Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από το TikTok

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από το TikTok

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το TikTok μετά την ευρεία πλειοψηφία με την οποία η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την ιδιοκτήτρια εταιρεία ByteDance να μεταβιβάσει το κοινωνικό δίκτυο σε άλλη εταιρεία.

Η κινεζική ByteDance θα έχει στη διάθεσή της μερικούς μήνες για να βρει αγοραστή και να προχωρήσει στην πώληση του TikTok, το οποίο έχει περίπου 170 εκατ. χρήστες στις ΗΠΑ. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η εταιρεία ανέφερε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι είχε 135 εκατ. ενεργούς χρήστες τον μήνα, με 3,5 εκατ. από αυτούς στην Ελλάδα.

Ο λόγος για τον οποίο οι Αμερικανοί επιδιώκουν την αποσύνδεση του TikTok από την ByteDance έχει να κάνει με την κινεζική νομοθεσία που υποχρεώνει τις εταιρείες της ασιατικής χώρας να παραδίδουν δεδομένα σχετικά με τους χρήστες τους όποτε τους ζητηθεί από τις αρχές. Αυτός, τουλάχιστον, είναι ο επίσημος λόγος. Κακές γλώσσες θα πουν ότι πολλοί ανταγωνιστές του TikTok δεν βλέπουν με καλό μάτι την ταχεία ανάπτυξή του και προσπαθούν να βρουν τρόπο να το παρεμποδίσουν.

Το πρόβλημα σε όλο αυτό είναι ότι το TikTok χρησιμοποιεί αλγορίθμους που αναπτύσσονται στην Κίνα και για τη χρήση των οποίων από τρίτους θα πρέπει να δοθεί έγκριση από το Πεκίνο. Μια νέα εταιρεία που θα λειτουργεί το TikTok δεν θα έχει εξ ορισμού πρόσβαση στους συγκεκριμένους αλγορίθμους, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ευχρηστία και κατ' επέκταση στη δημοτικότητα της πλατφόρμας. Με άλλα λόγια, ένα TikTok που δεν θα ανήκει στην ByteDance είναι πολύ πιθανό να μη λειτουργεί όπως λειτουργεί το TikTok που γνωρίζεις σήμερα.

Το TikTok είχε προτείνει στους Αμερικανούς να αναπτύξει δραστηριότητα στις ΗΠΑ σε συνεργασία με την Oracle και να δώσει στις αρμόδιες υπηρεσίες πρόσβαση στους αλγορίθμους που θα ανέπτυσσε ειδικά για την αμερικανική αγορά. Το σχέδιο φαίνεται ότι ήταν πολύ ωραίο στα χαρτιά αλλά όχι και στην πράξη, κρίνοντας από τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία που ένωσε (σπάνιο πράγμα) τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς.

TIKTOK,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home