρά την αμφισβήτηση, η δήλωση του Πρωθυπουργού έβγαλε είδηση. Την οποία αποφασίσαμε να ψάξουμε.

Όπως καταλαβαίνετε, το να καλύψεις όλη τη χώρα ή τα μεγάλα αστικά κέντρα πλήρως με WiFi δίκτυα είναι πρακτικά αν όχι αδύνατο, τουλάχιστον είναι εξαιρετικά κοστοβόρο. Όπως ανέφεραν στο deasy κυβερνητικές πηγές, η δήλωση αφορούσε ένα ήδη υπάρχον έργο για τη διαχείριση – επέκταση δημοτικών WiFi δικτύων, που χρηματοδοτήθηκε από το Γ ΚΠΣ.

Το έργο αυτό ή αν θέλετε το σχέδιο κάλυψης σημείων ενδιαφέροντος και συγκέντρωσης πληθυσμού με δημόσια WiFi δίκτυα επεκτείνεται, με στόχο να δημιουργηθούν ασύρματα δωρεάν δίκτυα πρόσβασης στο Internet σε σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία και πιθανώς άλλους χώρους, όπου η συγκέντρωση πληθυσμού είναι τέτοια που να δικαιολογεί την απόφαση. Η επέκταση του έργου, όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

 

Αναλυτικότερα…

Πριν από 5 χρόνια, ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου «Ανάπτυξη Δημόσιων Σημείων Ασύρματης Ευρυζωνικής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο (Public Hotspots)». Μέσω του συγκεκριμένου έργου και όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.publichotspots.gov.gr, έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο από 195 σημεία ασύρματης πρόσβασης σε ολόκληρη την Ελλάδα όπου η πρόσβαση είναι δωρεάν.

Συγκεκριμένα, τα σημεία παρουσίας του δικτύου βρίσκονται σε:

             126 κεντρικές πλατείες - πεζόδρομους

             34 λιμάνια - μαρίνες

             8 αεροδρόμια

             2 άλλους σταθμούς μεταφοράς

             13 μουσεία - αρχαιολογικούς χώρους

             12 πάρκα

 Ωστόσο, αρκετά από αυτά τα σημεία δεν είναι σε λειτουργία, γεγονός για το οποίο θα υπάρξει παρέμβαση από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου ώστε να επανέλθουν σε λειτουργία και επιπλέον να υπάρξει επέκταση αυτού του δικτύου 

Στο "παιχνίδι" είναι και οι δήμοι, αρκετοί από τους οποίους αξιοποίησαν τα κονδύλια του συγκεκριμένου έργου προκειμένου να αποκτήσουν δημόσια WiFi hotspots, ενώ υπάρχουν και παραδείγματα άλλων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης που προχώρησαν σε αυτόνομες κινήσεις και  επέκτειναν τα ήδη υπάρχοντα ασύρματα δίκτυα τους. Ακόμη, αρκετοί δήμοι έχουν αξιοποιήσει άλλες υποδομές τους, όπως τα μητροπολιτικά δίκτυα οπτικών ινών προκειμένου να προσφέρουν ασύρματη πρόσβαση στους επισκέπτες χώρων όπως είναι, για παράδειγμα, βιβλιοθήκες ή πνευματικά κέντρα.

Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχουν και αρκετά hotspots (περίπου 600) που δημιουργήθηκαν από δήμους, αλλά έχουν εγκαταλειφθεί. Και εδώ αναμένεται να υπάρξει κρατική παρέμβαση προκειμένου τα συγκεκριμένα σημεία να “ξαναζωντανέψουν”.

 

Νοσοκομεία και σχολεία

Στο πλάνο της κυβέρνησης, όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι η δημιουργία WiFi hotspots στα δημόσια νοσοκομεία με τις πρώτες εγκαταστάσεις να έχουν ήδη ξεκινήσει αλλά και στα δημόσια σχολεία. Αντίστοιχο πλάνο υπάρχει και για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπου λειτουργεί μεν ήδη ασύρματο δίκτυο αλλά η πρόσβαση σε αυτό επιτρέπεται μόνο στους φοιτητές και το προσωπικό των ιδρυμάτων. Ρόλο – κλειδί σε αυτή την προσπάθεια αναμένεται να παίξει το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) που έχει τη διαχείριση των ακαδημαϊκών δικτύων.

Παράλληλα, ήδη έχουν αρχίσει να υπάρχουν κινήσεις για την παροχή WiFi πρόσβασης στο Διαδίκτυο από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε και η λειτουργία ασύρματων σημείων πρόσβασης σε σταθμούς του Μετρό της Αθήνας. Παλαιότερα, υπήρχε συζήτηση για λειτουργία WiFi hotspot μέσα στα βαγόνια του Προαστιακού Αθηνών, κάτι το οποίο προς το παρόν δεν έχει υλοποιηθεί.


Ο ρόλος του Σύζευξις ΙΙ

Σημαντικό ρόλο στην προώθηση των δημόσιων WiFi hotspots αναμένεται να παίξει το “επερχόμενο” Σύζευξις ΙΙ, το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο πάνω στο οποίο θα συνδεθούν όλοι οι δημόσιοι φορείς. Μέσω του Σύζευξις ΙΙ, υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν αρκετά hotspots σε κτίρια δημόσιων φορέων, διευρύνοντας περαιτέρω την κάλυψη.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ,WiFi,ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ INTERNET,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home