Άδοξο τέλος στον διαγωνισμό για τις ταυτότητες

Deasy @ 01.09.2022
Άδοξο τέλος στον διαγωνισμό για τις ταυτότητες

Άγνωστο είναι αν και πότε θα αποκτήσουμε άλλων διαστάσεων αστυνομικές ταυτότητες, αφού ο σχετικός διαγωνισμός προϋπολογισμού άνω του μισού δισ. ευρώ ματαιώθηκε.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη -που είχε το γενικό πρόσταγμα για τον διαγωνισμό- η ματαίωση του διαγωνισμού είναι "απόνερο" της επέκτασης ισχύος των διαβατηρίων από πέντε σε δέκα χρόνια.

Με αυτή τη χρονική επέκταση "καταγράφεται ουσιώδης αλλαγή τόσο των οικονομικών, όσο και των τεχνικών παραμέτρων που σχετίζονται με τη διαδικασία ανάθεσης της προμήθειας 'Νέου Ολοκληρωμένου Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας'", δηλαδή του διαγωνισμού για τις ταυτότητες νέου τύπου. Ως αποτέλεσμα, το αντικείμενο του διαγωνισμού μειώνεται κατά 56,544 εκατ. ευρώ. "Συνεπεία αυτών, η υπηρεσία εισηγήθηκε προς τον αρμόδιο Υπουργό τη ματαίωση της προόδου της διαδικασίας σύναψης της παραπάνω σύμβασης, στο σύνολό της".

Το υπουργείο προσθέτει πως προβαίνει σε όλες τις διαδικασίες για την απόκτηση υψηλών προδιαγραφών εγγράφων ασφαλείας.

Ο διαγωνισμός είχε συναντήσει τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν διαγωνισμοί για έργα μεγάλου προϋπολογισμού. Εταιρείες που είχαν αποκλειστεί από τη συνέχιση της διαδικασίας είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση του διαγωνισμού. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχε απορρίψει τις προσφυγές με τέσσερις αποφάσεις με αποτέλεσμα στις αρχές Ιουλίου η γενικότερη αίσθηση να είναι πως η διαδικασία θα προχωρήσει. Στην τελική διαδικασία είχαν περάσει η κοινπραξία Thales - Unisystems - Toppan, η κοινοπραξία ΟΤΕ - Veridos - Byte και η κοινοπραξία Zetes - Space Hellas - ANY. Υποτίθεται πως με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, ο ανάδοχος θα αναλάμβανε τη διαδικασία έκδοσης νέων ταυτοτήτων με προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Στο μεταξύ, βέβαια, προέκυψε η ψηφιοποίηση των υφιστάμενων ταυτοτήτων και διπλωμάτων οδήγησης που στο εσωτερικό της χώρας μας έχουν την ισχύ επίσημου εγγράφου.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ,ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home