Οφσάιντ με AI στο Champions League

Οφσάιντ με AI στο Champions League

Νωρίτερα από το αναμενόμενο θα μπει το ημιαυτόματο οφσάιντ στους επίσημους ποδοσφαιρικούς αγώνες, καθώς η UEFA ανακοίνωσε την είσοδό του από τη φάση των ομίλων του Champions League αυτής της περιόδου. ‘

Το ημιαυτόματο οφσάιντ έρχεται να προσφέρει περισσότερη ακρίβεια και να μειώσει το χρόνο που χρειάζεται το VAR για την υπόδειξη ενός οφσάιντ ή όχι. Στόχος, να βελτιωθεί η ροή των ποδοσφαιρικών αγώνων (όπως βέβαια και η συνέπεια των αποφάσεων), αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που λόγω της χρήσης του VAR οι ποδοσφαιρικοί αγώνες διακόπτονταν για αρκετά λεπτά μέχρι την τελική απόφαση.

Το νέο σύστημα θα χρησιμοποιεί αποκλειστικές κάμερες τοποθετημένες περιμετρικά του σταδίου, παρέχοντας την ακριβή θέση των παικτών στο γήπεδο και δίνοντας στους διαιτητές ακριβείς πληροφορίες σε δευτερόλεπτα. Το σύστημα θα δημιουργεί 29 σημεία δεδομένων για κάθε παίκτη, ιχνηλατώντας τα διάφορα μέρη του σώματος για να δημιουργήσει ένα 3D σκελετικό μοντέλο. Η αμφισβητούμενη φάση θα μετατρέπεται σε ένα 3D animation που θα προβάλλεται σε μια οθόνη και η τελική απόφαση θα βασίζεται εν πολλοίς στην τεχνητή νοημοσύνη. Όπως σημειώνουν από την UEFA, ο μέσος χρόνος λήψης της απόφασης θα μειωθεί στα 25 δευτερόλεπτα, από τα 70 που είναι σήμερα με τη χρήση της υπάρχουσας τεχνολογίας VAR.

Το ημιαυτόματο οφσάιντ ήταν αρχικά προγραμματισμένο να δοκιμαστεί στα γήπεδα του Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο και εν συνεχεία να μπει στους διασυλλογικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες. Όμως η UEFA έτρεξε τις εξελίξεις, με τη νέα τεχνολογία να εφαρμόζεται από το Σεπτέμβριο στην κορυφαία διασυλλογική ποδοσφαιρική διοργάνωση της Ευρώπης. Μάλιστα και ο αγώνας του Σούπερ Καπ, μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Άιντραχτ Φρανκφούρτης, που θα διεξαχθεί στις 10 Αυγούστου θα γίνει με την εφαρμογή του ημιαυτόματου οφσάιντ, αποτελώντας ένα κρας τεστ για την ευρεία εφαρμογή του από Σεπτέμβριο.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home