Επιχείρηση "Αρμαγεδδών" από τη ΝΑΣΑ

Επιχείρηση 'Αρμαγεδδών' από τη ΝΑΣΑ

Μπορούμε να αλλάξουμε την τροχιά ενός αστεροειδή; Το Χόλιγουντ έχει απαντήσει καταφατικά σε αυτό το ερώτημα με τον Μπρους Γουίλις να γίνεται θυσία για το καλό του πλανήτη και όσων ζουν σε αυτόν, το θέμα είναι τι λέει και η πραγματικότητα.

Το σχέδιο προβλέπει πως (το προφανώς μη επανδρωμένο) διαστημόπλοιο Double Asteroid Redirection Test (DART) θα πέσει με όση ταχύτητα έχει στον αστεροειδή Δίμορφο. 

Η πρόσκρουση επρόκειτο να συμβεί στις 2 το πρωί της Τρίτης ώρα Ελλάδας. Μη φανταστείτε πως η συσκευή που στέλνει η ΝΑΣΑ για να... τρακάρει με τον Δίμορφο έχει τίποτα τεράστιες διαστάσεις. Εχει βάρος λίγο μεγαλύτερο από μισό τόνο και μοιάζει με ένα μεγάλο πλυντήριο . ενώ η μοιραία για το ίδιο σύγκρουση με τον Δίμορφο θα γίνει σε μια απόσταση 11 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη.

Η επιχείρηση έχει ως στόχο να διαπιστώσει αν μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία ενός αστεροειδή στην περίπτωση που αυτός βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τον πλανήτη μας.

Και αν κάτι πάει στραβά; Να σκάψουμε λαγούμια;

Η ΝΑΣΑ καθησυχάζει πως η δοκιμή δεν κρύβει κανέναν κίνδυνο για εμάς που βρισκόμαστε στην επιφάνεια του πλανήτη. Η αποστολή είναι μία από αρκετές που όπως φαίνεται προγραμματίζει η αμερικανική υπηρεσία Διαστήματος για να εξεταστούν σενάρια έγκαιρης αποτροπής κινδύνων. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο εκπρόσωπος της ΝΑΣΑ, "θέλουμε να έχουμε κμια καλύτερη ευκαιρία από αυτή που είχαν οι δεινόσαυροι πριν από 65 εκατ. χρόνια".

Η πρόσκρουση του DART στον Δίμορφο θα καταγραφεί από τηλεσκόπια και κάμερες. Ομως θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές ημέρες για να διαπιστώσουμε πως η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία και πως η "θυσία" του διαστημοπλοίου είχε ως αποτέλεσμα πράγματι να μεταβληθεί η πορεία του αστεροειδούς.

ΔΙΑΣΤΗΜΑ,NASA,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home