IFA 2012: Πρώτα συμπεράσματα

Πριν από μερικά χρόνια, η παρουσίαση στην IFA φορητών υπολογιστών και γενικότερα ειδών πληροφορικής ήταν κάτι πολύ σπάνιο. Φέτος, τείνει να εξελιχθεί στον κανόνα για μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τεχνολογικών καταναλωτικών προϊόντων, η οποία ήταν παραδοσιακά επικεντρωμένη σε τηλεοράσεις και γενικότερα σε προϊόντα ήχου και εικόνας. Εν έτει 2012, όμως, οι κατηγοριοποιήσεις έχουν σταματήσει να υπάρχουν και σε συνδυασμό με την επερχόμενη έλευση των Windows 8, οι μεγάλοι κατασκευαστές προτίμησαν να δώσουν έμφαση στα προϊόντα πληροφορικής τους και ιδίως στους φορητούς υπολογιστές και τα tablets, η δημοτικότητα των οποίων αυξάνεται διαρκώς.

Στη χθεσινή press day, πριν την επίσημη σημερινή έναρξη της έκθεσης στο Messe Berlin, τα Windows 8 ήταν παρών σχεδόν σε όλες τις συνεντεύξεις Τύπου που πραγματοποιήθηκαν. Προχθές, είχαμε τη Sony και τη Samsung να ανακοινώνουν συστήματα που θα χρησιμοποιούν τα Windows 8, χθες ήταν η σειρά των Dell, Lenovo και Toshiba να προβούν σε αντίστοιχες ανακοινώσεις, ενώ είχαμε την ευκαιρία να δούμε και τις πρώτες προτάσεις της HP, η οποία, όμως, έκανε τις ανακοινώσεις της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τόσο η Dell όσο και η Lenovo έχουν μοντέλα είτε με αποσπώμενο πληκτρολόγιο είτε με dock για σύνδεση σε πληκτρολόγιο, δίνοντας την αίσθηση των “δύο σε ένα”, ενώ αντίστοιχη λογική υπάρχει και από την ΗΡ. Η Dell πάντως έδειξε και το XPS Duo 12 με οθόνη που αναποδογυρίζει. Η Toshiba προτίμησε να δείξει ένα μηχάνημα με συρόμενο πληκτρολόγιο, ενώ όλοι οι κατασκευαστές έχουν και παραδοσιακού σχήματος φορητούς υπολογιστές ή all-in-one προϊόντα (με οθόνες άνω των 20 ιντσών για χρήση από ολόκληρη την οικογένεια) με οθόνες αφής για την καλύτερη αξιοποίηση των Windows 8.


Tablets & smartphones

Η έτερη κατηγορία με πολλά νέα προϊόντα είναι αυτή των tablets, όπου υπάρχουν προτάσεις κυρίως για Android (όπως π.χ. αυτές από την Toshiba και την Huawei), ενώ είδαμε και νέα smartphones κυρίως από τη Huawei που προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο brand. Επίσης, η ΖΤΕ έδειξε την πρώτη της συσκευή που βασίζεται σε επεξεργαστή της Intel.

 

OLED & 4K

Στο κομμάτι της τηλεόρασης, δύο είναι οι κεντρικοί άξονες συζήτησης. Ο πρώτος είναι η τεχνολογία OLED, η οποία πλέον αρχίζει να δείχνει έτοιμη για την εμπορική διάθεση της. Samsung και LG παρουσίασαν τηλεοράσεις με την τεχνολογία OLED στις 55 ίντσες, οι οποίες μπορεί να είναι ακριβές, αλλά η ποιότητα της εικόνας είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή.

Επίσης, οι κατασκευαστές ετοιμάζονται για μία ακόμη τεχνολογική αλλαγή: το 4Κ, το οποίο αφορά την ανάλυση της προβαλλόμενης εικόνας. Στο 4Κ η ανάλυση είναι τέσσερις φορές υψηλότερη σε σχέση με το full HD, οπότε είναι προφανές ότι η βελτίωση είναι δραματική. LG, Sony και Toshiba παρουσίασαν ένα μοντέλο με οθόνη 84 ιντσών και ανάλυση 4Κ, το οποίο θα είναι εμπορικά διαθέσιμο τους επόμενους μήνες. Βέβαια, το κόστος είναι και εδώ υψηλό, αλλά είναι βέβαιο ότι σταδιακά θα πέσει και θα γίνει προσιτό και για τη μεγάλη μάζα των καταναλωτών...


* To κορίτσι που εμφανίζεται στις φωτογραφίες είναι η Miss IFA 2012

IFA,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home