Γαλλική "καμπάνα" μισού δισ. ευρώ στην Google

Γαλλική 'καμπάνα' μισού δισ. ευρώ στην Google

Η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της φορολόγησης των ψηφιακών κολοσσών λύνει μεν ένα πρόβλημα αλλά αρκετά ακόμα ζητήματα μένουν άλυτα. Το πρόστιμο-μαμούθ των 500 εκατ. ευρώ που επέβαλε η γαλλική επιτροπή ανταγωνισμού σε βάρος της Google την Τρίτη αναδεικνύει ένα από αυτά τα θέματα. Η γαλλική αρχή έκρινε πως η αμερικανική εταιρεία απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία με τους εκδότες της χώρας για τη δίκαιη αμοιβή τους. Είχε προηγηθεί τον Ιανουάριο του 2021 η συμφωνία της Google με τους Γάλλους για διεξαγωγή διαπραγματεύσεων επί του συγκεκριμένου θέματος και στη βάση της καλής πίστης.

Οι συζητήσεις αφορούσαν βεβαίως την αμοιβή που θα λάμβαναν οι εκδότες για τη χρήση περιεχομένου που παράγουν οι ίδιοι στις πλατφόρμες ενημέρωσης της Google. Οι συζητήσεις ωστόσο δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία και όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η "καμπάνα" του μισού δισ. ευρώ αποτελεί το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλει η γαλλική επιτροπή ανταγωνισμού σε μια εταιρεία.

Η οποία εταιρεία, δηλαδή η Google, εξέφρασε την απογοήτευσή της και υποστήριξε πως το πρόστιμο παραβλέπει τις προσπάθειες που έκανε η ίδια για την επίτευξη συμφωνίας με τους παρόχους. Σημειώνουμε πως η εντολή που είχε λάβει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν να πετύχει συμφωνία με τους εκδότες ή, αλλιώς, να κινδυνεύσει με την επιβολή προστίμου ύψους 900.000 ευρώ την ημέρα. Ετσι όπως το λένε οι Γάλλοι φαίνεται πως πάνω από το κεφάλι της Google (σχηματικά μιλώντας) επικρεμόταν μια δαμόκλειος σπάθη που, μοιραία, κάποια στιγμή θα έπεφτε.  Η Google προσθέτει πως είναι η μόνη εταιρεία που έχει πετύχει συμφωνίες με παραγωγούς περιεχομένου και πως σύντομα θα οριστικοποιήσει μια συμφωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΜΜΕ,ΓΑΛΛΙΑ,ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ,GOOGLE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home