Μισός αιώνας διαδίκτυο: Εν αρχή ην το… lo

Deasy @ 29.10.2019
Μισός αιώνας διαδίκτυο: Εν αρχή ην το… lo

Για τον σπουδαστή Τσάρλι Κλάιν η στιγμή εκείνη μάλλον ήταν σημαντική, όμως δεν είχε σκεφτεί να πει κάτι βαθυστόχαστο όπως περίπου τρεις μήνες πριν ο Νιλ Άρμστρονγκ όταν πατούσε στην επιφάνεια της Σελήνης.

Ο Κλάιν ίσως κοίταξε το ρολόι που έδειχνε 10:30 το βράδυ της 29 Οκτωβρίου 1969 ώρα Ειρηνικού, κάθισε στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή SDS Sigma 7 σε μια αίθουσα στο πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες και πάτησε το l και το o. Μια πολύπλοκη διαδικασία μετάδοσης ξεκίνησε για να παραληφθεί το μήνυμα από τον υπολογιστή του Ερευνητικού Ιδρύματος Στάνφορντ, αλλά η σύνδεση κατέρρευσε αμέσως μετά τη μετάδοση του γράμματος "ο". Με αυτόν τον άτσαλο τρόπο γεννήθηκε το ARPANET, το δίκτυο που αποτέλεσε τον πατέρα του Internet. Μία ώρα μετά την πρώτη αποτυχημένη δοκιμή και αφού προηγήθηκεν οι απαιτούμενες διορθώσεις στα προγράμματα, ο Κλάιν κατάφερε να συνδεθεί με την εντολή login (εξ ου και το "lo") στον υπολογιστή του Στάνφορντ. Η ώρα Γκρίνουιτς όταν επιχειρήθηκε η πρώτη μετάδοση ήταν η 06:30 της 30ης Οκτωβρίου και μπορούμε να πούμε πως το Internet γράφει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στη ληξιαρχική του ημερομηνία γέννησης.

Βεβαίως το δίκτυο που κατασκευάστηκε αρχικά με σκοπό να συνεχίσει να λειτουργεί ακόμα και στην απευκταία περίπτωση μίας πυρηνικής επίθεσης χρειάστηκε αρκετά χρόνια για να εξελιχθεί. Από το φθινόπωρο του 1969, όταν δημιουργήθηκε ο πρώτος κορμός του δικτύου με 4 κόμβους στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, χρειάστηκαν έξι μήνες για να επιτευχθεί μια σύνδεση με υπολογιστές στα ερευνητικά κέντρα της Ανατολικής Ακτής. Χρειάστηκαν, μετά, τρία χρόνια για να αποκτήσει το δίκτυο έναν διεθνή κόμβο, με την πρωτιά να ανήκει στη Σεισμογραφική Υπηρεσία της Νορβηγίας. Τα υπόλοιπα είναι λίγο ως πολύ χιλιοειπωμένη ιστορία και, πια, το Internet είναι για ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων του πλανήτη μας κάτι τόσο δεδομένο όσο το τρεχούμενο νερό ή η ηλεκτρική ενέργεια. Και όλα αυτά, από ένα… lo.

INTERNET,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home