Χόλιγουντ: Οι σεναριογράφοι νίκησαν την… τεχνητή νοημοσύνη

Χόλιγουντ: Οι σεναριογράφοι νίκησαν την… τεχνητή νοημοσύνη

Μετά από πέντε μήνες απεργίας των σωματείων σεναριογράφων τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ υποχώρησαν. Νικητές μετά από ένα πολύ καυτό καλοκαίρι και τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών οι σεναριογράφοι, οι οποίοι πήραν τη δέσμευση από τα στούντιο ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρόκειται να «υπογράψει» κάποια από τις επόμενες παραγωγές τους.

Σεναριογράφοι – ΑΙ 1-0. Αν και δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα το ακριβές κείμενο που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, είναι βέβαιο ότι οι σεναριογράφοι εξασφάλισαν την εγγύηση ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα επηρεάσει τη δουλειά τους.

Βέβαια, το ζήτημα της χρήσης ΑΙ για τη δημιουργία σεναρίων για τις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές δεν ήταν το μόνο θέμα των έντονων διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών. Στο επίκεντρό τους ήταν και το θέμα των αμοιβών, αλλά και των πνευματικών δικαιωμάτων για παραγωγές που προβάλλονται στις διάφορες πλατφόρμες. Και σ’ αυτά τα σημεία οι σεναριογράφοι ήταν οι νικητές, καθώς τα στούντιο φέρονται να έχουν αποδεχτεί τις απαιτήσεις τους. Ένα μεγάλο πεδίο τριβής (για αρκετά χρόνια μάλιστα) είναι ότι οι μεγάλες τηλεοπτικές πλατφόρμες δεν δίνουν ακριβή νούμερα για την «τηλεθέαση» των σειρών που προβάλλονται στην πλατφόρμα, με αποτέλεσμα οι δημιουργοί τους να μην μπορούν να λάβουν τα απαραίτητα χρήματα που προκύπτουν από τη χρήση των πνευματικών δικαιωμάτων. Χαρακτηριστικό τελευταίο παράδειγμα είναι η σειρά Suits, η οποία μοιάζει να περνάει μια δεύτερη εμπορική επιτυχία αυτό το διάστημα από τον όγκο σχολίων που εμφανίζονται στα social media. Κανείς όμως δεν γνωρίζει το μέγεθος αυτής της επιτυχίας, καθώς οι πλατφόρμες δεν ήταν διατεθειμένες μέχρι σήμερα να μοιραστούν τα νούμερα των προβολών. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, υπάρχει συμφωνία και για αυτό μεταξύ των δύο πλευρών.

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας αναμένεται να γίνει γνωστό μετά την έγκρισή της από τα περισσότερα από 11.000 μέλη της Ένωσης, μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

 

Τώρα είναι η σειρά των ηθοποιών

Μετά τους σεναριογράφους σειρά στις διαπραγματεύσεις παίρνουν οι ηθοποιοί, οι οποίοι αμέσως μετά την έναρξη της απεργίας των σεναριογράφων ξεκίνησαν τη δική τους παράλληλη απεργία. Συμπαράστασης στους σεναριογράφους, αλλά και εναντίωσης στα σχέδια δημιουργίας ψηφιακών αντιγράφων τους τα οποία θα είχαν δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα στούντιο όποτε το επιθυμούσαν, χωρίς αμοιβή και έγκριση των ηθοποιών.

Μετά τη νίκη των σεναριογράφων μοιάζει απίθανο το ενδεχόμενο να μην είναι και οι ηθοποιοί νικητές στις δικές τους διαπραγματεύσεις, οι οποίες ξεκινούν από την επόμενη Δευτέρα.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά αυτό θα σημάνει ότι μετά από πέντε μήνες θα ξαναπάρει μπροστά η παραγωγή τηλεοπτικών σειρών και ταινιών, η οποία είχε παγώσει όλο το προηγούμενο διάστημα, θέτοντας σε κίνδυνο το «τηλεοπτικό προϊόν» της επόμενης σεζόν και όχι μόνο.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home