Η 1η Αυγούστου σηματοδοτεί την έναρξη ισχύος του AI Act, δηλαδή της νομοθετικής προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ρυθμίσει τον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Οι νέοι κανόνες θέτουν υποχρεώσεις διαφάνειας για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο αντικείμενο, ενώ οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα που μπορεί να φτάνουν ως το 7% των εσόδων τους παγκοσμίως.
Εταιρείες όπως οι OpenAI, Amazon, Apple, Meta και Microsoft είναι σίγουρα εκείνες που είχαν στο μυαλό τους οι νομοθέτες όταν έγραφαν τις διατάξεις του νόμου. Οι εταιρείες υποχρεώνονται να δημοσιοποιούν λεπτομέρειες σχετικά με τα δεδομένα που χρησιμοποίησαν για να εκπαιδεύσουν τα μοντέλα τους, καθώς και να σέβονται τη νομοθεσία περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Αυτό το τελευταίο ενδιαφέρει ιδιαίτερα τα ΜΜΕ, τόσο τα τοπικά όσο και εκείνα που απευθύνονται σε ένα διεθνές ακροατήριο, καθώς όπως έχουμε δει και από τη συνεχιζόμενη διαμάχη των New York Times με την OpenAI και την Microsoft, τα γλωσσικά μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί ενδεχομένως να... σπούδασαν με τρόπο που δεν σεβάστηκε τη σχετική νομοθεσία.
Ωστόσο υπάρχουν και άλλες φωνές που υποστηρίζουν ότι η Ε.Ε. ίσως να βιάστηκε, καθώς διαμόρφωσε ένα νομικό πλαίσιο που είναι πολύ ευρύ και δεν προσφέρει τη λεγόμενη ασφάλεια δικαίου ακόμα και για ευρωπαϊκές εταιρείες που θα ήθελαν να ασχοληθούν με την τεχνητή νοημοσύνη. Ο νομικός παράγοντας μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που η Ευρώπη υπολείπεται των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη. Στοιχεία του Dealroom που επικαλείται το Bloomberg δείχνουν ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις συγκέντρωσαν το 63% των τοποθετήσεων από μεγάλα επενδυτικά ταμεία, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για την Ε.Ε. είναι μόλις 10%. Βεβαίως αν επενδύουν σε κάτι που λειτουργεί με λάθος τρόπο, κακό του κεφαλιού τους, όμως επίσης κακό θα είναι αν ο νόμος στην εφαρμογή του επιβεβαιώσει όσους λένε ότι δυσκολεύει σημαντικά τη δραστηριότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών και τις καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικές απέναντι σε εκείνες που έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ. Βεβαίως δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παίρνει το νομικό της όπλο και να επιβάλλει πρόστιμα για παραβάσεις της νέας νομοθεσίας, όπως έχει ήδη επιβάλλει πρόστιμα για παραβάσεις του GDPR και των νόμων για τις ψηφιακές αγορές και υπηρεσίες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο φυσικά τον πρώτο λόγο θα έχουν οι νομικές υπηρεσίες των εταιρειών και της Ε.Ε., ως είθισται άλλωστε.
Σχόλια