Οι μισθοί και παροχές στις ελληνικές startups το 2022

Οι μισθοί και παροχές στις ελληνικές startups το 2022

Την αύξηση των αμοιβών σε ρόλους όπως DevOps, Machine Learning, Quality Assurnace, το σημαντικό χάσμα μεταξύ των φύλων σε θέσεις εργασίας στην τεχνολογία, αλλά και την ευρεία υιοθέτηση της παροχής εταιρικών μεριδίων προς το ανθρώπινο δυναμικό τους καταδεικνύει η φετινή μελέτη της Marathon Venture Capital για το επίπεδο των αμοιβών και των υπόλοιπων παροχών των ελληνικών startups.

Η φετινή μελέτη, που προέρχεται από ανώνυμα στοιχεία για τις μισθολογικές απολαβές και το πακέτο παροχών από περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους με έδρα την Ελλάδα από 40 επιχειρήσεις, προσφέρει μια συγκεντρωτική εικόνα για τα μισθολογικά δεδομένα και άλλες πληροφορίες σχετικά με το πακέτο παροχών από ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας. Επιπλέον, η συγκεκριμένη μελέτη επεκτείνεται και σε μη τεχνικούς ρόλους, καλύπτοντας όλο το εύρος εργαζομένων σε τεχνολογικές εταιρείες, παρουσιάζονται πληροφορίες σχετικά με το εύρος αποδοχών που προσφέρονται σε κάθε τμήμα, επίπεδο και ρόλο, καθώς και αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τα εταιρικά μερίδια, φύλο, μοντέλο εργασίας, λοιπές παροχές και άλλα.

Συγκριτικά με τα δεδομένα της προηγούμενης μελέτης (Η Βιομηχανία των Ελληνικών Startups: Μισθοί και Παροχές, 2021), τα μισθολογικά δεδομένα σε ρόλους τεχνολογίας (Engineering, Data, Product) δεν έχουν αλλάξει σημαντικά. Μερικές από τις αλλαγές που παρατηρήθηκαν είναι οι ακόλουθες:

-        Οι απολαβές των περισσότερων ώριμων individual contributors (professional level) συνεχίζουν να συγκλίνουν με εκείνες των managerial (management level) ρόλων. Σε δεξιότητες σχετικές με Data και Engineering, η σύγκλιση αυτή έχει ήδη επιτευχθεί.

-        Σε ρόλους DevOps (αντίστοιχοι ρόλοι Principal, Advanced, Expert, όπως παρουσιάζονται στον παραπάνω πίνακα) υπάρχει σημαντική άνοδος από €3.000 έως €10.000 ετησίως. Κάτι τέτοιο ακολουθεί την παγκόσμια τάση για αυξημένη ζήτηση των συγκεκριμένων δεξιοτήτων.

-        Σε ρόλους Machine Learning (Principal, Advanced) παρατηρείται άνοδος από €1.500 έως €2.000 ετησίως. Ο συγκεκριμένος ρόλος βρίσκεται σε αυξημένη ζήτηση τα τελευταία χρόνια.

-        Σε ρόλους (Quality Assurance) υπάρχει αύξηση περίπου €3.000 ετησίως (σε Entry) και €4.000 σε θέσεις Manager (M4) αντίστοιχα.

 

Υιοθέτηση παροχής εταιρικών μεριδίων και υβριδικής εργασίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχαν οι εταιρείες, περισσότεροι από 1 στους 5 εργαζόμενους (ποσοστό 22%) λαμβάνουν εταιρικά μερίδια ως παροχή για την εργασία τους, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται έως και 40% σε θέσεις τεχνολογίας (Engineering, Product, Data). Όπως επισημαίνεται μια τέτοια παροχή δεν αποτελεί συνήθης πρακτική στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όμως στην Ελλάδα 2 στα 3 στελέχη με ρόλους ηγεσίας στις εταιρείες τεχνολογίας (Director, VP, C-Level) λαμβάνουν εταιρικά μερίδια (69%).

Παράλληλα, το 99% των θέσεων εργασίας που καταγράφονται στην μελέτη απασχολείται είτε εξ’ αποστάσεως (13%), είτε υβριδικά (86%). Η υβριδική απασχόληση μπορεί να αναφέρεται σε μία έως τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, ενώ επισημαίνεται από την μελέτη ως ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλλει στην προσέλκυση ταλαντούχου εργατικού δυναμικού από τις εταιρείες τεχνολογίας. Μόλις το 1% των θέσεων εργασίας απασχολούνται εξ’ ολοκλήρου από το γραφείο, η πλειονότητα των οποίων σχετίζεται με administrative ρόλους.

 

Φύλο και θέσεις ευθύνης

Η αναλογία των θέσεων εργασίας μεταξύ των φύλων ακολουθεί τις τάσεις που παρατηρούνται και σε άλλες αγορές, σημειώνει η μελέτη. Ειδικότερα, παρατηρείται σημαντικό χάσμα μεταξύ των φύλων σε θέσεις Engineering, Data, Product, κ.α. (που αποτελούν το 33% των θέσεων εργασίας της μελέτης) και κατά συνέπεια στην πλειοψηφία των θέσεων απασχολούνται άνδρες (58,8%), ενώ το ποσοστό των γυναικών είναι 41,1% και 0,1% μη-δυαδικό φύλο.

Σε θέσεις ηγεσίας το ποσοστό των γυναικών παραμένει αισθητά μικρότερο. Το κάτωθι διάγραμμα είναι χαρακτηριστικό των προκλήσεων και των ευκαιριών που αναδεικνύονται σχετικά με την κατανομή των φύλων στο περιβάλλον εργασίας. Είναι προφανές ότι οι γυναίκες είναι περισσότερες στα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ οι άνδρες επικρατούν στα υψηλότερα.

 

Άλλες παροχές 

Η περισσότερο δημοφιλής παροχή που προσφέρεται από τις εταιρείες που συμμετείχαν στη μελέτη είναι η ιδιωτική ασφάλεια υγείας, σε ποσοστό 81%. Άλλες δημοφιλείς παροχές περιλαμβάνουν επίσης ασφάλεια ζωής, υποστήριξη σωματικής και ψυχικής υγείας (μία παροχή που ξεκίνησε να προσφέρεται ιδιαίτερα στην εποχή της πανδημίας), επιπλέον ημέρες άδειας, επιπλέον ημέρες άδειας μητρότητας και πατρότητας, και άλλες. Στο παρακάτω διάγραμμα, μπορείτε να δείτε τα ποσοστά των εταιρειών που προσφέρουν την εκάστοτε κατηγορία παροχών.

Για ειδικές πληροφορίες σχετικά με τμήματα, ρόλους, και άλλες επιμέρους κατηγορίες μπορείτε να επισκεφθείτε ένα χρήσιμο διαδραστικό πίνακα εδώ.

STARTUPS,ΕΡΓΑΣΙΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home