Ericsson Mobility Report: 1 δισεκατομμύριο συνδρομητές 5G μέχρι το τέλος του 2022

Ericsson Mobility Report: 1 δισεκατομμύριο συνδρομητές 5G μέχρι το τέλος του 2022

Ταχύτερα από τις προβλέψεις, αλλά και τις προηγούμενες γενιές κινητής τηλεφωνίας συνεχίζεται η ανάπτυξη του 5G δικτύου και η υιοθέτησή του από τους συνδρομητές, με τις 5G συνδέσεις παγκοσμίως να αναμένεται πλέον ότι θα ξεπεράσουν το 1 δις μέχρι το τέλος του έτους. Η ταχεία διείσδυση του 5G θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, φθάνοντας τα πέντε δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2028, σύμφωνα με τις προβλέψεις της έκθεσης Ericsson Mobility Report, που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες.

Στην έκδοση Νοεμβρίου 2022 της ίδιας έκθεσης προβλέπεται επίσης ότι οι παγκόσμιες συνδέσεις σταθερής ασύρματης πρόσβασης FWA (Fixed Wireless Access) θα αυξηθούν ταχύτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Η FWA - ασύρματη εναλλακτική λύση στην ενσύρματη ευρυζωνική συνδεσιμότητα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις - είναι μία από τις χαρακτηριστικότερες πρώιμες περιπτώσεις χρήσης 5G, ιδιαίτερα σε περιοχές με μη εξυπηρετούμενες ή υποεξυπηρετούμενες ευρυζωνικές αγορές.

Καθοδηγούμενη εν μέρει από το πλάνο επιτάχυνσης της διείσδυσης FWA στην Ινδία, αλλά και την αναμενόμενη ανάπτυξη σε άλλες αναδυόμενες αγορές, η FWA προβλέπεται να αυξηθεί κατά 19% σε ετήσια βάση μεταξύ 2022 και 2028 και να φτάσει τις 300 εκατομμύρια συνδέσεις έως το τέλος του 2028.

Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των παρόχων υπηρεσιών επικοινωνιών (CSPs-Communications Service Providers) που συμμετείχαν στην έρευνα σε πάνω από 100 χώρες προσφέρουν επί του παρόντος υπηρεσίες FWA. Σχεδόν το ένα τρίτο των CSPs προσφέρουν FWA μέσω 5G, σε σύγκριση με το ένα πέμπτο που ήταν πριν από ένα χρόνο. Σχεδόν το 40% των νέων 5G FWA συνδέσεων το τελευταίο έτος πραγματοποιήθηκε σε αναδυόμενες αγορές.

Περίπου 110 εκατομμύρια συνδρομές προστέθηκαν παγκοσμίως στο 5G δίκτυο, μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2022, ανεβάζοντας το συνολικό νούμερο σε περίπου 870 εκατομμύρια. Σύμφωνα με προηγούμενες εκθέσεις, το 5G αναμένεται να φτάσει τις ένα δισεκατομμύριο συνδρομές μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους - δύο χρόνια πιο γρήγορα από ό,τι το 4G, μετά την αρχική του κυκλοφορία.

Τα στατιστικά στοιχεία καθιστούν το 5G ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη γενιά κινητής τηλεφωνίας. Οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν σε αυτή την ανάπτυξη περιλαμβάνουν την έγκαιρη διαθεσιμότητα συσκευών από πολλούς προμηθευτές, με τις τιμές τους να πέφτουν ταχύτερα σε σύγκριση με το 4G, καθώς και την σημαντική ανάπτυξη του 5G στην Κίνα.

Η Βόρεια Αμερική και η Βορειοανατολική Ασία συνεχίζουν να καταγράφουν ισχυρή ανάπτυξη του 5G, με τη διείσδυση συνδέσεων 5G να αναμένεται να φτάσει περίπου το 35% μέχρι το τέλος του 2022 στην περιοχή. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν 230 πάροχοι προσφέρουν υπηρεσίες 5G σήμερα, με περισσότερα από 700 μοντέλα smartphone 5G να ανακοινώνονται ή να λανσάρονται εμπορικά.

Μέχρι το τέλος του 2028, προβλέπεται ότι θα υπάρχουν πέντε δισεκατομμύρια συνδρομές 5G παγκοσμίως, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 55% του συνόλου των συνδρομών. Στο ίδιο διάστημα, η πληθυσμιακή κάλυψη 5G προβλέπεται να φτάσει το 85%, ενώ τα δίκτυα 5G υπολογίζεται ότι θα «σηκώνουν» περίπου το 70% της κίνησης της κινητής τηλεφωνίας, ενώ αναμένεται να δεχτούν όλη τη νέα αύξηση της κίνησης της κινητής τηλεφωνίας.

Ο Fredrik Jejdling, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής Δικτύων της Ericsson δήλωσε: «Οι πάροχοι υπηρεσιών επικοινωνιών συνεχίζουν να αναπτύσσουν το 5G και η δυναμική για σταθερή ασύρματη πρόσβαση είναι ισχυρή. Επιπλέον, τα διεθνή δίκτυα δεδομένων κινητής τηλεφωνίας πρακτικά διπλασιάζονται κάθε δύο χρόνια. Όπως περιγράφεται στην τρέχουσα έκδοση της έκθεσης της Ericsson, οι πάροχοι υπηρεσιών λαμβάνουν μέτρα ώστε να επιτύχουν την ανάπτυξη της τελευταίας γενιάς ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και λογισμικού, να αυξήσουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να επιτύχουν την έξυπνη λειτουργία των υποδομών του χώρου για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

Σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζεται η αύξηση συνδρομών 4G, καθώς κατέγραψαν άνοδο κατά περίπου 41 εκατομμύρια μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2022. Οι παγκόσμιες συνδρομές 4G αναμένεται να φτάσουν στα περίπου 5,2 δισεκατομμύρια στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι συνολικές συνδρομές κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να ξεπεράσουν τα 8,4 δισεκατομμύρια έως το τέλος του 2022 και τα 9,2 δισεκατομμύρια έως το τέλος του 2028. Η πλειονότητα των συνδρομών αφορά σε smartphones.  Στο τέλος του 2022, υπολογίζονται 6,6 δισεκατομμύρια συνδρομές με smartphone, νούμερο που αντιπροσωπεύει περίπου το 79% του συνόλου των συνδρομών της κινητής τηλεφωνίας.

Η τελευταία έκθεση υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην επίτευξη των παγκόσμιων στόχων βιωσιμότητας, τόσο μέσω της μείωσης των δικών του εκπομπών όσο και μέσω της δυνατότητάς του να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα σε άλλους κλάδους.

Για να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η αυξανόμενη κίνηση δεδομένων πρέπει να αντιμετωπιστεί με έξυπνο εκσυγχρονισμό δικτύου σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη προσέγγιση στην απόδοση του δικτύου.

Η έκθεση κινητικότητας της Ericsson για τον Νοέμβριο του 2022 περιλαμβάνει τρία αναλυτικά άρθρα:          

  • Εκσυγχρονισμός δικτύου – η αναζήτηση Μηδενικών Εκπομπών (Net Zero)
  • Συνεργασία και σύμπραξη: Χτίζοντας το νέας γενιάς δίκτυο δημόσιας ασφάλειας της Φινλανδίας
  • Η ψηφιοποίηση επιτρέπει στις επιχειρήσεις να πετύχουν Μηδενικές Εκπομπές Ρύπων (Net Zero)

 

ERICSSON MOBILITY REPORT,5G,ERICSSON,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home