Virtual Tour σε ένα Microsoft Datacenter

Deasy @ 23.04.2021
Virtual Tour σε ένα Microsoft Datacenter

Έξι μήνες πριν η Microsoft ανακοίνωσε τη δημιουργία του πρώτου Datacenter Region – ενός συμπλέγματος δηλαδή τριών υπερσύγχρονων datacenters στη χώρα μας. Αν αναρωτιέστε πώς μοιάζει ένα Microsoft Datacenter, τώρα υπάρχει η ευκαιρία να το μάθετε.

H Microsoft ανακοίνωσε μια νέα εμπειρία εικονικής περιήγησης που επιτρέπει στους επισκέπτες να εξερευνήσουν ένα datacenter της, από τον υπολογιστή ή το κινητό τους. Μέσω ενός εξειδικευμένου microsite, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί ψηφιακά για πρώτη φορά,  σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, έχοντας την αίσθηση ότι βρίσκεται μέσα σε ένα υπερσύγχρονο datacenter της Microsoft.

Σήμερα, η Microsoft διαθέτει περισσότερα από 200 datacenters σε όλο τον κόσμο και κάθε χρόνο δημιουργούνται συνεχώς καινούρια. Τα datacenters της εταιρείας φιλοξενούνται σε 34 χώρες και είναι όλα συνδεδεμένα μεταξύ τους, με υποθαλάσσιες και επίγειες οπτικές ίνες που ξεπερνούν τα 165.000 μίλια. Φέτος, η Microsoft αναμένεται να κατασκευάσει datacenters σε τουλάχιστον 10 ακόμη χώρες, ενώ σε βάθος χρόνου, η εταιρεία σχεδιάζει τη δημιουργία 50 έως 100 νέων datacenters ετησίως, σύμφωνα με την Noelle Walsh, Microsoft Corporate Vice President, Cloud Operations + Innovation.

Όσοι συμμετέχουν στην εικονική περιήγηση, ενημερώνονται για τις υποδομές που απαιτούνται για την κατασκευή των datacenters, για την ανανεώσιμη ενέργεια που χρησιμοποιούν καθώς και για τον εξοπλισμό και τα λογισμικά που εξασφαλίζουν την ασφάλεια των δεδομένων. Στο τέλος της περιήγησης, ο επισκέπτης μαθαίνει τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις γύρω από τα datacenters, που περιλαμβάνουν από servers που ψύχονται σε δεξαμενές με ειδικό υγρό που «βράζει» και υποθαλάσσια datacenters σε σχήμα υποβρυχίου.


Φυσική και ψηφιακή ασφάλεια

Tα περισσότερα datacenters της Microsoft έχουν μέγεθος μεγάλης αποθήκης, και είναι φτιαγμένα από τσιμέντο, χάλυβα και χαλκό, έχουν πολλές κάμερες ασφαλείας και περιβάλλονται από ένα μεγάλο και ψηλό περιμετρικό φράχτη, διατηρώντας πολλά επίπεδα φυσικής ασφάλειας για τον έλεγχο της πρόσβασης μέσα και έξω από το χώρο του datacenter. Στην είσοδο, υπάρχει ένας σταθμός check-in όπου οι επισκέπτες δείχνουν τα διαπιστευτήριά τους και μια ειδικά διαμορφωμένη πόρτα που εμποδίζει τα άτομα να εισέλθουν ή να εξέλθουν από το χώρο φέροντας κάποιο μη εξουσιοδοτημένο αντικείμενο.

Στον περιβάλλοντα χώρο, υπάρχει ισχυρός ηλεκτρικός εξοπλισμός, που εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του datacenter, συμπεριλαμβανομένων και εφεδρικών γεννητριών που τροφοδοτούν τους servers σε περίπτωση πρόκλησης οποιασδήποτε βλάβης. Σήμερα, οι περισσότερες από τις εφεδρικές γεννήτριες της Microsoft λειτουργούν με πετρέλαιο, ενώ μακροπρόθεσμα η εταιρεία σκοπεύει να υιοθετήσει ενναλακτικές πηγές ενέργειας όπως καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, μπαταρίες ή κυψέλες καύσιμου υδρογόνου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Microsoft έχει δεσμευτεί να τροφοδοτεί όλα τα datacenters της με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2025, όπως φωτοβολταϊκά συστήματα και ανεμογεννήτριες, ενώ, όπου είναι δυνατόν, η εταιρεία επιλέγει την κατασκευή datacenters κοντά σε υδροηλεκτρικά φράγματα, τα οποία παρέχουν μια σταθερή ροή βιώσιμης και αξιόπιστης ενέργειας. Επίσης, η Microsoft ξοδεύει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια κάθε χρόνο σε υλικό, λογισμικό και προσωπικό για την προστασία των datacenters.


Προστασία των servers

Όλοι οι servers στο εσωτερικό των datacenters παράγουν θερμότητα καθώς λειτουργούν. Για αυτό το λόγο απαιτείται η ύπαρξη ενός μηχανικού συστήματος ψύξης, που θα αποτρέπει την υπέρμετρη αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση βλάβης στους servers. Η Microsoft χρησιμοποιεί ειδικούς ψύκτες που χρησιμοποιούν νερό για να κρυώσουν τον αέρα μέσω της διαδικασίας εξάτμισης. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία στοχεύει στην χρήση τεχνολογιών ψύξης χωρίς νερό, όπως η ψύξη με ειδικά υγρά και στοχεύει να αναπληρώνει περισσότερο νερό από ό, τι καταναλώνει μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.


Τα datacenters του μέλλοντος

Για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών για ταχύτερους και ισχυρότερους servers στα datacenters οι ερευνητικές ομάδες των μηχανικών της Microsoft σχεδιάζουν ήδη το datacenter του μέλλοντος, διαθέτοντας πιο αποτελεσματικά δίκτυα υψηλού εύρους ζώνης που θα επιτρέπουν εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης μεγάλης κλίμακας καθώς και τη δυνατότητα μεταφοράς τεράστιου όγκου δεδομένων.

Στο τελευταίο μέρος της εικονικής περιοδείας οι επισκέπτες θα γνωρίσουν τις υπερσύγχρονες τεχνολογίες της Microsoft για τα datacenters του μέλλοντος, όπως η δυνατότητα ψύξης μέσω ενός ειδικού υγρού και η τοποθέτηση των servers κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

DATACENTER,MICROSOFT,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home