Μετά τον σεισμό... λογοκρισία

Deasy @ 08.02.2023
Μετά τον σεισμό... λογοκρισία

Εν μέσω σφοδρής κριτικής για την ταχύτητα αντίδρασης των υπηρεσιών άμεσης ανάγκης μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία, καθώς και καταγγελιών για σχέσεις κατασκευαστικών εταιρειών με το περιβάλλον του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, οι αρχές της Τούρκίας έχουν επιβάλει περιορισμούς στη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών και εφαρμογών.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η εταιρεία αναλύσεων Netblocks που παρακολουθεί τη λειτουργία του Internet και των online υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο. Όπως υπενθυμίζει η εταιρεία, η Τουρκία έχει ένα μακρύ ιστορικό περιορισμών στα κοινωνικά δίκτυα στη διάρκεια εκτάκτων περιστατικών, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφαλείας (γενικά η εθνική ασφάλεια φοριέται πολύ ως δικαιολογία σε κάθε μήκος και πλάτος του κόσμου) και την ανάγκη αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης. Στις υπηρεσίες που έχει περιοριστεί η πρόσβαση περιλαμβάνονται το Twitter, καθώς και υπηρεσίες διαχείρισης εικόνων και βίντεο.

Κατάλογος υπηρεσιών που δεν είναι προσβάσιμες στην Τουρκία μετά τον σεισμό

Οι περιορισμοί μπορούν βεβαίως να παρακάμπτονται με τη χρήση VPN αλλά οι σοβαρές υπηρεσίες της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι επί πληρωμή και αρκετοί από τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών περνούσαν δύσκολα πριν από τους καταστροφικούς σεισμούς. Το σύστημα της λογοκρισίας ενεργοποιήθηκε τη στιγμή που αυξάνεται η κριτική κατά της κυβέρνησης. Σεισμόπληκτοι κάνουν λόγο για αργή αντίδραση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και ότι έσκαβαν με τα χέρια μόνοι τους στα χαλάσματα για να βρουν επιζώντες. Την ίδια στιγμή υπάρχουν αναφορές για πλημμελή εφαρμογή των αντισεισμικών κανονισμών στην κατασκευή κτιρίων και ότι κατασκευαστικές εταιρείες με στενούς δεσμούς με το κόμμα του Ερντογάν είχαν αναλάβει μεγράλα έργα στην πληγείσα περιοχή. Πολλά από αυτά τα έργα έχουν πια μετατραπεί σε ερείπια.

ΤΟΥΡΚΙΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home