Ford: To νέο SYNC έρχεται με την Mustang Mach-E και προσφέρει μια πλήρως εξατομικευμένη εμπειρία

Ford: To νέο SYNC έρχεται με την Mustang Mach-E και προσφέρει μια πλήρως εξατομικευμένη εμπειρία

Την πιο προσωποποιημένη και διασυνδεδεμένη οδηγική εμπειρία υπόσχεται το νέο σύστημα SYNC της Ford, το οποίο κάνει το ντεμπούτο του στη νέα Mustang Mach-E και αναμένεται σταδιακά να περάσει και σε επιλεγμένα  μοντέλα αυτοκινήτων της αμερικανικής εταιρείας.

Σε μια εποχή που οι λύσεις ψηφιακής τεχνολογίας στα αυτοκίνητα παίζουν σχεδόν ισότιμο ρόλο στην εμπειρία του οδηγού και κατόχου, το νέο σύστημα SYNC έρχεται να προσφέρει νέα επίπεδα εξατομίκευσης, να μαθαίνει από τον οδηγό συμπεριφορές και να πραγματοποιεί έξυπνες υποδείξεις. Με το νέο σύστημα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας η Ford έρχεται να προσφέρει μια εξελιγμένη εμπειρία, πλήρως εξατομικευμένη (είναι χαρακτηριστικό ότι στην Mustang Mach-E επιτρέπονται περισσότερες από 80 τέτοιες λειτουργίες), η οποία ξεκινάει ακόμα και πριν την παραλαβή του αυτοκινήτου, με το Remote Vehicle Setup. Μία νέα λειτουργία που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να εξατομικεύουν το νέο τους αυτοκίνητο πριν καν το παραλάβουν διαμορφώνοντας εκ των προτέρων επιμέρους ρυθμίσεις - από επιθυμητά προφίλ οδήγησης έως και το χρώμα φωτισμού του εσωτερικού.

 

 

Προσωπική εμπειρία οδήγησης

Σύμφωνα με τη Ford, ο κώδικας για την επόμενη γενιά του συστήματος SYNC γράφτηκε εξ αρχής, προκειμένου να φέρει την ανθρωποκεντρική σχεδιαστική φιλοσοφία της στην καρδιά της οδηγικής εμπειρίας. Λειτουργίες, όπως η θερμοκρασία της καμπίνας, η θέση των καθισμάτων, μέχρι και ο φωτισμός του εσωτερικού δημιουργούν ένα περιβάλλον ακριβώς πάνω στις προτιμήσεις του χρήστη. Όμως, ακόμα και στην περίπτωση που το αυτοκίνητο το οδηγούν περισσότερα από ένα άτομα, το Ford SYNC μπορεί να αναγνωρίζει ακόμα και τον κάθε οδηγό ξεχωριστά από το smartphone ή το μπρελόκ του και να ενεργοποιεί τις ρυθμίσεις του καθώς πλησιάζει στο αυτοκίνητο και πριν καν εισέλθει σε αυτό, ώστε κάθε μέλος της οικογένειας να μπορεί άμεσα να βιώνει τη δική του προσωποποιημένη εμπειρία οδήγησης, με επιλογές και ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες του.

Επιπρόσθετα, το σύστημα εφαρμόζει έναν αλγόριθμο μηχανικής εκμάθησης για να κατανοεί καλύτερα τις συνήθειες του οδηγού με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, πηγαίνετε στο γυμναστήριο κάθε Παρασκευή; Τηλεφωνείτε στο σπίτι επιστρέφοντας από τη δουλειά; Η επόμενη γενιά του συστήματος SYNC θα μαθαίνει τις συνήθειες κάθε ιδιοκτήτη για να προβαίνει στις κατάλληλες υποδείξεις πλοήγησης και επικοινωνίας την κατάλληλη στιγμή, ώστε οι οδηγοί να είναι συγκεντρωμένοι στο δρόμο.

Στο εσωτερικό της Mustang Mach-E, η επόμενη γενιά του συστήματος SYNC διαθέτει μία full HD οθόνη αφής με διαγώνιο 15,5 ιντσών. Η μεγάλη, φιλική προς το χρήστη οθόνη είναι ευανάγνωστη, ενώ η διεπαφή της έχει αναθεωρηθεί για να προσφέρει πληροφορίες με οργανωμένο, εύπεπτο τρόπο. Το «παρών» δίνουν οι γνωστές χειρονομίες αφής (pinch, ζουμάρισμα, περιστροφή), ενώ το μπουτόν αφής στο κάτω μέρος της οθόνης προορίζεται για γρήγορη ρύθμιση της έντασης του ήχου για να ακούει κανείς μουσική ή να συμμετέχει σε τηλεδιασκέψεις.

Η πλοήγηση στη διεπαφή του συστήματος SYNC έχει αναθεωρηθεί ώστε οι οδηγοί να μπορούν με μία ή δύο χειρονομίες να ενεργοποιούν μια λειτουργία, να λαμβάνουν μία πληροφορία ή να ελέγχουν το σύστημα που επιθυμούν. Η μεγάλη οθόνη και η διάταξη της κάρτας επιτρέπουν την ταυτόχρονη προβολή πολλαπλών εφαρμογών, με αποτέλεσμα να μπορεί κανείς να λαμβάνει μία κλήση και η πλοήγηση να συνεχίζεται κανονικά, χωρίς να εξαφανίζονται οι οδηγίες από την οθόνη.

 

Ετοιμαστείτε, ρυθμίστε και φύγατε

Με τη Mustang Mach-E, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να διαμορφώνουν εκ των προτέρων το νέο τους όχημα πριν την παράδοση, χρησιμοποιώντας τη νέα λειτουργία Remote Vehicle Setup. Οι ιδιοκτήτες δημιουργούν απλά ένα εξατομικευμένο προφίλ για να αποθηκεύουν σε αυτό τις αγαπημένες ρυθμίσεις και μέρη στα οποία μεταβαίνουν με μεγάλη συχνότητα, όπως τον τόπο εργασίας, τα σούπερ μάρκετ και – για πρόσθετη ξεγνοιασιά – τους πλησιέστερους σταθμούς φόρτισης.

Η ρύθμιση μπορεί να γίνεται online ή μέσω του FordPass, της εφαρμογής smartphone για ιδιοκτήτες οχημάτων της Ford. Σκοπός είναι η εξατομίκευση ρυθμίσεων, όπως οι καθημερινές ώρες αναχώρησης, οι επιθυμητές ρυθμίσεις άνεσης στην καμπίνα και τα επίπεδα φόρτισης της μπαταρίας, μεταξύ άλλων επιλογών. Τα προφίλ οδήγησης (drive modes) της Mustang Mach-E μπορούν επίσης να προσωποποιηθούν: η επιλογή μεταξύ Active, Whisper ή Untamed θα προσαρμόσει την απόκριση των χαρακτηριστικών του αυτοκινήτου σε επίπεδο συμπεριφοράς με ταυτόχρονη εναρμόνιση του ήχου του οχήματος και του ambient φωτισμού της καμπίνας.

Το προφίλ εξατομίκευσης αποθηκεύεται στο cloud, ώστε όταν ο οδηγός παραλαμβάνει τα κλειδιά και κάνει για πρώτη φορά τη σύζευξη του smartphone του με τη νέα Mustang Mach-E, όλες οι ρυθμίσεις να μεταφέρονται στο όχημα. Έτσι, οι κουραστικές ρυθμίσεις της «πρώτης φοράς» ανήκουν στο παρελθόν, καθώς οι οδηγοί απλά μπαίνουν στο αυτοκίνητο και φεύγουν. Οι μελλοντικές over-the-air (ΟΤΑ) ενημερώσεις θα επιτρέπουν επίσης εξατομίκευση των προεπιλεγμένων ραδιοφωνικών σταθμών πριν την παράδοση.

Οι ιδιοκτήτες της Mach-E μπορούν επίσης να ξεκλειδώνουν το όχημά τους με το smartphone τους. Με ενεργοποιημένη τη λειτουργία Phone-as-a-Key, το όχημα θα αναγνωρίζει αμέσως ποιος πλησιάζει, θα ξεκλειδώνει τις πόρτες και θα ενεργοποιεί τις ρυθμίσεις και προτιμήσεις κάθε οδηγού. Εάν η φόρτιση της μπαταρίας του smartphone του οδηγού έχει πέσει σε χαμηλά επίπεδα, ο τελευταίος θα μπορεί απλά να εισάγει τον προσωπικό του κωδικό στο πληκτρολόγιο, που βρίσκεται στην πόρτα του αυτοκινήτου.

 

Υποστήριξη καθομιλουμένης γλώσσας

Η επόμενη γενιά του συστήματος SYNC προφέρει προηγμένες δυνατότητες αναγνώρισης φωνής σε απλή καθομιλουμένη γλώσσα, ώστε να μπορούν οι οδηγοί να είναι συγκεντρωμένοι στην οδήγηση, αντί να θυμούνται εντολές που αφορούν επιμέρους ρυθμίσεις. Το σύστημα κατανοεί το φυσικό, καθημερινό λόγο σε 15 γλώσσες της Ευρώπης (δυστυχώς όχι τα ελληνικά προς το παρόν), ώστε οι ιδιοκτήτες να μιλούν στο αυτοκίνητό τους όπως θα έκαναν με έναν συνοδηγό, ελέγχοντας τα πάντα - από λειτουργίες ψυχαγωγίας και πλοήγησης, μέχρι το περιβάλλον της καμπίνας και τις τηλεφωνικές κλήσεις.

 

Για να προσφέρει τις καλύτερες απαντήσεις σε εντολές και ερωτήσεις, η επόμενη γενιά του συστήματος SYNC συνδυάζει την τεχνητή νοημοσύνη της με αποτελέσματα από αναζητήσεις στο internet, ώστε οι πληροφορίες που δίνει για το πλησιέστερο εστιατόριο ή φαρμακείο να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβείς και ενημερωμένες.

Τα Apple CarPlay και Android Auto είναι προ-εγκατεστημένα και προσφέρονται χωρίς έξτρα χρέωση. Τώρα, χάρη στην ασύρματη συνδεσιμότητα, οι χρήστες μπορούν να απολαμβάνουν ασφαλή και άνετη πρόσβαση στις αγαπημένες τους εφαρμογές στο smartphone και στις επαφές τους σε αυτό, μέσω φωνητικών εντολών ή μέσω της οθόνης αφής του οχήματος.

Η μεγάλη οθόνη βοηθά ώστε το Apple CarPlay ή το Android Auto να μπορούν να εμφανίζονται στην οθόνη ταυτόχρονα με άλλες εφαρμογές του νέου συστήματος SYNC, όπως η πλοήγηση ή το ραδιόφωνο. Με τον τρόπο αυτό, οι οδηγοί διατηρούν πάντα τον έλεγχο και έχουν ταχεία πρόσβαση σε βασικές λειτουργίες.

Η συνδεσιμότητα έχει βελτιωθεί περαιτέρω με το SYNC AppLink, με υποστηριζόμενες εφαρμογές, όπως οι what3words, Waze και Webex, να επιτυγχάνουν πιο ουσιαστική διάδραση μεταξύ οχήματος και smartphone.

 

Φόρτιση

Η επόμενη γενιά του συστήματος SYNC αυξάνει την αυτοπεποίθηση των κατόχων ηλεκτρικών οχημάτων συμβουλεύοντάς τους πού και πότε να φορτίσουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ταυτόχρονα, το SYNC είναι σε θέση να ενημερώσει τους οδηγούς σε πραγματικό χρόνο για τη διαθεσιμότητα του εκάστοτε σταθμού φόρτισης, καθώς και για το κόστος της όλης διαδικασίας.

Η τεχνολογία Intelligent Range προσφέρει στους οδηγούς up-to-date πληροφορίες για την αυτονομία του ηλεκτρικού τους οχήματος, βασιζόμενη σε παράγοντες και παραμέτρους, όπως η κυκλοφορία, το είδος του οδοστρώματος και ο καιρός, αξιοποιώντας μάλιστα ακόμα και δεδομένα από άλλα ηλεκτρικά οχήματα της Ford που προπορεύονται στο δρόμο. Εάν η αυτονομία μεταβληθεί σημαντικά, η σχετική ειδοποίηση επισημαίνει στον οδηγό τη νέα τιμή της εξηγώντας του ταυτόχρονα για ποιο λόγο άλλαξε.

Οι ιδιοκτήτες θα έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο δημόσιο δίκτυο σταθμών φόρτισης στην Ευρώπη, με δυνατότητα πληρωμής μέσω της εφαρμογής FordPass. Οι οδηγοί της Mustang Mach-E θα μπορούν να φορτίζουν τη μπαταρία του οχήματός τους από το 10 μέχρι το 80% της χωρητικότητάς της σε λιγότερο από 40 λεπτά, προσθέτοντας κατά μέσο όρο αυτονομία 119 km σε μόλις 10 λεπτά, στους υψηλής ισχύος ταχυφορτιστές της κοινοπραξίας IONITY.

Πληροφορίες για τη φόρτιση της μπαταρίας και την αυτονομία διατίθενται με χρήση της εφαρμογής FordPass, μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες μπορούν επίσης να προγραμματίζουν τις επιθυμητές ώρες φόρτισης ώστε να εκμεταλλεύονται τα οικονομικά τιμολόγια χρέωσης ενέργειας  φροντίζοντας παράλληλα να υπάρχει η απαραίτητη αυτονομία για την ολοκλήρωση των προσεχών ταξιδιών τους. Με την εφαρμογή FordPass, οι οδηγοί μπορούν επίσης να ορίζουν τις ώρες που θα αναχωρήσουν, ενεργοποιώντας τη λειτουργία pre-conditioning για την επίτευξη της ιδανικής θερμοκρασίας στην καμπίνα, ενώ το όχημα φορτίζεται.

 

Συνδεδεμένη πλοήγηση

Το νέο, συνδεδεμένο σύστημα πλοήγησης βοηθά τους οδηγούς να μειώνουν το χρόνο που ταξιδεύουν αποφεύγοντας καθυστερήσεις και αλλαγές διαδρομών λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης. Οι πληροφορίες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο παρέχονται κατά τόπους από τους ειδικούς της TomTom, ενώ η «in-vehicle» και «in-cloud» πλοήγηση από την Garmin διασφαλίζει στους οδηγούς τις καλύτερες διαδρομές για τον προορισμό τους.

Οι τελευταίες εκδόσεις χαρτών είναι πάντα αποθηκευμένες στο όχημα, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα πλοήγησης ακόμα και σε περιοχές χωρίς σύνδεση δικτύου.

Όταν οι οδηγοί φτάνουν στον προορισμό τους μπορούν να βλέπουν τη διαθεσιμότητα χώρων στάθμευσης στο δρόμο ή εκτός αυτού, σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να χάνουν πολύτιμα λεπτά της ώρας προσπαθώντας να εντοπίσουν πού να αφήσουν το αυτοκίνητό τους. Η εφαρμογή FordPass μπορεί ακόμα να βοηθήσει τους οδηγούς να εντοπίσουν γρήγορα και με ακρίβεια πού έχουν αφήσει το αυτοκίνητο τους σε άγνωστες πόλεις ή σε μεγάλους σταθμούς στάθμευσης.

Το FordPass συνεργάζεται ακόμα καλύτερα με το σύστημα πλοήγησης του νέου SYNC, κάνοντας τον προγραμματισμό των ταξιδιών ευκολότερο με χαρακτηριστικά που είναι ειδικά σχεδιασμένα για ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων. Τα ταξίδια μπορούν να προγραμματίζονται λαμβάνοντας υπόψη τις στάσεις σε σταθμούς φόρτισης, τις γειτονικές υποδομές, καθώς και τα σημεία ενδιαφέροντος (POI). Όταν οι οδηγοί είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν δεν έχουν παρά να προωθήσουν τη διαδρομή τους από την εφαρμογή FordPass στο αυτοκίνητο.

 

Συνεχής εξέλιξη

Όπως συμβαίνει με τις εφαρμογές των smartphone, οι οποίες λαμβάνουν κάθε τόσο αναβαθμίσεις που αφορούν βελτιώσεις και νέες δυνατότητες, οι over‑the‑air (ΟΤΑ) ενημερώσεις διασφαλίζουν ότι τα οχήματα Ford εξελίσσονται συνεχώς και βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Οι αθόρυβες και ασύρματες ενημερώσεις παρέχουν νέες λειτουργίες, σε συνδυασμό με βελτιώσεις στους τομείς της ποιότητας και της απόδοσης στο σύστημα SYNC καθώς και σε υπολογιστικές μονάδες σε όλο το όχημα, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη μείωση των επισκέψεων στους επίσημους επισκευαστές του δικτύου.

Η λήψη λογισμικού πραγματοποιείται ασύρματα στο παρασκήνιο, ενώ η ενεργοποίηση των ενημερώσεων ολοκληρώνεται σε λιγότερο από δύο λεπτά. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να επιλέγουν πότε θα πραγματοποιούνται οι ενημερώσεις, καθώς και να προγραμματίζουν την ενεργοποίησή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας ή όταν το αυτοκίνητο δεν χρησιμοποιείται, ώστε να αποφεύγουν καθυστερήσεις στο ταξίδι.

Η επόμενη γενιά του συστήματος SYNC θα διατίθεται σε επιλεγμένα μοντέλα της Ford στην Ευρώπη, ξεκινώντας με την πλήρως ηλεκτρική Mustang Mach-E. Η νέα Mach-E αποτελεί την αιχμή του δόρατος σε μία ραγδαία αναπτυσσόμενη γκάμα εξηλεκτρισμένων οχημάτων Ford, ως ένα από τα 17 νέα, ηλεκτροκίνητα μοντέλα που η εταιρεία θα λανσάρει στην Ευρώπη μέχρι τα τέλη του 2021.

FORD SYNC,ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ,MUSTANG MACH-E,FORD,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home