Sony Playstation 5 vs Microsoft Xbox Series: ποιο κερδίζει;

Sony Playstation 5 vs Microsoft Xbox Series: ποιο κερδίζει;

Η τιμή του Playstation 5 και των νέων Xbox ανακοινώθηκε, οι ημερομηνίες κυκλοφορίας το ίδιο, οι προπαραγγελίες ξεκίνησαν, οπότε είναι μια καλή στιγμή για να δούμε ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ τους αλλά και ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορεί να προσελκύσουν το ενδιαφέρον υπέρ ή κατά του ενός στρατοπέδου. Μην έχετε αμφιβολία, για στρατόπεδα μιλάμε, με φανατικούς φίλους, οικοσυστήματα που περιχαρακώνονται όλο και περισσότερο.

Αφού περάσαμε ένα καλοκαίρι, όπου οι δύο εταιρείες -Microsoft και Sony- μας έδιναν πληροφορίες με το σταγονόμετρο (κυρίως η δεύτερη) έχουμε πλέον όλη την απαραίτητη πληροφορία για να επιχειρήσουμε μια σύγκριση μεταξύ των δύο κονσολών και των οικοσυστημάτων τους, που αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία στα μάτια του καταναλωτή.

 

Διαφορετική προσέγγιση, με κοινό παρονομαστή, από τις δύο εταιρείες

Τόσο η Sony όσο και η Microsoft είχαν καταστήσει σαφές από πολύ νωρίς ότι η νέα γενιά των παιχνιδοκονσολών τους θα ήταν πολλές φορές πιο δυνατή από την προηγούμενη γενιά. Δηλώσεις που επαληθεύθηκαν όταν οι δύο εταιρείες αποκάλυψαν τις προτάσεις τους. Όχι μία ανά εταιρεία, όπως είχαμε συνηθίσει στις προηγούμενες γενιές, αλλά δύο, μία ακόμα ένδειξη ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ τους θα ανέβαινε επίπεδο.

Η Microsoft ρίχνει στη «μάχη» το Xbox Series X, που είναι η κορυφαία της πρόταση και το Xbox Series S, η προσιτή επιλογή της, με λίγο υποδεέστερα τεχνικά χαρακτηριστικά, από την οποία απουσιάζει η μονάδα οπτικού δίσκου. Πρακτικά, όποιος επιλέξει το «μικρό» Xbox θα πρέπει να περιοριστεί στο download παιχνιδιών και όχι να αγοράζει τα κλασικά δισκάκια. Χάρη σ’ αυτήν την επιλογή πετυχαίνει μία διαφορά 200 ευρώ στην τιμή των δύο προτάσεων.

Αντίθετα, η πρόταση της Sony περιλαμβάνει δύο ακριβώς ίδια Playstation 5 (σε μέγεθος και specs) με μόνη διαφορά την απουσία μονάδας οπτικού δίσκου. Κατά συνέπεια, η διαφορά τιμής τους περιορίζεται στα 100 ευρώ.

Ένα ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι και οι δύο εταιρείες με την επιλογή τους να παρουσιάσουν δύο προτάσεις επιχειρούν να φέρουν πιο μπροστά χρονικά περισσότερες αγορές. Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου αρκετοί καταναλωτές περίμεναν κάποιους μήνες για να μειωθεί η τιμή στις κονσόλες, τώρα πλέον αυτό το κομμάτι της αγοράς έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τη μία ή την άλλη από τις φθηνές προτάσεις και να μπει νωρίτερα στο οικοσύστημα που υπόσχονται οι δύο εταιρείες. Για τη Microsoft, οι πωλήσεις της οποίας στην προηγούμενη γενιά του Xbox ήταν υποδεέστερες από εκείνες της Sony, ίσως έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, σε μια προσπάθεια να δώσει μια επιπλέον ώθηση στις πωλήσεις της και να μεγαλώσει τη βάση της.

Η εμφάνιση των προσιτών προτάσεων ενδεχομένως να ορίζεται και από έναν ακόμη παράγοντα. Την άνοδο της κοινότητας του PC gaming αλλά και των gaming streaming υπηρεσιών, που μπορεί να είναι ακόμη στην αρχή τους, αλλά μέσα στα επόμενα χρόνια θα παίξουν πιο σημαντικό ρόλο. Άλλωστε, αναφερόμαστε σε συσκευές που ο κύκλος ζωής τους είναι περίπου επτά χρόνια, άρα είναι κρίσιμο για τις εταιρείες (Microsoft και Sony) να προβλέπουν πως θα είναι το περιβάλλον όχι μόνο στο 2020 ή το 2021 αλλά ακόμα και πέρα από το 2025. Αν οι παραπάνω κλάδοι (PC και streaming gaming) αναπτυχθούν περαιτέρω απειλούν τις πωλήσεις των κονσολών.

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Με αυτήν την προβολή στο μέλλον οι δύο εταιρείες εξόπλισαν τις συσκευές τους με χαρακτηριστικά που πραγματικά ανοίγουν σημαντικά την απόσταση από τις προτάσεις του παρελθόντος. Ρίχνοντας μια ματιά στους αριθμούς και τα χαρακτηριστικά των προτάσεων είναι εμφανές ότι έστω και λίγο το Xbox Series X υπερτερεί έναντι του Playstation 5. Επεξεργαστής, απόδοση γραφικών, αποθηκευτικός χώρος είναι τα βασικά σημεία υπεροχής της πρότασης της Microsoft, τουλάχιστον σε επίπεδο αριθμών.

Αν η μάχη μεταξύ των δύο κορυφαίων προτάσεων γέρνει λίγο υπέρ του Xbox αυτό δε συμβαίνει μεταξύ της αποκλειστικά ψηφιακής έκδοσης του Playstation 5 και το Xbox Series S. Εκεί οι αριθμοί είναι σαφώς υπέρ της πρότασης της Sony, με τον αστερίσκο βέβαια της διαφοράς τιμής των 90 ευρώ μεταξύ τους.

Πατήστε στον πίνακα για να τον δείτε σε μεγέθυνση.

Στη σύγκριση των τεχνικών χαρακτηριστικών και του εξοπλισμού θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τη συμβατότητα των αξεσουάρ από την προηγούμενη γενιά στη νεότερη. Και εδώ η Microsoft φαίνεται να βρίσκεται σε λίγο καλύτερη θέση, με τα νέα Xbox να υποστηρίζουν πλήρως τα χειριστήρια του προηγούμενου, ενώ όπως διευκρινίστηκε πριν από λίγες μέρες από τη Sony όσοι έχουν το χειριστήριο του PS4 θα μπορούν να το αξιοποιήσουν μόνο σε παιχνίδια που εμφανίστηκαν σ’ αυτήν την κονσόλα και όχι στους τίτλους που θα βγουν για το PS5.

 

Τίτλοι και αποκλειστικότητες

Όμως ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο στρατοπέδων δεν περιορίζεται στο hardware. Άλλωστε οι διαφορές στα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι πολύ μικρές, μεταφέροντας ακόμα περισσότερο την πίεση στον τομέα των παιχνιδιών και των αποκλειστικών τίτλων, αλλά και στις υπηρεσίες. Επιπρόσθετα, όλο και πιο πολύ οι φίλοι των παιχνιδιών κατευθύνονται στις επιλογές τους από τα ίδια τα παιχνίδια και όχι από το μέσο στο οποίο θα τα απολαύσουν.

Βάσει όλων των παραπάνω κινούνται και οι δύο εταιρείες, με τη Microsoft να είναι πιο ενεργή στο συγκεκριμένο πεδίο. Αρχικά, όλοι οι κάτοχοι των νέων Xbox μπορούν να έχουν πρόσβαση στην cloud υπηρεσία Xbox Game Pass έναντι μηνιαίας συνδρομής που τους δίνει απεριόριστη πρόσβαση σε περισσότερους από 100 τίτλους παιχνιδιών, παλιών και νέων τίτλων. Μία υπηρεσία που θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια να εμπλουτίζει με σημαντικούς αποκλειστικούς τίτλους, χάρη στις εξαγορές στούντιο ανάπτυξης παιχνιδιών στις οποίες έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια. Μία υπηρεσία επίσης που μπορεί να έχεις πρόσβαση τόσο από το PC σου όσο και από το smartphone

Απαντώντας σε ένα βαθμό στις παραπάνω κινήσεις, η Sony ανακοίνωσε πρόσφατα το λανσάρισμα της υπηρεσίας PlayStation Plus Collection, που προσφέρει στους κατόχους του PS5 την ευχέρεια να κατεβάσουν ένα μεγάλο αριθμό τίτλων της προηγούμενης γενιάς.

 

Κληρονομιά

Με βάση όλα τα παραπάνω το νέο Xbox δείχνει να μπορεί να αλλάξει (από λίγο έως πολύ) τις εις βάρος του ισορροπίες, όπως αυτές είχαν διογκωθεί με την προηγούμενη γενιά. Στο αν και κατά πόσο θα συμβεί αυτό πιθανώς να παίξει το ρόλο και η «κληρονομιά» που άφησαν πίσω οι κονσόλες που φεύγουν. Λαμβάνοντας υπόψη την υπεροχή του Playstation 4 σε πωλήσεις έναντι του Xbox One, που μεταφράζεται επίσης σε πωλήσεις παιχνιδιών, δεν ξέρουμε πόσο εύκολο είναι για κάποιον χρήστη να μεταφερθεί στο απέναντι στρατόπεδο, χάνοντας πρακτικά τα παιχνίδια που έχει αγοράσει τα προηγούμενα χρόνια.

Οι πρώτοι μήνες, από το Νοέμβριο και έπειτα, θα μας δώσουν μια εικόνα…

SONY PLAYSTATION 5,XBOX SERIES X,XBOX SERIES S,ΚΟΝΣΟΛΕΣ,MICROSOFT,SONY,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home