Δίκτυο 5G: Η COSMOTE έφερε πρώτη στην Ελλάδα το Internet του μέλλοντος!

Deasy @ 24.12.2020
Δίκτυο 5G: Η COSMOTE έφερε πρώτη στην Ελλάδα το Internet του μέλλοντος!

Από τη δεκαετία του 90 μέχρι και σήμερα κάθε ένα νέο G που προσθέταμε στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σηματοδοτούσε μια νέα εποχή για την εμπειρία των χρηστών και τις υπηρεσίες που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι εταιρείες. Το 2G έφερε τις τηλεφωνικές κλήσεις και τα μηνύματα από το κινητό, το 3G έκανε πράξη το mobile Internet, ενώ το 4G προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, φέρνοντας μεταξύ άλλων τις υπηρεσίες video και music streaming, που τόσο αγαπήσαμε εδώ και μερικά χρόνια.

Το 5G τι σηματοδοτεί λοιπόν; Το μέλλον των τηλεπικοινωνιών, θα μπορούσε να πει κάποιος, το κλειδί για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, κάποιος άλλος, ένα παράθυρο σε απεριόριστες ευκαιρίες αλλαγών και εξέλιξης όλων των παραγωγικών κλάδων, ένα τρίτος. Όποιος χαρακτηρισμός αποδοθεί στο 5G είναι έγκυρος. Το 5G ανοίγει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της τεχνολογίας και μαζί του ανοίγουν μοναδικές εμπειρίες για τους χρήστες και καινοτόμες υπηρεσίες για τις εταιρείες που θα σπεύσουν να επιβιβαστούν στο άρμα του.

Για μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα, που απουσίαζε από την προηγούμενη βιομηχανική επανάσταση, η ταχεία υιοθέτηση του 5G και των ευκαιριών που αυτό φέρνει μαζί του είναι εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας. Μια ματιά στις εκτιμήσεις πρόσφατων ερευνών μας δίνει μια πρώτη αίσθηση. Μέχρι το 2028, σύμφωνα με την Accenture, τo 5G θα μπορούσε να προσφέρει στο ΑΕΠ της χώρας μας επιπλέον 6,27 δισ. δολάρια και 46.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ μέχρι το 2030, σύμφωνα με την ΕΥ το ελληνικό ΑΕΠ θα μπορούσε να ανέβει έως και τα 12,4 δισ. ευρώ και οι θέσεις εργασίας έως και τις 69.000.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι μόλις μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την απόδοση του φάσματος, η COSMOTE έδειξε πολύ γρήγορα αντανακλαστικά, ενεργοποιώντας πρώτη το 5G δίκτυό της, όχι μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα, με ταχύτητες που ήδη ξεπερνούν το 1Gbps σε συγκεκριμένες περιοχές. Ετοιμότητα εντυπωσιακή, για ακόμα μια φορά από την COSMOTE, που αν μη τι άλλο δείχνει ότι  αντιλαμβάνεται το γεγονός ότι το 5G θέτει τις βάσεις για νέες προοπτικές στην ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας. Και όσο πιο γρήγορα είναι έτοιμες οι υποδομές, τα δίκτυα δηλαδή, τόσο πιο γρήγορα θα μπουν αυτές οι βάσεις.

Η COSMOTE εξελίσσοντας το μεγαλύτερο δίκτυο κινητής στη χώρα έφερε πρώτη τις απεριόριστες δυνατότητες του δικτύου 5G, ενώ στόχος είναι  μέχρι το τέλος του 2021 η πληθυσμιακή κάλυψη θα έχει ξεπεράσει το 50%, πλησιάζοντας πολύ νωρίς το στοίχημα του 60% σε βάθος 3ετίας, τον πρώτο στόχο που έχει τεθεί για τη χορήγηση του φάσματος. Παράλληλα, θα βελτιώνονται ακόμα περισσότερο οι ταχύτητες αλλά και ο χρόνος απόκρισης του δικτύου.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το 5G δίκτυο να ξεχωρίζει σε σχέση με όλες τις προηγούμενες γενιές; Πολλαπλάσιες ταχύτητες έως 10Gbps, σχεδόν μηδενική καθυστέρηση στην ανταπόκριση του δικτύου, υψηλή χωρητικότητα (100 φορές μεγαλύτερη από το 4G) και έξυπνη κατανομή πόρων είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που δημιουργούν το έδαφος για την ανάπτυξη πρωτοποριακών υπηρεσιών σε διάφορους τομείς όπως η βιομηχανία, η υγεία, οι μεταφορές, οι «έξυπνες» πόλεις, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία κ.ά. Τα αυτόνομα αυτοκίνητα, η αυτοματοποίηση της παραγωγικής αλυσίδας, οι νέες μέθοδοι έξυπνης διδασκαλίας και ψυχαγωγίας με τη χρήση Augmented και Virtual Reality εφαρμογών, οι προηγμένες υπηρεσίες προστασίας και ασφάλειας των πολιτών και πολλές ακόμη λύσεις θα αλλάξουν θεαματικά τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και διασκεδάζουμε.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ: “Το COSMOTE 5G θα επεκτείνεται και θα βελτιώνεται συνεχώς, ενώ το νέο φάσμα συχνοτήτων θα μας βοηθήσει να ξεδιπλώσουμε τις απεριόριστες δυνατότητές του. Εξελίσσουμε σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο κινητής στη χώρα, για να μπορούν αύριο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να κάνουν όλα όσα δεν είχαν ποτέ φανταστεί. Με την τεχνολογία και την καινοτομία, φτιάχνουμε έναν κόσμο, καλύτερο για όλους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσαμάζ.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι ενδεικτική η δέσμευση του Ομίλου ΟΤΕ για επενδυτικό του πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ στην επόμενη τετραετία, κυρίως για δίκτυα 5G και FTTH δίκτυα, με την εταιρεία να προτίθεται να καλύψει με 5G αυτοκινητόδρομους της χώρας, συνολικού μήκους άνω των 2.000χλμ., μέχρι το τέλος του 2023, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου «Συνδεδεμένοι αυτοκινητόδρομοι».


COSMOTE 5G: διαθέσιμο χωρίς επιπλέον χρέωση

Από τη νέα αυτή πραγματικότητα δεν μπορεί να λείπει κανείς και η COSMOTE παρέχει δωρεάν πρόσβαση στα νέα δίκτυα σε όλους τους συνδρομητές της, ιδιώτες κι επιχειρήσεις, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση κι ανεξαρτήτως προγράμματος. Μοναδική προϋπόθεση να διαθέτουν 5G συσκευή που έχει πιστοποιηθεί στο δίκτυο COSMOTE (τη λίστα των συσκευών, που εμπλουτίζεται συνεχώς μπορείτε να τη βρείτε εδώ).

Με δύο τέτοιες συσκευές από το δίκτυο της COSMOTE, πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες η πρώτη 5G βιντεοκλήση μεταξύ του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Πιερρακάκη. Μια συμβολική και ταυτόχρονα πολύ ουσιαστική κίνηση για το ψηφιακό αύριο της χώρας μας.

Φωτογραφικό στιγμικότυπο από την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, κ. Tim Höttges, την επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη, κα. Dominique Leroy, τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ, τον επικεφαλής Νομικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων του Ομίλου DT, κ. Wolfgang Kopf και την Νομική Σύμβουλο και Chief Officer Νομικών & Ρυθμιστικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ, κα Ειρήνη Νικολαΐδη.


5G,COSMOTE 5G,COSMOTE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home