250 εκατομμύρια το πρόστιμο στην Amazon

Deasy @ 04.10.2017
250 εκατομμύρια το πρόστιμο στην Amazon

Σας είχαμε από χθες ενημερώσει για την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλλει βαρύ πρόστιμο στην Amazon, η οποία επωφελήθηκε από τις χαλαρές φορολογικές διατάξεις του Λουξεμβούργου. Σήμερα έγινε γνωστή και η απόφαση, με το πρόστιμο να φθάνει τα 250 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία, όπως και στην προηγούμενη αντίστοιχη περίπτωση της Apple, πρέπει να συλλέξει το Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με την Επίτροπο για θέματα ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, η ευνοϊκή φορολόγηση που εξασφάλισε από το Λουξεμβούργο η Amazon, είχε ως αποτέλεσμα να μην φορολογούνται τα ¾ των κερδών της εταιρείας κάθε έτος. Από την πλευρά του το Λουξεμβούργο απορρίπτει τα ευρήματα της έρευνας της Επιτροπής, ενώ η ανακοίνωση της Amazon αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία δεν πιστεύει ότι έλαβε ειδική μεταχείριση από το συγκεκριμένο κράτος. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση της Επιτροπής, καθώς το πρόστιμο είναι αρκετά μικρότερο από τις εκτιμήσεις. Στην περίπτωση της Amazon και αρκετών ακόμα πολυεθνικών που διατηρούσαν ως έδρα το Λουξεμβούργο πέφτουν σκιές και για το ρόλο που έπαιξε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας και νυν πρόεδρος της Επιτροπής, Jean-Claude Juncker. Ο τελευταίος αρνείται τις κατηγορίες (ήταν πρωθυπουργός της χώρας για σχεδόν δύο δεκαετίες και μέχρι το 2013) προσθέτοντας ότι η Επιτροπή παραμένει πιστή στην εξασφάλιση της ίσης μεταχείρισης στο θέμα της φορολογίας.

Στο μεταξύ, όπως διαβάζουμε στο Reuters, στην αντίστοιχη περίπτωση προστίμου στην Apple, το οποίο αγγίζει τα 13 δισ. ευρώ, δεν έχει γίνει κάποια εξέλιξη, γεγονός που μάλλον έχει εξοργίσει την Επιτροπή, η οποία ζητάει από την Ιρλανδία να τρέξει τις εξελίξεις. Συγκεκριμένα, με βάση την απόφαση του Αυγούστου του 2016, η Ιρλανδία θα έπρεπε μέχρι τις 3 Ιανουαρίου του 2017 να έχει καταλήξει στο ακριβές πρόστιμο. Αντί όμως για αυτό η Apple συνέχιζε να απολαμβάνει προνομιακή φορολόγηση. Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Ιρλανδίας αναφέρει ότι θα προχωρήσει το θέμα μόλις εκδικαστεί η έφεση που έχει ασκήσει η ίδια στην απόφαση.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home