Stadia: η Google επιχειρεί να αλλάξει τους κανόνες του gaming

Stadia: η Google επιχειρεί να αλλάξει τους κανόνες του gaming

Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα η έννοια του «σταδίου» είναι συνυφασμένη με αθλητικούς αγώνες. Αυτήν τη λέξη στον πληθυντικό της επέλεξε και η Google για το όνομα της νέας της πλατφόρμα, μπαίνοντας και αυτή στην αρένα του gaming, επιχειρώντας όμως να καταργήσει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Πριν αναρωτηθείς για το που πήγε η κονσόλα για το παιχνίδι, θα σου πούμε ότι δεν υπάρχει κονσόλα.

Όλη η ιστορία του Stadia είναι πως πρόκειται για μια cloud υπηρεσία που σε μεγάλο βαθμό “πατάει” στο YouTube και που όπως όλες οι υπηρεσίες του καιρού μας δεν περιορίζεται σε έναν τύπο οθόνης.

Κάπου στον πλανήτη η Google έχει τοποθετήσει servers που αναλαμβάνουν όλη τη βρώμικη δουλειά του για να απολαύσεις εσύ το παιχνίδι στην οθόνη σου και να παίξεις ή απλά να παρακολουθήσεις. Χάρη στην τεράστια δύναμη των μηχανών της Google θα μπορείς να παίξεις με χιλιάδες ανθρώπους από όλο τον κόσμο και αν η συσκευή σου δεν έχει την απαιτούμενη ευφυία -π.χ. έχεις μια όχι έξυπνη τηλεόραση- θα χρειάζεσαι Chromecast και το χειριστήριο που λέγαμε στην αρχή για να παίξεις. Έτσι με την υπηρεσία Stadia θα μπορείς να παίξεις πλέον κορυφαίους τίτλους παιχνιδιών, ακόμα και τους πιο απαιτητικούς (στην παρουσίαση έγινε επίδειξη του Assasin's Creed Odyssey), χωρίς να σε ενδιαφέρει η συσκευή που χρησιμοποιείς. Αρκεί μια καλή σύνδεση στο Internet και o chrome browser.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι άνθρωποι της εταιρείας, ο χρήστης θα εξυπηρετείται από το πιο κοντινό του data center έτσι ώστε να έχει τη μικρότερη δυνατή καθυστέρηση, ενώ σε πρώτη φάση θα υποστηρίζεται streaming σε ανάλυση έως 4Κ 60fps, που μεταγενέστερα θα ανέβει στα 8Κ και σε ρυθμό 120fps. Δυνατότητες που θα είναι εφικτές χάρη στη συνεργασία της AMD, η οποία εγκατέστησε την απαραίτητη υποδομή για την επεξεργασία των γραφικών στα data centers της Google.

Αν υπήρχαν ερωτηματικά σχετικά με την ισχύ που μπορεί να προσφέρει η Google, οι άνθρωποί της τα διέλυσαν πολύ γρήγορα δηλώνοντας ότι μπορεί να παρέχει ισχύ μεγαλύτερη από εκείνη των PS4 Pro και Xbox One X μαζί (10,7 teraflops το Stadia, 4,2 teraflops το PS4 Pro και 6 για το One X).

Ανάμεσα στις εντυπωσιακές δυνατότητες που θα προσφέρει η υπηρεσία Stadia είναι:

-   Η δυνατότητα παρακολούθησης του video ενός παιχνιδιού στο YouTube και με την πίεση του πλήκτρου Play ο χρήστης θα μπορεί να παίζει απευθείας το παιχνίδι.

-   Η δυνατότητα παρακολούθησης ενός live streaming του παιχνιδιού ενός άλλου παίκτη και η δυνατότητα υποβολής άμεσης συμμετοχής για να παίξεις μαζί του ή αντίπαλός του.

-   Η δυνατότητα να συνεχίζεις το παιχνίδι απροβλημάτιστα από συσκευή σε συσκευή (PC, laptop, tablet, smartphone, τηλεόραση).

Η υπηρεσία Stadia θα υποστηρίζει όλα τα υπάρχοντα USB χειριστήρια από γνωστές παιχνιδοκονσόλες όμως θα κυκλοφορήσει και το δικό της το οποίο οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν ασύρματα (μέσω WiFi) με τη συσκευή που παίζουν. Στο συγκεκριμένο χειριστήριο θα υπάρχει πλήκτρο για άμεσο διαμοιρασμό του gaming session στο YouTube, όπως επίσης και ένα ακόμα για την ενεργοποίηση του Google Assistant, εφόσον ο χρήστης αναζητάει βοήθεια για να συνεχίσει το παιχνίδι του.

Η υπηρεσία Stadia θα παρέχεται με τη μορφή συνδρομής στους χρήστες, χωρίς όμως να γίνει γνωστό το ύψος της, κάτι που αναμένεται να συμβεί το καλοκαίρι, όταν και η Google ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Προς το κλείσιμο των σημερινών ανακοινώσεων η Google επιφύλασσε μια ακόμα είδηση, ανακοινώνοντας ότι προχωράει στην ανάπτυξη των δικών της αποκλειστικών τίτλων κάτω από τη νεοσύστατη ομπρέλα της  Stadia Games and Entertainment.

STADIA,ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ,STREAMING,ONLINE GAMING,GOOGLE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home