Καλιφόρνια προς Uber: οι οδηγοί σας είναι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης

Uber: όχι δεν είναι

Καλιφόρνια προς Uber: οι οδηγοί σας είναι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης

Έως και 30% μπορεί να ανέβει το εργασιακό κόστος των Uber και Lyft, καθώς η Πολιτεία της Καλιφόρνια πρόκειται να περάσει ένα νέο νομοσχέδιο που θα εξασφαλίζει στους εργαζόμενους τους δικαιώματα, όπως ο κατώτατος μισθός ή το επίδομα ανεργίας. Το νομοσχέδιο γνωστό ως Assembly Bill 5 έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου της Καλιφόρνια, βάση της οποίας εργαζόμενοι σε μια εταιρεία θεωρούνται εκείνοι που εκτελούν βασικές δραστηριότητες.

Αν τελικά περάσει, που είναι και το πιο πιθανό σενάριο, το νομοσχέδιο απειλείται το οικονομικό μοντέλο των παραπάνω εταιρειών, οι οποίες παρά τη γιγάντωσή τους δεν έχουν ακόμα καταφέρει να παράξουν κέρδη, πόσο μάλλον όταν επιβαρυνθούν με ένα επιπλέον μεγάλο κόστος.

Το νομοσχέδιο στηρίζεται από αρκετούς πολιτικούς, κυρίως από την πλευρά των Δημοκρατικών. Ενδεικτικό είναι το άρθρο γνώμης της Lorena Gonzalez στην Washington Post, στο οποίο επιχειρηματολογεί υπέρ του νομοσχεδίου.  

Από την άλλη πλευρά, η Uber και η Lyft θεωρούν ότι το νομοσχέδιο δεν τις υποχρεώνει να αλλάξουν το καθεστώς εργασίας των οδηγών τους. Χαρακτηριστική είναι η δημόσια τοποθέτηση του επικεφαλής νομικών θεμάτων της Uber, Tony West, o οποίος δήλωσε ότι η εταιρεία συνεχίζει να πιστεύει ότι το νομοσχέδιο δεν την υποχρεώνει να αλλάξει κάτι. «Επειδή θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε σε αυτό που η μεγάλη πλειοψηφία των οδηγών μας ζητάει - ευελιξία δηλαδή- οι οδηγοί δεν θα περάσουν αυτόματα σε καθεστώς υπαλλήλων, ακόμα και μετά τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, όταν ο νόμος τεθεί σε ισχύ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. West.

Όμως οι οδηγοί της Uber, τουλάχιστον η μεγάλη πλειοψηφία εκείνων που έχει τοποθετηθεί δημόσια στο παρελθόν έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένως για τα μη ευέλικτα ωράρια εργασίας, για την απουσία ασφάλειας σε περίπτωση ασθένειας, αλλά και για το γεγονός ότι το σύνολο των εξόδων λειτουργίας και συντήρησης των οχημάτων βαραίνει αποκλειστικά και μόνο τους ίδιους.

UBER,ΕΡΓΑΣΙΑ,ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home