Επιτυχημένη η πρώτη φάση της δοκιμής πλανητικής άμυνας της NASA

Επιτυχημένη η πρώτη φάση της δοκιμής πλανητικής άμυνας της NASA

Με επιτυχία στέφθηκε η πρώτη φάση της δοκιμής πλανητικής άμυνας που πραγματοποίησε η NASA, καθώς το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο DART συγκρούστηκε με τον αστεροειδή Δίμορφο.

Στόχος αυτής της φιλόδοξης προσπάθειας είναι να διαπιστωθεί αν η ανθρωπότητα μπορεί να εκτρέψει ένα αστεροειδή από την τροχιά του σε περίπτωση που ο τελευταίος έχει πορεία πρόσκρουσης με τον πλανήτη μας. Πάνω σε αυτό το σενάριο επιλέχθηκε ως στόχος ο μικρός αστεροειδής Δίμορφος, η πορεία του οποίου δεν εγείρει κάποιο κίνδυνο για τη Γη.

 

Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία το DART προσέκρουσε στο Δίμορφο με ταχύτητα 6,6 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο ή αλλιώς 23.800 χιλιόμετρα ανά ώρα. Αυτή ήταν η πρώτη φάση της δοκιμής, καθώς τα συμπεράσματα για την εκτροπή του Δίμορφου από την πορεία του θα βγουν μέσα στις επόμενες ημέρες έως εβδομάδες, από τις παρατηρήσεις της διαστημικής υπηρεσίας. Αν διαπιστωθεί ότι η τροχιά του Δίμορφου γύρω από το μεγαλύτερο αστεροειδή Δίδυμο μειώθηκε κατά 10 λεπτά (η πλήρης περιστροφή διαρκεί 11 ώρες και 55 λεπτά) τότε η προσπάθεια της NASA θα χαρακτηριστεί πλήρως επιτυχημένη. Μάλιστα, στο Δίμορφο έχουν στρέψει τα κάτοπτρά τους τόσο το Humble όσο και το James Webb, τα πανίσχυρα διαστημικά τηλεσκόπια, για να υπολογιστεί η ποσότητα της ύλης που εκτινάχθηκε από την πρόσκρουση.

Το DART εκτοξεύθηκε το Νοέμβριο του 2021 και μετά από 10 μήνες βρήκε στόχο, προσκρούοντας στον μόλις 160 μέτρων διαμέτρου Δίμορφου σε απόσταση 11 εκατομμυρίων χιλιομέτρων μακριά από τη Γη.

ΔΙΑΣΤΗΜΑ,NASA,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home