Αύξηση 86% στη χρήση mobile data στην Ελλάδα

Αύξηση 86% στη χρήση mobile data στην Ελλάδα

Σημαντική αύξηση στη χρήση mobile data γνώρισε η ελληνική αγορά στο πρώτο εξάμηνο του 2020, παρά τα μέτρα της πανδημίας, που περιόρισαν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα τους χρήστες στα σπίτια τους, άρα και στη χρήση των σταθερών υποδομών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση της Tefficient, η αύξηση στη χρήση mobile data ανά SIM κάρτα (συμπεριλαμβανομένων και των M2M συνδέσεων) έφθασε το 86% (σε σχέση με το 2019), επίδοση που αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη ανάμεσα στις χώρες που εξετάζει η έκθεση. Στην πρώτη θέση με μεγάλη απόσταση από την Ελλάδα συναντάμε την Κροατία, με ρυθμό ανάπτυξης 128%, ενώ στην τρίτη θέση είναι η Σιγκαπούρη με 79% αύξηση.

Για την Ελλάδα και τη χρήση mobile data η χρήση mobile data έχει δύο όψεις βέβαια, αφού -όπως επισημαίνει και η έκθεση της Tefficient (στη σελίδα 19)- η ελληνική αγορά ξεκινάει από μία πολύ χαμηλή βάση. Ειδικότερα, η μέση κατανάλωση για το 2019 ανά SIM κάρτα ήταν μόλις 1,5GB το 2019, ανεβαίνοντας στα 2,3GBs στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2020. Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 5η θέση από την ουρά της κατάταξης στο σύνολο των χωρών που εξετάζει η έκθεση. Στη συγκεκριμένη κατάταξη στην πρώτη θέση συναντάμε την Φινλανδία, χώρα στην οποία η μέση κατανάλωση mobile data ανέβηκε από τα 18,4GBs (2019) στα 22,4GBs στο πρώτο μισό του 2020. Πολύ κοντά της και στη δεύτερη θέση η Ταϊβάν, με την κατανάλωση να ανεβαίνει από τα 18,1GBs στα 21,5GBs.

H αύξηση mobile data που παρατηρείται σχεδόν στο σύνολο των χωρών που εξετάζει η έκθεση αποδίδεται σε ένα μεγάλο βαθμό στη μείωση του κόστους ανά GB. Οι αναλυτές επισημαίνουν την προσφορά μεγάλων πακέτων data που εφαρμόζουν σχεδόν καθολικά οι πάροχοι στις χώρες της έρευνας, εξέλιξη που έχει προφανώς συνέπειες και απώλειες εσόδων ανά GB.  Στη συγκεκριμένη κατάταξη η Ελλάδα είναι στην τρίτη θέση με τις απώλειες εσόδων ανά GB να φθάνουν το -46% (τέλος του 2019 – 1ο εξάμηνο του 2020) με την Κροατία και πάλι να καταλαμβάνει την πρώτη θέση (-58%) και τη Σιγκαπούρη τη δεύτερη (-56%).

mobile data,MOBILE INTERNET,ΕΛΛΑΔΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home