Ενα βλαστάρι μεγαλώνει στη Σελήνη

Ενα βλαστάρι μεγαλώνει στη Σελήνη

Όχι δεν το γυρίσαμε στα ρομαντικά, παραμένουμε αγαπημένοι με την τεχνολογία απ’ όπου και αν προέρχεται.

Οι Κινέζοι προσεδάφισαν στις 3 Ιανουαρίου το Chang’e-4 στην αθέατη (από εμάς) πλευρά της Σελήνης και αυτή ήταν μια πρώτη για την ανθρωπότητα που μέχρι σήμερα προτιμούσε τη λεγόμενη φωτεινή πλευρά του δορυφόρου της Γης.

Αυτό όμως δεν ήταν η μόνη πρωτιά και φαίνεται ότι οι Κινέζοι είναι αποφασισμένοι να ασχοληθούμε με την αποστολή τους - και πολύ καλά κάνουν.

Στις αποσκευές της αποστολής περιλαμβάνονται ένα βλαστάρι από βαμβάκι και μερικοί σπόροι πατάτας, καθώς και μια αραβίδοψη, ένα λουλούδι που θα το βρείτε εύκολα σε όλη την Ευρώπη και την Ασία.

‘Ολα αυτά βέβαια δεν βρίσκονται σε πλαστική γλάστρα φυτωρίου, αλλά σε ένα κυλλινδρικό μεταλλικό δοχείο με βάρος περίπου τρί ακιλά. Το δοχείο περιέχει επίσης νερό, θρεπτικές ουσίες για την ανάπτυξη των φυτών και οξυγόνο.

Οι φωτογραφίες που έδωσε η Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας στη δημοσιότητα δείχνουν πως το βλαστάρι του βαμβαικού τα πάει καλά, όμως τα υπόλοιπα φυτά δεν έχουν καταφέρει ακόμα να “ξεπεταχτούν” όπως θα λέγαμε αν ήμασταν σε ένα χωράφι εδώ στη Γη.

Μέχρι σήμερα το είδος μας είχε καταφέρει να καλλιεργήσει φυτά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 400 χλμ. από την επιφάνεια του πλανήτη μας. Το να γίνει κάτι παρόμοιο στον δορυφόρο της Γης, κ΄παου 380.000 χλ. μακριά είναι σαφώς πιοδύσκολο εγχείρημα.

Δεν ξέρουμε, ίσως στο μέλλον θα βλέπουμε το φεγγάρι με τηλεσκόπια και θα κοιτάζουμε αν μεγαλώνουν οι μελιτζάνες και τα αγγουράκια.

Σε προειδοποιήσαμε, δεν το γυρίσαμε στα ρομαντικά.

ΔΙΑΣΤΗΜΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home