Μία ηχηρή προειδοποίηση μέσω... Vivartia

Μία ηχηρή προειδοποίηση μέσω... Vivartia

Η αποκάλυψη ότι συστήματα του ομίλου της Vivartia έπεσαν θύματα ransomware, με αποτέλεσμα η εταιρεία να υποχρεωθεί να πληρώσει λύτρα ύψους 75.000 δολαρίων σε  Bitcoin στους (άγνωστους μέχρι στιγμής) ίσως να είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια αν και πόσες ελληνικές εταιρείες έχουν πέσει θύματα ransomware, της τεχνικής που τα τελευταία χρόνια λόγω της αποτελεσματικότητάς της κερδίζει έδαφος έναντι άλλων μεθόδων hacking. Ενας υπολογιστής που έχει κλειδωθεί εξαιτίας της προσβολής του από ransomware μπορεί να ανοίξει είτε με την καταβολή των σχετικών λύτρων στους δράστες -συνήθως μέσω Bitcoins ή άλλων κρυπτονομισμάτων ώστε να διασφαλίζεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό και η ανωνυμία των επιτιθέμενων- είτε με τη χρήση ενός πρόσφατου backup (αχ αυτά τα backup). 

Φαίνεται πως εμείς τα λέμε, εμείς τα ακούμε, που λέει ο λόγος βέβαια, διότι όπως φάνηκε και από το περιστατικό στην Vivartia τα backup δεν υπήρχαν ή, τουλάχιστον, δεν υπήρχαν για το σύνολο των υπολογιστών που χτυπήθηκαν από το ransomware. Όσο για το πώς "τρύπωσε" το ransomware στο εσωτερικό του δικτύου της Vivartia όλοι λίγο πολύ θα σου πουν πως το πιθανότερο να έγινε μέσω ενός email που περιείχε κάποιο link που με τη σειρά του ξεγέλασε κάποιον υπάλληλο. Σε όλους μπορεί να συμβεί, οπότε, τον νου σου...

HACKING,RANSOMWARE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home