Sony NEX-7 review

Μια εξαιρετική φωτογραφική μηχανή με εντυπωσιακά χαρακτηριστικά και επιδόσεις

Συνέχεια στην ενδιάμεση κατηγορία των φωτογραφικών μηχανών μεταξύ των ερασιτεχνικών compact ψηφιακών και των DSLR έδωσε η Sony πριν λίγο καιρό με την κυκλοφορία της NEX-7. Αν θυμάσαι τη NEX-5 (εδώ μπορείς να βρεις την παρουσίαση που είχε κάνει ο Νάσος) η NEX-7 είναι το τελευταίο μοντέλο της ίδιας σειράς (NEX). Σε βάλαμε στο κλίμα λοιπόν, έριξες και μια ματιά στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο (μπορεί να είδες και το βίντεο με τις εντυπώσεις του φίλου μας και επαγγελματία φωτογράφου Νώντα), άρα ήρθε η ώρα να μπούμε στο ζουμί. Τι θα πάρεις με τη νέα πρόταση της Sony;

 

Βασικά χαρακτηριστικά

Αυτός ο τύπος φωτογραφικών μηχανών που ορίζεται τόσο από τη NEX-7 όσο και από τις ανταγωνιστικές προτάσεις της Panasonic και της Olympus είναι ο ομορφότερος και ίσως ποιοτικότερος, ανάμεσα στις compact λύσεις, αυτή τη στιγμή στην αγορά. Συνδυάζουν (και η NEX-7 δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά ορισμό του κανόνα) πολύ όμορφο design αλλά και πολύ καλά υλικά κατασκευής. Θα το διαπιστώσεις με την πρώτη ματιά και με την πρώτη αίσθηση στο χέρι. Σ’ αυτό το στοιχείο, χωρίς υπερβολή βγάζεις το καπέλο και υποβάλλεις τα σέβη σου στη νέα πρόταση της Sony, όπως το έκανες πιθανότατα και στην GF2 της Panasonic ή και στην Pen της Olympus.

 Στον τομέα των λειτουργιών θα ικανοποιηθείς απόλυτα για το βήμα παραπάνω που κάνεις στο χώρο των ψηφιακών, μεταφερερόμενος από τις απλές compact σε αυτές με τη δυνατότητα εναλλαγής φακών. Θα πάρεις εξαιρετικές λήψεις, πλήθος χαρακτηριστικών που θα σε βοηθήσουν να παραμετροποιήσεις τις ρυθμίσεις έτσι ώστε να αποτυπώνεις αυτό θες με το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και κάτω σχεδόν από οποιαδήποτε συνθήκη, θα πάρεις βίντεο επίσης εξαιρετικό με την ανάλυση στα 1080p στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο, άρα full HD στην καλύτερη δυνατή ποιότητα. Στοιχεία όπως η ανίχνευση προσώπου, χαμόγελου, η δυνατότητα πολλαπλής εστίασης, θα σου προσφέρουν ζωντανές εικόνες προσώπων, ακόμα και μιας ολόκληρης παρέας. Η μετακινούμενη οθόνη-σκόπευτρο θα σου προσφέρει τη δυνατότητα να φωτογραφήσεις το αντικείμενό σου από όποια γωνία θες, χωρίς να ζορίσεις το σώμα σου. Είτε θες να φωτογραφήσεις κάτι από ψηλά είτε από χαμηλά αρκεί μόνο να σηκώσεις ή να κατεβάσεις τα χέρια σου (χωρίς να ανέβεις στους ώμους κάποιου ή να ξαπλώσεις) αφού η πτυσσόμενη οθόνη σου προσφέρει ορατότητα οποιαδήποτε στιγμή.

Αν σου αρέσουν οι πανοραμικές λήψεις, μπορείς εύκολα να φωτογραφήσεις με αυτόν τον τρόπο τοπία μέσα από το σχετικό οδηγό που θα εμφανιστεί στην οθόνη της NEX-7, ενώ αν διαθέτεις και 3D τηλεόραση, η αντίστοιχη λειτουργία θα σου επιτρέψει να αποτυπώσεις τρισδιάστατα τα τοπία και να τα απολαύσεις στο σαλόνι σου.

Αν θες να αλλάζεις φακούς ή σου έχουν μείνει... κληρονομιά κάποιοι στο σπίτι, η συμβατότητα της NEX-7 (με την τοποθέτηση κάποιων απαραίτητων δαχτυλιδιών-κάτι σαν αντάπτορες στη γλώσσα των φωτογραφικών) αφορά μια τεράστια γκάμα ακόμα και από φακούς που προέρχονται από άλλες κατασκευάστριες εταιρείες.

Ο κατάλογος των λύσεων που σου προσφέρει η νέα πρόταση της Sony είναι πραγματικά ατελείωτος. Όμως με δύο-τρία στοιχεία, κολλάς πραγματικά...

 

Τεράστια ανάλυση, γρήγορη επεξεργασία, ριπές λήψεων

Η ΝΕΧ-7 σου προσφέρει λήψεις ανάλυσης έως 24,3 megapixels. Μπορείς να τραβήξεις δηλαδή μια φωτογραφία και να φτιάξεις, χωρίς υπερβολή, ακόμα και ταπετσαρία στον τοίχο σου. Είναι η μοναδική μηχανή, αυτής της κατηγορίας, που σου προσφέρει αυτό το επίπεδο ανάλυσης. Ναι το ξέρω, όπως έχουμε πει στο παρελθόν, η ανάλυση δεν είναι πανάκια, αλλά στη συγκεκριμένη πρόταση συνδυάζεται με καλά οπτικά μέρη, οπότε η ποιότητα που θα πάρεις θα είναι πάρα πολύ καλή.

Δεν ξέρω αν σε ενδιαφέρει να μάθεις τι επεξεργαστή φοράει αλλά αυτό που θες σίγουρα να μάθεις είναι ότι αυτός είναι ικανός να σου προσφέρει έως και 10 συνεχόμενες λήψεις το δευτερόλεπτο, όσο ψηλά και αν έχεις επιλέξει την ανάλυσή τους. Σε απλά λόγια, η ταχύτητα επεξεργασίας και αποθήκευσης των λήψεων είναι τέτοια, ώστε να μπορείς να αποτυπώσεις ακόμα και ένα πολύ γρήγορο περιστατικό που συμβαίνει μπροστά σου.

 

Και τώρα η λυπητερή...

Για να αποκτήσεις τη νέα πρόταση της Sony θα πρέπει να έχεις αρχικά υψηλές απαιτήσεις, οι οποίες βέβαια έχουν και υψηλό τίμημα. Η τιμή που θα ακούσεις από τον υπάλληλο του καταστήματος είναι σίγουρο ότι δεν θα σου χαϊδέψει τα αυτιά. Η ΝΕΧ-7 κοστίζει 1.400 ευρώ, οπότε πριν αποφασίσεις να την αποκτήσεις να είσαι σίγουρος ότι θες να κάνεις το επόμενο βήμα στην ψηφιακή φωτογραφία. Αν είσαι σίγουρος, αυτό που μπορούμε να σου πούμε εμείς είναι ότι με την απόκτησή της δεν θα απογοητευτείς.  

ΨΗΦΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,CAMERA,SONY,SONY,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home