Πάει πίσω αρκετές εβδομάδες το πρόγραμμα Artemis

Πάει πίσω αρκετές εβδομάδες το πρόγραμμα Artemis
Πηγή: NASA

Για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα η NASA αναγκάστηκε να αναβάλλει την εκτόξευση του πυραύλου για το πρόγραμμα Artemis, καθώς επανεμφανίστηκε και το Σάββατο το πρόβλημα της διαρροής καυσίμου. Όπως όλα δείχνουν, το πρόγραμμα της NASA, εξαιτίας της κρισιμότητας του προβλήματος, θα πάει πίσω κατά αρκετές εβδομάδες.

Η δοκιμαστική πτήση χωρίς πλήρωμα Άρτεμις 1 επρόκειτο να σηματοδοτήσει την επιστροφή της NASA στη Σελήνη, μισό αιώνα μετά την τελευταία σεληνιακή αποστολή του προγράμματος Apollo. Όμως, όπως συνέβη και την προηγούμενη Δευτέρα, έτσι και το Σάββατο, η αντίστροφη μέτρηση για τη διαδικασία της εκτόξευσης σταμάτησε, καθώς οι τεχνικοί του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι δεν μπόρτεσαν να διορθώσουν μια «μεγάλη» διαρροή του υδρογόνου. Όπως σημειώνουν οι άνθρωποι της NASA έγιναν τρεις προσπάθειες, χωρίς όμως επιτυχία.

Παρά το γεγονός ότι η NASA είχε προβλέψει μια τρίτη ημερομηνία (σήμερα ή αύριο) σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά (στις 29 Αυγούστου και στις 3 Σεπτεμβρίου) οι άνθρωποί της εκτιμούν ότι το μέγεθος του προβλήματος της διαρροής είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει την επιδιόρθωσή του με τον πύραυλο στην εξέδρα εκτόξευσης.

Όπως ανακοινώθηκε, η νέα ευκαιρία (εφόσον επιλυθεί το πρόβλημα) είναι μεταξύ 19-30 Σεπτεμβρίου ή ακόμα και τον Οκτώβριο, καθώς ο πύραυλος πρέπει να επιστρέψει στο κτίριο συναρμολόγησής του. Σύμφωνα με τον διευθυντή του προγράμματος Άρτεμις, η επίλυση του προβλήματος απαιτεί αρκετές εβδομάδες δουλειάς, οπότε το σενάριο του Οκτωβρίου μοιάζει πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Η πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή Άρτεμις 1 έχει ως κύριο στόχο να διαπιστωθούν οι δυνατότητες του διαστημοπλοίου στις πραγματικές συνθήκες μίας πτήσης προς τη Σελήνη και να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή στη Γη και η ανάκτησή του. Το Orion θα αφήσει τη Γη προσαρμοσμένο πάνω σε έναν πύραυλο SLS, ο οποίος είναι σήμερα ο ισχυρότερος πύραυλος που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ.

Η διάρκεια της αποστολής έχει προσδιοριστεί σε περισσότερες από 40 ημέρες και το διαστημόπλοιο θα καλύψει μία απόσταση περίπου 3 εκατ. χιλιομέτρων. Αν όλα πάνε καλά το Orion θα κάνει μερικές βόλτες γύρω από τη Σελήνη και θα επιστρέψει στη Γη.

Το επόμενο βήμα είναι η επανδρωμένη αποστολή του Άρτεμις ΙΙ που προγραμματίζεται για το 2024. Το τετραμελές πλήρωμα του διαστημοπλοίου όμως δεν πρόκειται να πατήσει στη Σελήνη, όπως συνέβη με το Απόλλων 8. Η επιστροφή του ανθρώπου στην επιφάνεια της Σελήνης προγραμματίζεται να γίνει με την τρίτη αποστολή του προγράμματος Άρτεμις που προγραμματίζεται για το 2025 ή τις αρχές του 2026 το αργότερο. Το όχημα προσεδάφισης της συγκεκριμένης αποστολής κατασκευάζεται από τα χέρια των μηχανικών της SpaceX, ενώ μεγάλος στόχος του προγράμματος είναι η κατασκευή ενός διαστημικού σταθμού που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

ΣΕΛΗΝΗ,ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ARTEMIS,NASA,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home