Microsoft: σε εξέλιξη το πλάνο των data centers και έμφαση στη βιωσιμότητα

Microsoft: σε εξέλιξη το πλάνο των data centers και έμφαση στη βιωσιμότητα

Την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε μόλις λίγους μήνες πριν την έναρξη της επένδυσης των τριών data centers στην περιοχή της Αττικής εξέφρασε ο γενικός διευθυντής της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους. Αν και ο κ. Μιχαλόπουλος δεν έδωσε ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για την πορεία του έργου, σημείωσε ότι ο η απαραίτητη αδειοδότησή του προχωρά κανονικά και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει περάσει με επιτυχία το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης. «ελπίζουμε σε κάποιους μήνες να ξεκινήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαλόπουλος, με τον ορίζοντα ολοκλήρωσής του να εκτιμάται στα δύο με τρία χρόνια.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στη βιωσιμότητα του έργου, με τα data centers να τροφοδοτούνται στο σύνολό τους από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Άλλωστε, η βιωσιμότητα είναι ένα πεδίο στο οποίο η αμερικανική εταιρεία έχει στρέψει στρατηγικά τη δραστηριότητά της, με τον κ. Μιχαλόπουλο να υπενθυμίζει ότι ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες παγκοσμίως που από το 2009 δεσμεύτηκαν για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η εταιρεία τακτικά ανανεώνει τους στόχους βιωσιμότητας, με τον πιο πρόσφατο και φιλόδοξο να θέλει την εταιρεία μέχρι το 2050 να έχει καταφέρει να απομακρύνει από το περιβάλλον όλο τον άνθρακα που έχει εκπέμψει -είτε άμεσα από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είτε από την ίδρυσή της το 1975. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Microsoft επενδύει 1 δισ. δολάρια για την επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης τεχνολογιών μείωσης, δέσμευσης και απομάκρυνσης του άνθρακα (carbon reduction, capture and removal).

Ο κ. Μιχαλόπουλος σημείωσε και το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα των data centers και της χρήσης των cloud υπηρεσιών, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της ΔΕΗ και τα θετικά αποτελέσματα της μετάβασης της λειτουργίας της στο cloud (98% energy efficient). Επιπρόσθετα, η Microsoft έχει δημιουργήσει το Emissions Impact Dashboard, ένα online εργαλείο που βοηθάει τις επιχειρήσεις στην εκτίμηση των εκπομπών άνθρακα. Μέσω του συγκεκριμένου dashboard κάθε εταιρεία μπορεί να παρακολουθήσει τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές που σχετίζονται με τη χρήση του cloud, να υπολογίσει τις εκπομπές που αποφεύγονται συνολικά σε όλες τις λειτουργίες της, να επιλέξει λύσεις όπως αυτή της ΔΕΗ, που τις βοηθάει να γίνουν ‘πράσινες’.

Εκτός από τα παραπάνω, η εταιρεία προεκτείνει τις προσπάθειές της και στη δημιουργία ενός ευρύτερου οικοσυστήματος και συγκεκριμένα σε προγράμματα εκπαίδευσης και πιστοποίησης σε «πράσινες δεξιότητες». Το πρόγραμμα Green Skills είναι δωρεάν διαθέσιμο και στα ελληνικά, με τον κ. Μιχαλόπουλο να σημειώνει ότι «για να καταφέρουμε να φτάσουμε σε επίπεδο net zero, χρειαζόμαστε πράσινες πρακτικές και αντίστοιχες δεξιότητες». «Οι εργοδότες – και ειδικά ίσως οι μικρές/μεσαίες επιχειρήσεις – θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε upskilling που εστιάζει στη βιωσιμότητα» κατέληξε.

Στην ίδια κατεύθυνση, η Microsoft επενδύει και στην καινοτομία και στη θετική συμβολή που μπορούν να έχουν ο οργανισμός OpenAI και το ChatGPT. Ο ρόλος αυτών των νέων τεχνολογιών, σύμφωνα με τη Microsoft είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος μελλοντικά:

Εκπαίδευση: σε θέματα βιωσιμότητας μέσω chatbots, εικονικών βοηθών και άλλων διεπαφών συνομιλίας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν τη σημασία της βιωσιμότητας και να τους ενθαρρύνει να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές στην καθημερινή τους ζωή.

Περιβαλλοντικό monitoring: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση περιβαλλοντικών δεδομένων, όπως η ποιότητα του αέρα, η ποιότητα των υδάτων και η βιοποικιλότητα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό προτύπων και τάσεων με την πάροδο του χρόνου, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση της περιβαλλοντικής πολιτικής και των προσπαθειών διατήρησης.

Βιώσιμη εφοδιαστική αλυσίδα: το AI μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτιστοποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού και τη μείωση των αποβλήτων προβλέποντας τη ζήτηση, βελτιστοποιώντας τα επίπεδα αποθεμάτων και εντοπίζοντας ευκαιρίες για βελτιώσεις στις διαδικασίες. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών από τις μεταφορές και στη βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων.

Βιώσιμος σχεδιασμός: Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βιώσιμο σχεδιασμό δημιουργώντας βελτιστοποιημένα σχέδια με βάση περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το φως του ήλιου, ο άνεμος και η θερμοκρασία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς να δημιουργήσουν πιο βιώσιμα κτίρια και υποδομές.

Βιώσιμη γεωργία: χρήση για γεωργία ακριβείας, για τη βελτιστοποίηση της χρήσης πόρων όπως νερό και λίπασμα. Μπορεί να βοηθήσει στη λήψη πιο ενημερωμένων αποφάσεων σχετικά με τη διαχείριση των καλλιεργειών, τη μείωση αποβλήτων και την αύξηση των αποδόσεων.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home