Αναφορές για κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο

Αναφορές για κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο

Μια δυσάρεστη έκπληξη αντιμετωπίζουν όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία HEPOS του Ελληνικού Κτηματολογίου η οποία είναι εκτός λειτουργίας από την περασμένη Παρασκευή.

Σχετικό μήνυμα στο site του Κτηματολογίου ενημερώνει πως "από το πρωί της Παρασκευής 11 Ιουνίου 2021, το Ελληνικό Σύστημα Εντοπισμού HEPOS βρίσκεται εκτός λειτουργίας λόγω εκτεταμένου προβλήματος στο Κέντρο Ελέγχου του, για το οποίο γίνεται εντατική προσπάθεια αποκατάστασής του. Όταν το πρόβλημα επιλυθεί, θα υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση", ενώ η επίσκεψη στη σελίδα της υπηρεσίας εμφανίζεται το λιτό και όχι ιδιαιτέρω κατατοπιστικό μήνυμα "You do not have permission to view the directory or page".

Το τεχνικό πρόβλημα συμπληρώνει πλέον τέσσερα 24ωρα, ενώ δημοσίευμα του ethnos.gr υποστηρίζει πως η υπηρεσία έχει πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης.

Τι είναι όμως το HEPOS;

Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, το Hellenic Positioning System (HEPOS)  είναι ένα σύστημα εντοπισμού το οποίο επιτρέπει τον προσδιορισμό θέσης με υψηλή ακρίβεια αξιοποιώντας το υφιστάμενο παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα εντοπισμού GPS.

Αποτελείται από ένα δίκτυο 98 μόνιμων δορυφορικών σταθμών αναφοράς, ομοιόμορφα κατανεμημένων σε ολόκληρη την Ελλάδα και ένα Κέντρο Ελέγχου, που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. Το Κέντρο Ελέγχου επεξεργάζεται τα στοιχεία των σταθμών αναφοράς και αποστέλλει στο χρήστη τα δεδομένα, που χρειάζονται, για τον ακριβή προσδιορισμό θέσης. Οι χρήστες του συστήματος μπορούν να παίρνουν τα δεδομένα είτε σε πραγματικό χρόνο, είτε σε μεταγενέστερο χρόνο μέσω του δικτυακού τόπου του HEPOS.

Μερικά από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του HEPOS είναι ότι προσδιορίζει με ακρίβεια λίγων εκατοστών τη θέση ενός σημείου σε «πραγματικό χρόνο», μειώνει το κόστος προμήθειας δέκτη αναφοράς για το χρήστη, αυξάνει την αμεσότητα, οικονομία και αποδοτικότητα στην καθημερινή τοπογραφική πρακτική και μέσω αυτού επιτυγχάνονται ομοιογενείς και ακριβείς τοπογραφικές μετρήσεις σε όλητη χώρα.

Βεβαίως η υπηρεσία απευθύνεται σε επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τομέα των ακινήτων και τις μεταβιβάσεις και οι οποίοι όπως φαίνεται θα χρειαστεί να περιμένουν αρκετό καιρό ακόμα μέχρι να επαναλειτουργήσει το HEPOS.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home