Ποινικό αδίκημα είναι και με τη βούλα η παράνομη πρόσβαση σε προστατευόμενο περιεχόμενο από τους τελικούς χρήστες, μετά την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών. Έτσι, σύμφωνα με την ΚΥΑ, η πρόσβαση σε πειρατικό περιεχόμενο τιμωρείται ακόμα και με φυλάκιση ενός έτους και χρηματική ποινή τουλάχιστον 2.900 ευρώ, όταν φθάσει η εκάστοτε υπόθεση σε δικαστήριο.
Παράλληλα προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα, τα οποία διαβαθμίζονται ως εξής:
- 750 ευρώ για τον τελικό χρήστη
- 1.500 ευρώ για τους πειρατικούς ακτιβιστές
- 5.000 ευρώ για τις περιπτώσεις που διαπιστώνεται παράνομη εμπορική δραστηριότητα (για πειρατές, καφέ και μπαρ, αλλά και για όσους διαφημίζουν πειρατικές υπηρεσίες ή διαφημίζονται σε αυτές)
Σε περίπτωση υποτροπής τα διοικητικά πρόστιμα διπλασιάζονται, 1.500, 3.000 και 10.000 ευρώ, αντίστοιχα για κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αξιόποινο εξαλείφεται όταν ο παραβάτης καταβάλει το διπλάσιο του προστίμου (2x750 ευρώ για τον τελικό χρήστη).
Σχόλια