Η κρίση αυξάνει τις επιθέσεις

Ανάμεσα στα βασικά αίτια της αύξησης των κακόβουλων επιθέσεων ήταν η οικονομική ύφεση, σύμφωνα με τη Symantec

Deasy @ 08.05.2012
Η κρίση αυξάνει τις επιθέσεις

Δεκαπέντε θέσεις ανέβηκε το 2011 στη συνολική κατάταξη 180 χωρών με βάση των αριθμό κακόβουλων επιθέσεων και απειλών, η Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Symantec, Internet Security Threat Report, Volume 17. Έτσι λοιπόν από την 47η θέση έφθασε στη θέση νούμερο 32. Ως βασικά αίτια, σύμφωνα με την Symantec καταγράφονται η οικονομική ύφεση, και το γεγονός ότι ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν αναβάθμισαν τις τεχνολογικές λύσεις προστασίας που είχαν στην κατοχή τους, γεγονός που συνέβαλλε στο να γίνουν πιο ευάλωτες σε επιθέσεις. Ταυτόχρονα, ενισχύθηκαν τα επίπεδα πειρατείας, με αποτέλεσμα τα λειτουργικά συστήματα που στερούνται επίσημης άδειας να μην έχουν τη δυνατότητα ανανέωσής τους και κατ’ επέκταση να είναι πιο ευπαθή στο επίπεδο της ασφάλειας.

Όσον αφορά τα ευρήματα της έκθεσης σε παγκόσμιο επίπεδο καταδεικνύουν ότι ενώ υπήρξε μείωση του αριθμού των ευπαθειών κατά 20%, ο αριθμός των κακόβουλων επιθέσεων συνέχισε να εκτοξεύεται, παρουσιάζοντας αύξηση 81%, με τις στοχευμένες επιθέσεις να επεκτείνονται σε οργανισμούς κάθε μεγέθους. Ειδικότερα, η Symantec απέτρεψε περισσότερες από 5.5 δισεκατομύρρια κακόβουλες επιθέσεις το 2011, μία αύξηση της τάξης του 81% από το προηγούμενο έτος. Επίσης, ο αριθμός των νέων παραλλαγών malware αυξήθηκε σε 403 εκατομμύρια και ο αριθμός των Web επιθέσεων που απετράπησαν ανά ημέρα αυξήθηκε κατά 36%.

Την ίδια περίοδο τα επίπεδα του spam παρουσίασαν σημαντική πτώση και οι νέες ευπάθειες  που ανακαλύφθηκαν παρουσίασαν μείωση 20% σε σχέση με τα περσινά επίπεδα. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία, συγκρινόμενα με τη συνεχή άνοδο του malware, απεικονίζουν μία ενδιαφέρουσα εικόνα. Οι επιτιθέμενοι έχουν ενστερνιστεί τα εύκολα στη χρήση toolkits επιθέσεων, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αξιοποιούν αποτελεσματικά τις υπάρχουσες ευπάθειες. Κινούμενοι πέρα από το παραδοσιακό spam, οι κυβερνοεγκληματίες στρέφονται στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης για να λανσάρουν τις επιθέσεις τους, η φύση των οποίων (δικτύων) κάνει τους χρήστες να θεωρούν – λανθασμένα – ότι δεν βρίσκονται σε κίνδυνο, παρότι οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες ιστοσελίδες για να βρουν νέα θύματα.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home