Η αποκαλυπτική εικόνα του γαλαξία Cartwheel από το τηλεσκόπιο James Webb

Η αποκαλυπτική εικόνα του γαλαξία Cartwheel από το τηλεσκόπιο James Webb
Πηγή: NASA

Οι εντυπωσιακές εικόνες του Σύμπαντος από το τηλεσκόπιο James Webb συνεχίζονται με ακατάπαυστο ρυθμό και μόλις χθες η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μία ακόμα: αυτή του γαλαξία Cartwheel, ο οποίος βρίσκεται 500 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας.

Για πρώτη φορά η επιστημονική κοινότητα έχει μια εικόνα του συγκεκριμένου γαλαξία σε αυτήν την ευκρίνεια, αποθανατίζοντας τους δακτυλίους του όπως δεν τους έχουμε ξαναδεί.

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα ο Carwheel ήταν κάποτε σπειροειδής όπως ο δικός μας γαλαξίας, όμως μια έντονη σύγκρουση με κάποιον άλλο (γαλαξία) του έδωσε το σχήμα που βλέπουμε από την εικόνα που μας χάρισε το James Webb. «Μας δίνει μια ιδέα για το τι είχε συμβεί στο παρελθόν και πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον», αναφέρει η NASA στην ανακοίνωσή της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της εξέλιξης είναι ο εξωτερικός δακτύλιος του Cartwheel, ο οποίος εκτιμάται ότι διογκώνεται συνεχώς από τη στιγμή του συμβάντος μέχρι και σήμερα.

Στην ίδια φωτογραφία απεικονίζονται αριστερά από τον Cartwheel δύο ακόμα γαλαξίες σε κοντινή απόσταση, ενώ και το φόντο της εικόνας κυριαρχείται από άλλους, σε πιο μεγάλη όμως απόσταση.

Λίγες ημέρες πριν η NASA είχε δημοσιεύσει μια ακόμα φωτογραφία, εκείνη τη φορά από το δικό μας ηλιακό σύστημα. Συγκεκριμένα, το James Webb «στόχευσε» τότε το Δία, δίνοντάς μας μια εξίσου εντυπωσιακή εικόνα, στην οποίο εμφανίζονται καθαρά οι δακτύλιοί του, η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, καθώς και τα τρία φεγγάρια του, η Ευρώπη, η  Θήβη και η Μήτις.

Πηγή: NASA

NASA,JAMES WEBB,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home