Υπόθεση Predator - Νέες αποκαλύψεις μέσω... Google

Deasy @ 21.05.2022
Υπόθεση Predator - Νέες αποκαλύψεις μέσω... Google

Μπορεί η κυβέρνηση αν επιχείρησε να κλείσει το θέμα που άνοιξε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης όταν αποκάλυψε πως το κινητό του είχε μολυνθεί από το λογισμικό παρακολούθησης Predator, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το θέμα κλείνει με μια δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Νέα φωτιά φαίνεται πως ανάβει η Google με μία ανάρτηση που υπογράφουν οι Clement Lecigne και Christian Resell στο blog της εταιρείας. Στη σχετική τους ανάλυση για μια σειρά από ευπάθειες που εντοπίστηκαν στο Chrome και το Android οι δύο ερευνητές εκφράζουν την ισχυρή πεποίθηση πως αυτές "ήταν μέρος ενός προγράμματος παρακολούθησης της Cytrox το οποίο πωλείται σε διάφορους κυβερνητικούς χρήστες". Οι συγκεκριμένες ευπάθειες, άρα και το λογισμικό κατασκοπίας, φαίνεται να χρησιμοποιήθηκαν σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις.

Οι ερευνητές επιβεβαιώνουν αντίστοιχα ευρήματα του CitizenLab και πως το συγκεκριμένο λογισμικό έχει πουληθεί σε κυβερνητικούς παράγοντες που βρίσκονται τουλάχιστον σε Αίγυπτο, Αρμενία, Ελλάδα, Μαδαγασκάρη, Ακτή Ελεφαντοστού, Σερβία, Ισπανία και Ινδονησία. Δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλαδή φέρονται να έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο λογισμικό που είναι γνωστό ως Predator.

Κρατικές υπηρεσίες έχουν το λογισμικό Predator, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει. "Η σημερινή αποκάλυψη της Google ότι κρατικοί φορείς στην Ελλάδα έχουν προμηθευτεί το λογισμικό παρακολούθησης predator και μάλιστα και για κινητά με λογισμικό android, αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και βάζει ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ αυτής της σκοτεινής ιστορίας.

Θα διαψεύσει και την Google τώρα ο κ. Οικονόμου; Ή θέλει να πείσει πως οι κρατικές υπηρεσίες προμηθεύτηκαν το λογισμικό παρακολούθησης μόνο για τον εν λόγω δημοσιογράφο;"

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home