Ο δημιουργός των μπαταριών ιόντων λιθίου δεν είναι πια εδώ

Deasy @ 27.06.2023
Ο δημιουργός των μπαταριών ιόντων λιθίου δεν είναι πια εδώ

Σε ηλικία 100 ετών έφυγε από τη ζωή ο Τζον Γκούντιναφ, ο οποίος βραβεύτηκε με το Νόμπελ Χημείας το 2019 και σε ηλικία 97 ετών για τη συμβολή του σε μία εφεύρεση που έχει κάνει τη ζωή μας πιο φορητή - την μπαταρία ιόντων λιθίου.

Ο Γκούντιναφ γεννήθηκε το 1922 στη Γερμανία από Αμερικανούς γονείς και μεγάλωσε στις βορειοανατολικές ΗΠΑ. Εργάστηκε ως μετεωρολόγος κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και σπούδασε στο Γιέιλ και στο πανεπιστήμιο του Σικάγο. Εργάστηκε για περισσότερα από 20 χρόνια στο ΜΙΤ όπου συμμετείχε στην ανάπτυξη της μνήμης RAM, ενός από τα πιο βασικά τμήματα κάθε υπολογιστή. Αργότερα και κατά τη θητεία του στην Οξφόρδη ανέπτυξε ένα πρωτότυπο μπαταρίας με λίθιο που έδειξε να έχει τεράστιες προοπτικές. Στη δουλειά του Γκούντιναφ εργάστηκαν άλλοι επιστήμονες με πιο γνωστό τον Ακίρα Γιοσίνο ο οποίος τελειοποίησε την ιδέα χρησιμοποιώντας ιόντα λιθίου και ανοίγοντας τον δρόμο για τις μπαταρίες που χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα. Για την ιστορία, η Sony ήταν η πρώτη εταιρεία που διέθεσε στην αγορά επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου, το 1991. 

"Ο John B. Goodenough, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, γνωστός σε όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη της μπαταρίας ιόντων λιθίου, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 100 ετών. Ο Goodenough ήταν αφοσιωμένος δημόσιος υπάλληλος, περιζήτητος μέντορας και λαμπρός αλλά ταπεινός εφευρέτης", αναφέρει το Πανεπιστήμιο του Τέξας σε σημείωμά του, αποχαιρετώντας τον μεγάλο επιστήμονα.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home