Το #emptymovement πήγε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Τι συμβαίνει σε χώρους τέχνης και πολιτισμού όταν κλείνουν οι πόρτες; Όταν απουσιάζει το ανθρώπινο στοιχείο; Το γέλιο, οι κουβέντες μεταξύ των ανθρώπων, το χειροκρότημα; Ποια είναι η αίσθηση που αποκομίζεις; Πως μπορεί να είναι ένας τόσο ζωντανός χώρος όταν σβήνουν τα φώτα;

Στα πρότυπα πολύ γνωστών χώρων του εξωτερικού, όπως το Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης ή το Royal Opera House στο Λονδίνο κινήθηκε και η (δική μας) Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στην Αθήνα, ανοίγοντας «τις πόρτες» της σε ένα σχετικά νέο κίνημα του Instagram, το #emptymovement. Ένα πείραμα θα λέγαμε, όπου οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από δημοφιλείς λογαριασμούς στο Instagram έχουν την ευκαιρία να γευτούν και να «παγώσουν» με το φακό τους εικόνες από φανερές και κρυφές γωνιές των χώρων αυτών. Εικόνες αυθόρμητες, με προσωπικό στυλ και οπτική που πιθανώς να ξεφεύγει από τη ματιά ενός επαγγελματία φωτογράφου.

Φωτογραφία της @irini_ioto από το event #emptystegi

Αυτά τα events του εξωτερικού λειτούργησαν ως έμπνευση για τη Στέγη και τον Νικόλα Μάστορα, υπεύθυνο για το προφίλ της στο Instagram, ο οποίος είχε την ιδέα να μεταφέρει το #emptymovement και στα… μέρη μας. «Σαν early adopter στο instagram και αρκετά ενεργός χρήστης 4 χρόνια τώρα, όταν είδα αυτή την τάση του #emptymovement να ξεκινά στη Νέα Υόρκη και ειδικότερα στο met museum ζήλεψα και σκέφτηκα πόσο θα ταίριαζε να γίνει κατί αντίστοιχο στην Αθήνα» μας ανέφερε στην επικοινωνία μας ο Νικόλας, προσθέτοντας ότι η Στέγη αγκάλιασε την ιδεά αυτή και μαζί συντόνισαν και υλοποίησαν το όλο project.

Ακολουθώντας αυτές τις βασικές αρχές του κινήματος η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών υποδέχτηκε 16 instagrammers, τους άνοιξε τις πόρτες και τους άφησε ελεύθερους να αφουγκραστούν και να αποθανατίσουν ότι τους κέντριζε το μάτι. Η επιλογή τους έγινε από τον Νικόλα με μοναδικά κριτήρια την ποιότητα του περιεχομένου που μπορούν να προσφέρουν και τη δημοτικότητά τους στο συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο. Η μοναδική τους «υποχρέωση» ήταν να αυτοσχεδιάσουν με το κινητό τηλέφωνο ή τη φωτογραφική μηχανή, ανεβάζοντας τις φωτογραφίες τους στο Instagram με το σχετικό hashtag #emptystegi.

Φωτογραφία του @nmastoras

Ανεξάρτητα αν είσαι ερασιτέχνης φωτογράφος ή ένα ενεργό μέλος του Instagram μια πρόσκληση σε ένα τέτοιο event είναι μια ευκαιρία. Ειδικά όμως αν ανήκεις στη δεύτερη περίπτωση και έχοντας εικόνα από τα αντίστοιχα event του εξωτερικού, το κίνητρο μεγαλώνει. Ενδεικτικές είναι και οι απόψεις δύο από τους ανθρώπους που συμμετείχαν.

«Ηταν μια πολύ ωραία εμπειρία να φωτογραφίσουμε τη Στέγη χωρίς κοινό και ο καθένας όπως ακριβώς θέλει. Μακάρι να γίνουν και άλλες αντίστοιχες ενέργειες στο μέλλον μιας και η πόλη μας έχει πάρα πολλά ενδιαφέροντα μέρη που θα άξιζε να προβληθούν με αυτόν το τρόπο. Σίγουρα θα έπερνα μέρος ξανά σε ένα τέτοιο event» μας ανέφερε ο Φάνης Παυλόπουλος, ενώ στο ίδιο θετικό πνεύμα ήταν και η απάντηση της Μαρίας Κοκκίνου. «Το #emptystegi ήταν σίγουρα μια απο τις πιο δυνατές και ενδιαφέρουσες instagram συναντήσεις και είμαι πολύ χαρούμενη που συμμετείχα σε αυτό, αλλά και για το γεγονός οτι η Στέγη συμφώνησε στο να γίνει όλο αυτό το event. Θεωρώ οτι το περιεχόμενο που δημιουργήθηκε είναι εξαιρετικό και φυσικά θα συμμετείχα ξανα σε μια αντίστοιχη ενέργεια, ακόμα και στον ίδιο χώρο. Είμαι σίγουρη ότι δεν τον εξαντλήσαμε!».

Στην πρόσκληση των δύο παραπάνω Instagrammers για καινούργια events στο μέλλον, η ανταπόκριση του Νικόλα είναι παραπάνω από θετική, ο οποίος μας υπόσχεται ότι θα δούμε και άλλα δημιουργικά πράγματα από τη Στέγη. Μάλιστα ήδη τρέχει ένας διαγωνισμός στο instagram από το λογαριασμό της Στέγης (@stegi_occ) ενώ η συζήτηση για τα μελλοντικά events έχει επίσης ξεκινήσει.

Όσο για το πώς πήγε το event #emptystegi, θα αφήσουμε τις εικόνες να μιλήσουν από μόνες τους

@_alej_

@alef79

@bill_box

@fanellas

@irini_ioto

@jim_ble

@ledart

@liapavlo

@loulou_mar

@malddim

@manthosV

@marielleko_

@p_addim

@pyladeadvena

@stella_io

@the_architext

@zeugolator

@nmastoras


Oι Instagrammers που συμμετείχαν στο #emptystegi

 @the_architext - @zeugolator

@liapavlo - @manthosV

@ledart - @alef79

@stella_io - @loulou_mar

@marielleko_ - @nmastoras

@irini_ioto - @malddim

@bill_box - @_alej_

@jim_ble - @p_addim

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ,#EMPTYSTEGI,INSTAGRAM,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home