Η παρέα σου online είναι όλη ΠΑΟΚ

Sofia Gkiousou @ 10.05.2012
Η παρέα σου online είναι όλη ΠΑΟΚ

Οι εκλογές ήταν μία από τις περιστάσεις που μπορείς να διαπιστώσεις πόσο επιλεκτικά φτιαγμένες είναι οι λίστες των πραγμάτων που βλέπεις online. Αν έκρινε ο καθένας μας από αυτές για να βάλει στοίχημα το πιθανότερο είναι ότι θα έχανε πολλά λεφτά.

Το προφανές πρόβλημα είναι το ψηφιακό χάσμα. Όλες οι χώρες κι όλες οι κοινωνικές ομάδες δεν έχουν την ίδια πρόσβαση online ούτε κάνουν απαραίτητα την ίδια χρήση. Κι αν την κάνουν δε βοηθάει κι η γλώσσα. Βλέπε τα άπειρα δίκτυα - τέρατα στην Κίνα. Τί λένε εκεί μέσα; Θα σκάσω.

Αλλά ας το αφήσουμε αυτό στην άκρη που ειναι και μεγάλο θέμα κι ας πιάσουμε λίγο τα δικά μας. Η παρέα σου ποτέ δεν μπόρεσε να προβλέψει το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Αυτό συμβαίνει διότι η παρέα σου είναι λίγα άτομα κι όλοι είναι ΠΑΟΚ (ή άλλη ομάδα, δεν έχει σημασία). Μπορεί να υπάρχουν κι ένα δυο που είναι Ολυμπιακός (δε θα ήταν ποτέ ‘Αρης βέβαια) αλλά αυτούς δεν τους ακούτε ούτως ή άλλως.

Ε, ένα τέτοιο πράγμα συμβαίνει και με την online παρέα σου αν το σκεφτείς.

Πόσους ανθρώπους μπορείς να ακολουθήσεις; Άντε σου λέω γω και 8,000 νοματαίους στο twitter. Λίγοι. Δεν προβλέπεται αποτέλεσμα εκλογών που να χτυπιέσαι κάτω. Ή τέλος πάντων έστω ότι τούτοι οι 8,000 είναι ένα στατιστικά αντιπροσωπευτικό δείγμα (δεν είναι αλλά θα το καλύψω παρακάτω). Δεν έχεις χρόνο ούτε να τους διαβάσεις, ούτε να τους μιλήσεις, ούτε να καταλάβεις ακριβώς τί κάνουν. Εκτός αν αφιερώσεις τη ζωή σου σε ερωτηματολόγια (και πάλι εκεί έχουμε στατιστικά λάθη, το πρόβλημα της αληθούς απάντησης κλπ κλπ) δεν τους προλαβαίνεις. Εξ ου και το twitter μου δεν πρόβλεψε το αποτέλεσμα των εκλογών (ούτε το 3% δεν έπιασε).

Με πόσους από όσους ακολουθείς διαφωνείς; Όχι γιατί θα σκάσω. Πόσο καιρό θα ανεχτείς στην παρέα έναν τύπο με τον οποίο κανένας δε συμφωνεί; Άμα είστε όλοι ΠΑΟΚια πόσο θα ζήσει ένας οπαδός του Άρη μαζί σας; Αν υποθέσουμε πως online οι αντοχές σου είναι μεγαλύτερες (δεν είναι) τότε και πάλι ακολουθείς κυρίως ανθρώπους με τους οποίους συμφωνείς. Η εικόνα που έχει το facebook μου για τον κόσμο είναι ανησυχητικά ορθή για τα δικά μου μέτρα και σταθμά.

Πόση σημασία δίνεις σε αυτούς με τους οποίους διαφωνείς; Δηλαδή να δεχτώ ότι ακολουθείς, διαβάζεις και συζητάς με ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων. Τους προλαβαίνεις κι όλας. Διαφωνείς και με ένα μεγάλο ποσοστό. Στην απίθανη περίπτωση που σε ακολουθούν κι αυτοί και δεν σε έχουν διαγράψει επειδή είσαι Άρης, πόσο τους εμπιστεύεσαι που είναι τρελά ΠΑΟΚια; Λίγο. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, ίσως χρειάζεσαι 5 διαφωνούντες να σου μιλάνε 2 μέρες για να σε πείσουν για κάτι που 1 συμφωνούντας θα σε πείσει σε 2 λεπτά. Και πάλι παίζεται. Τα blogs που διαβάζω εγώ δε με έχουν πείσει ακόμα για άπειρα πράγματα. Αν ήταν έτσι θα είχα λατρέψει το iPad (αλλά δεν, όπως λέγαμε και τις προάλλες)

Τώρα θα μου πεις, και τί να κάνουμε; Να χαλαρώσουμε, προτείνω. Στα τόσα χρόνια online έχω μάθει άπειρα όμορφα (και άσχημα) πράγματα για ανθρώπους, για ασχολίες, για όνειρα και νέους τρόπους να κάνω τα πράγματα. Προσπαθώ η παρέα μου να μην είναι μόνο ΠΑΟΚ (ή να θυμάμαι ότι είναι), να διαβάζω λίγο πιο μακριά από το comfort zone μου, να έχω υπομονή, να βλέπω και την άλλη μεριά. Κι αυτή τη μαγική δυνατότητα του online την αγαπάω.

WEB,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home