Πράσινο φως για το ΑΙ Act από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Πράσινο φως για το ΑΙ Act από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ευρωπαϊκός νόμος θα είναι σε 20 περίπου ημέρες η Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη, μετά και το πράσινο φως που πήρε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ήταν η τελευταία πράξη της νομοθετικής διαδικασίας για το AI Act, με τα ευρωπαϊκά όργανα να είναι συνεπή με τις υποσχέσεις τους και να την ολοκληρώνουν πριν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Έτσι, η Ευρώπη και τυπικά πλέον είναι η πρώτη οντότητα κρατών που έχει ένα ολοκληρωμένο νόμο για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και τους κινδύνους που προκύπτουν από την αλόγιστη ανάπτυξη και χρήση τους.

Το ΑΙ Act προχωράει σε κατηγοριοποίηση διαφορετικών τύπων τεχνητής νοημοσύνης ανάλογα με τον κίνδυνο. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που παρουσιάζουν περιορισμένο μόνο κίνδυνο θα υπόκεινται σε πολύ ελαφριές υποχρεώσεις διαφάνειας, ενώ τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου θα επιτρέπονται, αλλά υπόκεινται σε ένα σύνολο απαιτήσεων και υποχρεώσεων για πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ. Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως, για παράδειγμα, η γνωστική συμπεριφορική χειραγώγηση και η κοινωνική βαθμολογία θα απαγορευθούν από την ΕΕ επειδή ο κίνδυνος τους θεωρείται απαράδεκτος. Ο νόμος απαγορεύει επίσης τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για προγνωστική αστυνόμευση με βάση το προφίλ και συστήματα που χρησιμοποιούν βιομετρικά δεδομένα για την κατηγοριοποίηση των ατόμων σύμφωνα με συγκεκριμένες κατηγορίες όπως η φυλή, η θρησκεία ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός.

Παράλληλα με τους κινδύνους, το ΑΙ Act περιλαμβάνει και ένα φιλικό προς την καινοτομία νομικό πλαίσιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόβλεψη για τα sandboxes, που επιτρέπουν ένα ελεγχόμενο περιβάλλον για την ανάπτυξη, τη δοκιμή και την επικύρωση καινοτόμων συστημάτων AI.

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα πτυχή του ΑΙ Act είναι ότι στις ρυθμίσεις του δεν υπόκεινται μόνο οι ευρωπαϊκές εταιρείες που αναπτύσσουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, αλλά το σύνολο τέτοιων εταιρειών που έχουν παρουσία στην Ευρώπη. Άρα ο νόμος έχει ένα παγκόσμιο αποτύπωμα, αφού κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται σε ευρωπαϊκό έδαφος πρέπει να είναι σύμφωνη με τις ρυθμίσεις.

Το ΑΙ Act αναμένεται να δημοσιευτεί τις αμέσως επόμενες ημέρες στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ και σε διάστημα 20 ημερών τίθεται σε εφαρμογή. Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες έχουν περιθώριο δύο χρόνων προσαρμογής στις απαιτήσεις της νέας νομοθεσίας.

AI ACT,ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ,ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home