Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Amazon

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Amazon

Για μια ακόμα φορά ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon μπλέκεται στα δίχτυα των αρχών ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο σ’ αυτήν την περίπτωση τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται πωλήσεων που προκύπτουν από εταιρείες, που φιλοξενούνται στην πλατφόρμα της.

Η είδηση έγινε γνωστή από το Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο είναι θέμα ημερών για να ξεκινήσει και επίσημα η έρευνα από τις αρχές ανταγωνισμού για το αν και κατά πόσο η αμερικανική εταιρεία χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα υπέρ της και εις βάρος των μικρότερων τρίτων καταστημάτων, που φιλοξενούνται στην marketplace πλατφόρμα. Μία μέρα μετά, σήμερα πριν από λίγο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε και επίσημα ότι ξεκινάει η έρευνα για τις πρακτικές της Amazon.

Στην επίσημη ανακοίνωση είναι ενδεικτική η δήλωση της Επιτρόπου, Margrethe Vestager: "οι ευρωπαίοι καταναλωτές αγοράζουν όλο και περισσότερο online. Το ηλεκτρονικό εμπόριο ενίσχυσε τον ανταγωνισμό στη λιανική, φέρνοντας περισσότερες επιλογές και καλύτερες τιμές. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες δεν εξαλείφουν αυτά τα οφέλη μέσω συμπεριφοράς, που λειτουργεί εις βάρος του ανταγωνισμού. Ως εκ τούτου, αποφάσισα να εξετάσω πολύ προσεκτικά τις επιχειρηματικές πρακτικές του Amazon και τον διττό ρόλο του ως εμπόρου και λιανοπωλητή, προκειμένου να αξιολογήσει τη συμμόρφωσή του με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ".

Ο διττός ρόλος της Amazon έγκειται στο γεγονός ότι και η ίδια πουλάει προϊόντα μέσω της πλατφόρμας της και από την άλλη πλευρά παρέχει το χώρο σε ανεξάρτητες εταιρείες να πωλούν οι ίδιες τα δικά τους προϊόντα. Λόγω του δεύτερου η αμερικανική εταιρεία συλλέγει ευαίσθητα δεδομένα από τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με τις ανεξάρτητες εταιρείες και σύμφωνα με την ανακοίνωση εμφανίζεται να τα εκμεταλλεύεται υπέρ της.

Θα σχολίαζε κανείς ότι η έναρξη της έρευνας δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη, καθώς ήδη από το προηγούμενο Φθινόπωρο ήταν εμφανείς οι προθέσεις της Margrethe Vestager, η οποία είχε αναφέρει ότι είχε ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για το ίδιο θέμα.

Στο δημοσίευμα του Bloomberg φιλοξενούνται δηλώσεις του Johannes Kleis, από το BEUC, το αρμόδιο σώμα για την προστασία των ευρωπαίων καταναλωτών, σύμφωνα με τις οποίες δικαιολογείται απόλυτα η έναρξη της έρευνας. «Αν διαπιστωθεί ότι οι ισχυρές πλατφόρμες χρησιμοποιούν τα δεδομένα που συγκεντρώνουν για να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους, αυτό λειτουργεί εις βάρος τόσο των καταναλωτών όσο και της αγοράς στο σύνολό της» ανέφερε ο κ. Kleis στο Bloomberg.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η νέα έρευνα είναι η τρίτη που πραγματοποιούν τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Amazon τα τελευταία χρόνια. Δύο χρόνια πριν είχε επιβληθεί πρόστιμο ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία κλήθηκε να πληρώσεις/επιστρέψει πρακτικά στο Λουξεμβούργο εξαιτίας των χαλαρών φορολογικών διατάξεων που τύγχανε από τη συγκεκριμένη χώρα. Την ίδια χρονιά, εξαναγκάστηκε να προχωρήσει σε αλλαγή των συμβάσεων με τους ευρωπαίους εκδότες ηλεκτρονικών βιβλίων, καθώς οι ισχύουσες μέχρι τότε είχε θεωρηθεί ότι λειτουργούν εις βάρος του ανταγωνισμού. Στην περίπτωση που η Amazon κριθεί "ένοχη" τότε θα της επιβληθεί πρόστιμο που εκτιμάται κοντά στα 20 εκατομμύρια ευρώ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ,AMAZON,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home