Φουρτούνες για τις ναυαρχίδες των startups

Φουρτούνες για τις ναυαρχίδες των startups

Όπως ίσως θα έχεις δει τα επιτόκια έχουν πάρει την πάνω βόλτα και αν κρίνουμε από τις προθέσεις της ΕΚΤ και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δεν πρόκειται να αλλάξουν πορεία σύντομα, πράγμα που έχει κάνει το χρήμα ακριβότερο (όσοι έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια το ξέρουν ήδη) για όλους. Επειδή ακριβώς το χρήμα γίνεται πιο ακριβό (είδατε τι κάναμε εδώ;), «ξεφουσκώνουν» οι αποτιμήσεις των startups - ακόμα και των πιο μεγάλων από αυτές.

Η Stripe, μία από τις μεγαλύτερες startups στην Σίλικον Βάλεϊ (και στον υπόλοιπο κόσμο, βεβαίως) σχεδιάζει να συγκεντρώσει γύρω στα 2,5 δισ. δολάρια, όμως ο νέος γύρος χρηματοδότησης βρίσκει τη συνολική της αποτίμηση στην περιοχή των 60 δισ. Αυτό τώρα μπορεί να μην συγκινεί, αλλά αν σκεφτείς πως πριν από περίπου 18 μήνες η αποτίμηση άγγιζε τα 95-100 δισ. δολάρια, η πτώση είναι σημαντική, της τάξης του 30%.

Η Stripe είναι εταιρεία πληρωμών και οι λύσεις της χρησιμοποιούνται από πολλές εταιρείες με πιο γνωστές την Amazon, την Booking.com, την ΒΜW στις ΗΠΑ, την εκδοτική εταιρεία Axel Springer, την εταιρεία λογισμικού Salesforce και την πλατφόρμα Shopify. Μία από τις πολλές ερωτήσεις που γίνονται το τελευταίο καιρό είναι γιατί η Stripe αναζητά κεφάλαια και σύμφωνα με την Wall Street Journal η απάντηση προκαλεί μάλλον έκπληξη. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Stripe θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να πληρώσει φόρους (!), κάτι που η εταιρεία δεν σχολιάζει. Γενικά η εταιρεία δεν σχολιάζει τίποτα, ενώ πριν από λίγες ημέρες προσέλαβε την JP Morgan και την Goldman Sachs για να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο.

STRIPE,STARTUPS,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home