Ένα... σκουπιδάκι στο μάτι του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb

Deasy @ 10.06.2022
Ένα... σκουπιδάκι στο μάτι του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb

Την πρώτη του γρατζουνιά υπέστη το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb το οποίο δέχθηκε χτύπημα από ένα απειροελάχιστων διαστάσεων μετεωροειδές (σκέψου το σαν ένα σκουπιδάκι που κόβει βόλτες στο Διάστημα με τεράστια ταχύτητα).

Σύμφωνα με την ΝΑΣΑ, ένα από τα 18 βασικά κάτοπτρα του τηλεσκοπίου υπέστη μικρή ζημιά και οι μηχανικοί της εργάζονται για να διορθώσουν την παραμόρφωση που προκαλείται στις λήψεις ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης.

Το τηλεσκόπιο έχει τη δυνατότητα να κάνει ελιγμούς και να αποφύγει κάποια "καταιγίδα" μετεωροειδών αλλά αυτό δεν θα συμβαίνει πάντα. Κατά την κατασκευή του James Webb στη Γη είχαν γίνει πολλές προσομοιώσεις τέτοιων περιστατικών, με δεδομένο άλλωστε πως το τηλεσκόπιο έχει τοποθετηθεί σε μια περιοχή στη διαστημική μας γειτονιά με αρκετά τέτοια "σκουπίδια".

Τα καλά νέα είναι πως οι ως τώρα επιδόσεις του James Webb έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες όσων έχουν εμπλακεί στην κατασκευή του τηλεσκοπίου (ανάμεσά τους και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος), το οποίο δεν έχει μπει ακόμα σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία. Η ΝΑΣΑ περιμένει να λάβει τις πρώτες εικόνες από το James Webb στις 12 Ιουλίου.

NASA,ESA,JAMES WEBB,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home