Ναι σε νοιάζει που ο μαγνητικός πόλος γλιστράει

Ναι σε νοιάζει που ο μαγνητικός πόλος γλιστράει

Από γεωγραφικής άποψης ο Βόρειος Πόλος είναι ακίνητος, τουλάχιστον όσο ακίνητο μπορεί να είναι κάτι με δεδομένο το “τα πάντα ρει” του Ηράκλειτου, αλλά ο βόρειος μαγνητικός πόλος δεν είναι καθηλωμένος σε ένα σημείο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες “γλιστράει” προς την κατεύθυνση της Σιβηρίας με 54 χιλιόμετρα κάθε χρόνο και αυτό επηρεάζει τη λειτουργία κάθε οργάνου προσανατολισμού. Το γλίστρημα αυτό οφείλεται σε κινήσεις ρευστών μετάλων στον πυρήνα της Γης και φυσικά ό,τι και αν λέμε οι άνθρωποι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό και μάλλον καλό θα είναι να αφήσουμε τον πυρήνα του πλανήτη στην ησυχία του. Ναι, οι πυξίδες δείχνουν τον Βορρά αλλά τον μαγνητικό Βορρά όχι τον γεωγραφικό.

Το ίδιο ισχύει και για τις ψηφιακές εκδοχές των πυξίδων καθώς και για τις εφαρμογές πλοήγησης που χρησιμοποιούμε καθημερινά για να βρίσκουμε τον δρόμο μας και να μην ρωτάμε περιπτεράδες και περαστικούς (κάτι που αποτελεί ως γνωστόν το έσχατο σημείο εξευτελισμού για κάθε άνδρα).

Αρχικά οι επιστήμονες σκόπευαν να ενημερώσουν το μαθηματικό μοντέλο βάσει του οποίου εντοπίζεται ο μαγνητικός Βορράς κατά το 2020, αλλά φαίνεται πως το γλίστρημα πήγε πιο γρήγορα από όσο περίμεναν και η ενημέρωση πέρασε τώρα.

Αυτό σημαίνει σε απλά ελληνικά πως αν η εφαρμογή πλοήγησης που χρησιμοποιείς σου ζητήσει ενημέρωση, μην την παρακάμψεις. Δεν είναι τρελή η απόκλιση αλλά σίγουρα αισθάνεσαι καλύτερα όταν ξέρεις πως οι εφαρμογές σου λειτουργούν όπως ακριβώς θα έπρεπε.

CYBERCULTURE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home