15.000 κάρτες στον... κουβά

Deasy @ 15.01.2020
15.000 κάρτες στον... κουβά


Και έτσι ξαφνικά, ακυρώθηκαν 15.000 πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μετά τη διαπίστωση πως τα στοιχεία τους έπεσαν σε λάθος χέρια.

Οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των καρτών καλούνται να περάσουν από την τράπεζά τους για τη σχετική αντικατάσταση, ενώ για τις υπόλοιπες πτυχές της υπόθεσης οι πληροφορίες βγαίνουν με το σταγονόμετρο ή το τσιγκέλι.

Υπάρχει, για παράδειγμα, η πληροφορία πως η επιχείρηση από την οποία έγινε η υποκλοπή δραστηριοποιείται στον χώρο του τουρισμού. Κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται όμως για κάποια από τις πολύ μεγάλες πλατφόρμες κρατήσεων, αφού σε μια τέτοια περίπτωση η υποκλοπή δεν θα είχε περιοριστεί σε έναν τόσο μικρό αριθμό καρτών. Άρα μιλάμε για έναν τοπικό παίκτη με σχετικά μέτρια παρουσία στα online πράγματα.

Για το θέμα έχει ενημερωθεί η Τράπεζα της Ελλάδος και οι μεγάλες δυνάμεις του πλαστικού χρήματος, δηλαδή η Visa και η MasterCard. Προφανώς έρευνα διενεργεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ δεδομένης της διαρροής προσωπικών στοιχείων τον λόγο θα λάβει κάποια στιγμή και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Δεν θα αποκλείσουμε και το ενδεχόμενο συμμετοχής της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών στην υπόθεση.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση η Kaspersky σχολιάζει πως «από τη στιγμή που ξεκίνησε η χρήση του προτύπου EMV (κάρτες με τεχνολογία chip), η κλοπή από κλωνοποιημένες πιστωτικές κάρτες έχει μειωθεί δραματικά, καθώς οι ψηφιακοί εγκληματίες επικεντρώνονται στις διαδικτυακές απάτες. Υπάρχουν ακόμα ορισμένες προσπάθειες για κλωνοποίηση καρτών, αλλά καθώς περισσότερες χώρες έχουν περάσει στις κάρτες με τεχνολογία chip, αυτό είναι ένα είδος επίθεσης που απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια και φέρνει χαμηλότερα κέρδη. Ο όγκος των καρτών που μπορούν να υποκλαπούν είναι πιθανώς χαμηλότερος από ό,τι σε μια επίθεση που βασίζεται στον κυβερνοχώρο, καθώς η φυσική χρήση μιας κλωνοποιημένης κάρτας έχει περισσότερους κινδύνους μιας και κάποιος μπορεί εύκολα να παρατηρήσει ότι η κάρτα είναι ψεύτικη. Βλέπουμε επίσης ότι οι ψηφιακοί εγκληματίες μετατοπίζουν το ενδιαφέρον τους σε επιθέσεις που βασίζονται σε λογαριασμούς. Ενώ η κλοπή λογαριασμού δεν αποτελεί νέα τακτική, οι απατεώνες εστιάζουν όλο και περισσότερο τις προσπάθειές τους σε αυτόν τον τύπο επίθεσης, καθώς τις περισσότερες φορές είναι πιο επικερδής, αφού οι επιτιθέμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν την καλή φήμη του πελάτη, ενώ η διαθεσιμότητα των δεδομένων και των διαπιστευτηρίων πελατών είναι υψηλότερη από ποτέ – εξαιτίας της συνεχούς επιτυχίας των παραβιάσεων δεδομένων και των επιθέσεων κοινωνικής μηχανικής». Ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις...

Και μετά;

Διώξεις (ίσως) ασκηθούν, πρόστιμα (μάλλον) θα πέσουν και η ζωή θα συνεχιστεί. Το συγκεκριμένο περιστατικό υπενθυμίζει πως τα πράγματα δεν είναι ρόδινα (ούτε) στον ψηφιακό κόσμο και πως οι κακοί πάντα θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους. 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home