H ομορφιά των θερινών σινεμά μέσα από το φακό του Huawei P30 Pro

H ομορφιά των θερινών σινεμά μέσα από το φακό του Huawei P30 Pro

“Είναι κάποιες καλοκαιρινές βραδιές με γεμάτο φεγγάρι και μια ρομαντική ταινία να παίζει, που όση κούραση και να έχεις την ξεχνάς και αφήνεσαι στην ατμόσφαιρα που σε περιβάλλει” μου περιέγραφε σε κάποια στιγμή της κουβέντας μας ο Παύλος, ο τεχνικός του Σινέ Ζέφυρος, όταν οι δύο μας βρεθήκαμε πριν λίγες ημέρες στο ταρατσάκι του ιστορικού κινηματογράφου της Αθήνας.

Αυτή είναι ίσως η πραγματική ομορφιά των ελληνικών καλοκαιρινών σινεμά. Καλά κρυμμένη πίσω από κατάφυτους φράκτες, με τα ρετρό στοιχεία τους, χάρη στη μακρόχρονη ιστορία τους, με το χαλίκι, τις μυρωδιές από τα λουλούδια και το κυλικείο, το καλοκαιρινό (αν είσαι τυχερός) αεράκι και τον καθαρό νυχτερινό ουρανό να σε σκεπάζει.  

Με το Huawei P30 Pro στο χέρι επισκεφθήκαμε (και συνεχίζουμε να το κάνουμε, αφού το αφιέρωμά μας θα έχει και δεύτερο μέρος) μερικούς από τους πιο όμορφους καλοκαιρινούς κινηματογράφους της Αθήνας. Για να ανακαλύψουμε τη δική τους ξεχωριστή ομορφιά και να την αποτυπώσουμε, όπως προτρέπει όλους μας ο νέος διεθνής φωτογραφικός διαγωνισμός της Huawei, στον οποίο μπορείτε να δηλώσετε και εσείς συμμετοχή. Άλλωστε, χάρη στην αλματώδη εξέλιξη των smartphones η αποτύπωση μοναδικών στιγμών και της ομορφιάς που παραμένει ανεξερεύνητη είναι πλέον πιο εύκολη από ποτέ. Το μόνο που χρειάζεται είναι η δική σου ματιά και το κινητό που έχεις στην τσέπη. Σήμερα όλοι μας μπορούμε να γίνουμε «καλλιτέχνες» και να εκφραστούμε μέσω της φωτογραφίας και η Huawei έρχεται να μας επιβραβεύσει μέσα από τον διαγωνισμό InFocus Awards 2019.

Χάρη στα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του, το Huawei P30 Pro μας έδωσε την ευχέρεια να φωτογραφίσουμε με επιτυχία, ακόμα και στις δύσκολες φωτιστικές συνθήκες των θερινών κινηματογράφων και να αναδείξουμε την ατμόσφαιρα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μικρά και μεγάλα, κάθε χώρου που επισκεφθήκαμε. Ειδικότερα: 

 

Σινέ Θησείον

Το πιο διάσημο σινεμά της Αθήνας, με τη μαγική αύρα και θέα της Ακρόπολης, ο κινηματογράφος που έχει αναδειχθεί από το CNN ως ο καλύτερος του κόσμου και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον από πλήθος διεθνών ενημερωτικών Μέσων, από την Αγγλία, τη Γερμανία, τα Βαλκάνια ακόμα και την Κίνα.

Το Σινέ Θησείον διαθέτει μια πλούσια ιστορία, που ξεκινάει το 1935, χρονιά από την οποία λειτουργεί αδιαλείπτως και τα τελευταία σχεδόν 40 χρόνια έχει περάσει στα χέρια της οικογένειας Μανιάκη (από το 1980). Μια οικογένεια η σχέση της οποίας με τον κινηματογράφο ξεκινάει από τη δεκαετία του 60, από τη γενέτειρα πόλη της, το Αγρίνιο και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, από τον Μιχάλη Μανιάκη, που έχει πλέον τα ηνία του. Συνεχίζοντας την βαριά κληρονομιά και τον κύκλο ζωής του κινηματογράφου. Έναν κύκλο που ακολουθεί η ζωή των φυτών του Σινέ Θησείον, με την οικογένεια να μαζεύει τους σπόρους στο τέλος του Φθινοπώρου, να τους φυτεύει την Άνοιξη, έτσι ώστε όταν ανοίξει και πάλι ο Κινηματογράφος να είναι σε πλήρη ακμή όλος ο κήπος, όπως μας διηγήθηκε ο κ. Μανιάκης στην κουβέντα που είχαμε μαζί του.

Τα φυτά περιμετρικά της «αίθουσας», ο ουρανός, η Ακρόπολη στήνουν το σκηνικό στο Θησείον και η ελληνική εμπειρία ολοκληρώνεται με τα παραδοσιακά, σπιτικά προϊόντα που είναι διαθέσιμα στο κυλικείο του. Στο Σινέ Θησείον δεν πρωταγωνιστεί η ταινία (είτε κάποια παλιά, κλασική είτε μία σύγχρονη, πρώτης προβολής).  Πρωταγωνιστεί η εμπειρία της συμμετοχής σε ένα χώρο που μυρίζει και θυμίζει Ελλάδα. Μια εμπειρία που απολαμβάνουν τόσο το πιστό κοινό της Αθήνας όσο και οι τουρίστες, που έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, χάρη στη διεθνή προβολή του Κινηματογράφου και της ενσωμάτωσής του σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς της Αθήνας (μπορείτε να πατήσετε πάνω στις φωτογραφίες που ακολουθούν και να τις δείτε σε μεγέθυνση).

 

Cine Paris

Σχεδόν αντιδιαμετρικά από το Θησείον, τοποθετημένο στην καρδιά της Πλάκας είναι το Cine Paris. Ο δεύτερος κινηματογράφος της πόλης μας που είναι πλέον σε όλους τους ταξιδιωτικούς οδηγούς, λόγω της «στρατηγικής θέσης» και τη θέα του βράχου της Ακρόπολης.

Ο χώρος που στεγάζεται το Cine Paris ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1940, λειτουργώντας τόσο ως θερινό όσο και ως χειμερινό σινεμά στο ισόγειο. Στη δεκαετία του 60 η κρίση στην Ελλάδα θα κλείσει για περίπου δύο δεκαετίες το χώρο, ο οποίος θα μετατραπεί στη γνωστή μπουάτ Ζυγό. Στα μέσα της δεκαετίας του 80, στην ταράτσα πλέον, το Cine Paris ξεκινάει εκ νέου της λειτουργία του από την οικογένεια Πάνου, η οποία έχει την ιδιοκτησία του σινεμά μέχρι και σήμερα.

Αν το Θησείον το ανακάλυψαν οι Αμερικάνοι (CNN), τη συγκλονιστική ταράτσα του Cine Paris την ανακάλυψαν οι Άγγλοι (Guardian, Monocle), οι διακρίσεις και τα αφιερώματα των οποίων του χάρισαν μια μεγάλη διεθνή προβολή. Μία προβολή που έχει ως αποτέλεσμα η μεγάλη πλειοψηφία των πελατών του να αποτελείται από ξένους τουρίστες, όπως μας ανέφερε η κ. Μαίρη Πάνου.

Η εμπειρία του Cine Paris ξεκινάει από τον πεζόδρομο της Κυθαδηναίων. Εκεί μπορείς να ψάξεις τις κινηματογραφικές αφίσες που μπορείς να αγοράσεις, αμέσως μετά θα αντικρύσεις τη μεγάλη, αναλογική κινηματογραφική μηχανή και ακολουθώντας τις σκάλες, περιτριγυρισμένος από γνωστά πορτρέτα του παρελθόντος, να φθάσεις στην ταράτσα του για να αποκαλυφθεί τότε ο φωτισμένος βράχος της Ακρόπολης. Όταν πέσουν τα φώτα, πάρεις στα χέρια σου την κρύα μπύρα και ανοίξει η οθόνη προβολής η εμπειρία ολοκληρώνεται (μπορείτε να πατήσετε πάνω στις φωτογραφίες που ακολουθούν και να τις δείτε σε μεγέθυνση).

 

Κινηματογράφος Ζέφυρος

Στην αυθεντική, παλιά γειτονιά των Πετραλώνων, ο Κινηματογράφος Ζέφυρος είναι κάτι σαν σημείο αναφοράς της. Ένας κινηματογράφος ταγμένος αποκλειστικά στην υπηρεσία των σινεφίλ, προβάλλοντας μόνο κλασικές, παλαιότερες ταινίες, από τη στιγμή που πέρασε στα χέρια του Νίκου Μουζακιώτη, πριν 30 χρόνια. Η κληρονομιά, το μεράκι και η αφοσίωση του κ. Μουζακιώτη στο Ζέφυρο, πέρασαν μετά το θάνατό του, στη γυναίκα και τα παιδιά του, που διαχειρίζονται πλέον τον ιστορικό χώρο.

  

Κόντρα στις αρχικές προβλέψεις, στις συμβουλές να προβάλλονται και σύγχρονες ταινίες, η συνέπεια του χώρου προς τον παλιό, κλασικό κινηματογράφο έχει κάνει το Ζέφυρο γνωστό όχι μόνο στα Πετράλωνα και τις γύρω γειτονιές αλλά σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Το πιστό του κοινό έρχεται από ολόκληρη την πρωτεύουσα, όχι απαραίτητα για την ταινία που προβάλλει αλλά πρωτίστως για την αγάπη του στο Ζέφυρο. Μια αγάπη που την εκφράζει συχνά στην οικογένεια Μουζακιώτη, μετά το τέλος κάθε ταινίας.

Η… βόλτα στο Ζέφυρο δεν είναι υπερβολή να πει κάποιος ότι αναζωογόνησε σε ένα μεγάλο βαθμό και την ευρύτερη αγορά των Πετραλώνων. Μάλιστα, όπως μου ανέφερε στη συζήτησή μας η κ. Γεωργία Μουζακιώτη, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρήσει μια στροφή και του νεανικού κοινού προς το παλιό σινεμά, που όλο και πιο τακτικά επισκέπτεται το Ζέφυρο. Ίσως κι αυτό να αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο για το πόσο άρρηκτα συνδεδεμένος είναι ο κινηματογράφος με τη γειτονιά των Πετραλώνων και τα πιο νεανικά στέκια που έχουν ανοίξει στην περιοχή.

Μπορείτε να πατήσετε πάνω στις φωτογραφίες που ακολουθούν και να τις δείτε σε μεγέθυνση.

 

9o Open Air Film Festival – Πλατεία Αυδή

Εννέα χρόνια τώρα ο θεσμός του Open Air Film Festival μετατρέπει σε θερινούς κινηματογράφους γνωστούς υπαίθριους χώρους και πλατείες του κέντρου της Αθήνας και όχι μόνο. Από την Πεντέλη μέχρι την Δραπετσώνα και πάρα πολλά σημεία-ορόσημα της πρωτεύουσας συμπεριλαμβάνονται φέτος στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ που έχει ως στόχο να προωθήσει και το θεσμό του θερινού κινηματογράφου αλλά και το παλιό κλασικό σινεμά πιο κοντά σε ένα κοινό που πιθανώς να μην το έχει γνωρίσει και ανακαλύψει.

Άγνωστα διαμάντια του παγκόσμιου κινηματογράφου, κλασικά αριστουργήματα, πρεμιέρες, μικρού και μεγάλου μήκους προβολές του νέου ελληνικού σινεμά αλλά και βωβές ταινίες συνοδεία ζωντανής μουσικής περιλαμβάνονται κάθε χρόνο στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, μετατρέποντας κάθε χώρο σε μια μοναδική εμπειρία.

Βρεθήκαμε στο 9ο Open Air Film Festival στην προβολή στην μεγάλη Πλατεία Αυδή, στο Μεταξουργείο.  Μπροστά από το κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Αθηνών, ένα από τα παλαιότερα νεοκλασικά της Αθήνας. Ένα σκηνικό που έδενε άψογα με το Point Blank (O Επαναστάτης του Αλκατράζ) του 1967, του Τζον Μπούρμαν. Μια ταινία που έχει επηρεάσει τη σκηνοθετική ματιά και του πιο σύγχρονου Κουεντίν Ταραντίνο, όπως έχει ο ίδιος παραδεχθεί κατ’ επανάληψη (μπορείτε να πατήσετε πάνω στις φωτογραφίες που ακολουθούν και να τις δείτε σε μεγέθυνση).

Για την ώρα κάνουμε ένα break. Ραντεβού σε λίγες ημέρες με τους επόμενους θερινούς κινηματογράφους, που έχουμε ξεκινήσει ήδη να επισκεπτόμαστε. Μέχρι τότε μπορείτε να συμμετέχετε στο φωτογραφικό διαγωνισμό της Huawei, InFocus Awards 2019 και να διεκδικήσετε πλούσια δώρα. Ειδικότερα:

Για τον μεγάλο νικητή του Grand Prix, τα δώρα είναι ένα Huawei MateBook 13, ένα smartwatch Huawei Watch GT, το ποσό των 10.000 ευρώ, ένα κουπόνι αξίας 250 δολαρίων για το Trip Advisor και δημοσίευση της φωτογραφίας του για μία εβδομάδα ως ταπετσαρία στις κεντρικές σελίδες της TripAdvisor στις εξής χώρες: Σουηδία, Πολωνία, Δανία, Αυστρία, Νορβηγία, Φινλανδία, Τσεχία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισραήλ, Σερβία, Σλοβακία και Τουρκία.

Για τους νικητές της πρώτης θέσης σε κάθε κατηγορία: ένα Huawei MateBook 13, ένα smartwatch Huawei Watch GT, ένα Huawei P30 Pro, ποσό 2.000 ευρώ και έναν e-voucher κωδικό αξίας 250 δολαρίων για το Trip Advisor.

Για τους Νικητές της δεύτερης θέσης σε κάθε κατηγορία: ένα Huawei P30 Pro.

Για τους Νικητές της τρίτης θέσης σε κάθε κατηγορία: ένα Huawei P30.

Ο Νικητής του Βραβείου του Κοινού θα λάβει ένα Huawei P30 Pro και ένα smartwatch Huawei Watch GT

HUAWEI P30 PRO,SMARTPHONES,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,HUAWEI,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home