Ευρωπαϊκό βραβείο ευρυζωνικότητας στο Σαραντάπορο

Deasy @ 04.12.2019
Ευρωπαϊκό βραβείο ευρυζωνικότητας στο Σαραντάπορο

Την ώρα που άλλοι κατεβάζουν τους διακόπτες σε πιλοτικά δίκτυα 5G (άβυσσος η ψυχή των ανθρώπων) κάποιοι άλλοι κοιτάζουν μπροστά.

Στο ασύρματο κοινοτικό δίκτυο του Σαρανταπόρου στην Ελασσόνα απονεμήθηκε το ευρωπαϊκό βραβείο στην κατηγορία της δημιουργίας ζήτησης και άκου τώρα πώς μπορεί με το τίποτα να φτιάξεις αριστουργήματα.

Το μακρινό, πια, 2010 όταν οι περισσότεροι κοιτούσαμε τι θα γίνει με τα μνημόνια μια ομάδα νέων ανθρώπων με καταγωγή από το Σαραντάπορο πήγαν στους συμπατριώτες τους να τους δείξουν τη σελίδα που είχαν φτιάξει στο Web για το χωριό τους. Μόνο που το χωριό δεν είχε Internet.

Από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πήραν μία πρόσβαση στο Internet την οποία πρόσβαση σιγά σιγά επέκτειναν μέχρι το χωριό τους. Φαντάσου σαν να έχεις μια μπαλαντέζα μόνο που είναι ασύρματη και αντί για ρεύμα μεταφέρει data. Το δίκτυο αναπτύχθηκε στα χρόνια που πέρασαν και σήμερα καλύπτει 15 χωριά στην ευρύτερη περιοχή, παρέχοντας πρόσβαση στο διαδίκτυο σε μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες. Αντιγράφουμε από τη σελίδα τους: «το κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr είναι “κοινό αγαθό” (‘commons’), δηλαδή πόρος ανοιχτός προς όλους και διαχειρίσιμος από όλους όσους συμμετέχουν σε αυτόν. Εντάσσεται στο σημαντικό παράδειγμα των ασύρματων / ενσύρματων κοινοτικών δικτύων ηλεκτρονικής επικοινωνίας, που αναπτύσσονται πλέον σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Αποτελεί μία ελπιδοφόρο εναλλακτική πρόταση για την ταχεία γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, που το έχουν περισσότερο ανάγκη, προάγοντας ταυτόχρονα τη συνεργασία και την ισότιμη συμμετοχή στην ψηφιακή εποχή και τον πλούτο γνώσης και ευκαιριών που αυτή προσφέρει. Απώτερος σκοπός μας, όσον αφορά τα κοινοτικά δίκτυα, είναι η δημιουργία ενός μοντέλου ανάπτυξης τέτοιων υποδομών, το οποίο θα μπορεί να αναπαραχθεί και σε άλλες περιοχές που βρίσκονται σε ‘ψηφιακή απομόνωση’».

Ωραία πράγματα...

WIRELESS,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home