«Έξωση» του Airbnb από το κέντρο του Άμστερνταμ

«Έξωση» του Airbnb από το κέντρο του Άμστερνταμ

Η πανδημία του κορονοϊού γονάτισε τον τουρισμό και όλες τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον κλάδο, ανάμεσά τους και τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και τον «βασιλιά» του χώρου, δηλαδή το Airbnb.

Αλλά ο Covid-19 δεν είναι το μόνο πρόβλημα του  Airbnb, καθώς είχε και πριν μπελάδες στο κεφάλι του, λόγω των παρενεργειών που έχει προκαλέσει η πλατφόρμα στην κτηματαγορά. Ενόψει της ανάκαμψης του τουρισμού το ‘Αμστερνταμ αποφάσισε να σφίξει τα λουριά και να εκδιώξει όλες τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης από τρεις περιοχές του. Σε άλλες περιοχές της δημοφιλούς ολλανδικής πόλης οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να μισθώνουν δωμάτια ή ολόκληρα διαμερίσματα στο Airbnb και τις άλλες πλατφόρμες μόνο κατόπιν ειδικής άδειας και μόνο για 30 ημέρες τον χρόνο.

Τα αδειοδοτημένα ακίνητα θα πρέπει να είναι κενά (δηλαδή να μην έχει προηγηθεί έξωση ενοικιαστή με σκοπό τη μετατροπή του ακινήτου σε «ερμπιενμπάδικο» ) και να μη μισθώνεται σε περισσότερους από τέσσερις επισκέπτες ανά κράτηση. Επίσης, το ακίνητο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 τετραγωνικά μέτρα.

Ο Δήμος της πόλης έλαβε τις αποφάσεις του μετά από διαβούλευση στην οποία έλαβε 780 απαντήσεις. Από αυτές, 3 στις 4 ήταν υπέρ της έξωσης του Airbnb από τις τρεις κεντρικές περιοχές του Άμστερνταμ.  Σύμφωνα με αξιωματούχους της πόλης, υπήρξε σημαντικό ποσοστό πολιτών και οργανώσεων που συμμετείχαν στη διαβούλευση και ήταν υπέρ της καθολικής απαγόρευσης, που εάν εφαρμοζόταν, θα σήμαινε ότι το Άμστερνταμ θα γινόταν μάλλον ο πρώτος δημοφιλής προορισμός στον κόσμο που κλείνει την πόρτα του στο Airbnb.

Το θέμα δεν έχει κλείσει, καθώς ο δήμος θα εξετάσει εκ νέου το θέμα σε δύο χρόνια. Το 2018 το Άμστερνταμ είχε θεσπίσει ανώτατο όριο μισθώσεων τις 60 νύχτες ανά έτος και ανά ιδιοκτησία, οπότε δεδομένου ότι τώρα το μείωσε στις 30 νύχτες δεν αποκλείεται το 2022 να επανέλθει δριμύτερο.

AIRBNB,ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ,AIRBNB,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home