Στη φάκα δύο πλατφόρμες του Σκοτεινού Web

Deasy @ 20.07.2017
Στη φάκα δύο πλατφόρμες του Σκοτεινού Web

Μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες τους γιορτάζουν το FBI και η Europol, καθώς έκλεισαν δύο μεγάλες online αγορές του "Σκοτεινού Web". Ο συνδυασμός των σχετικών ανακοινώσεων, μάλιστα, αποκαλύπτει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για την έρευνα των διωκτικών αρχών.

Στο στόχαστρό τους οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί είχαν βάλει το AlphaBay, που λειτουργούσε περίπου τρία χρόνια και χρησιμοποιείτο για την πώληση όπλων, ναρκωτικών, πλαστών εγγράφων, παραχαραγμένων προϊόντων και κακόβουλου λογισμικού. Εκτιμάται ότι από το AlphaBay περνούσαν 350.000 διαφορετικά "προϊόντα", κυρίως ναρκωτικά και διάφορες χημικές ουσίες, με 40.000 πωλητές και περίπου 200.000 χρήστες. Υπολογίζεται πως ο συνολικός τζίρος της πλατφόρμας έφτασε το 1 δισ. δολάρια και οι πληρωμές γίνονταν σε bitcoins και άλλα παρόμοια νομίσματα.

Κομβικό ρόλο στη λειτουργία του AlphaBay φαίνεται πως έπαιζε ο 25χρονος Καναδός Alexandre Cazes, ο οποίος διέμενε μόνιμα στην Ταϋλάνδη και -μετά από αίτημα των Αμερικανών- συνελήφθη από την τοπική αστυνομία στις 5 Ιουλίου. Ο Cazes, σε βάρος του οποίου οι Αμερικανοί είχαν σχηματίσει δικογραφία με ουκ ολίγες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της πλαστογραφίας, της διακίνησης ναρκωτικών και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αυτοκτόνησε στις 12 Ιουλίου ενώ ήταν κρατούμενος. Στο μεταξύ οι ΗΠΑ στράφηκαν και κατά της συζύγου του, παγώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούσαν σε διάφορες χώρες, περιλαμβανομένης και της Κύπρου. Το ζευγάρι, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, είχε συγκεντρώσει σημαντικό πλούτο μεταξύ των οποίων πολυτελή αυτοκίνητα αλλά και ένα ολόκληρο ξενοδοχείο στην Ταϋλάνδη.

Τα μεγέθη που έχουν ανακοινωθεί για το AlphaBay δείχνουν και την εξέλιξη του "Σκοτεινού Web". Όταν τον Νοέμβριο του 2013 είχε εξαρθρωθεί το δίκτυο που λειτουργούσε την πλατφόρμα Silk Road είχαν εντοπιστεί 14.000 κωδικοί προϊόντων και υπηρεσιών. Το AlphaBay, τέσσερα χρόνια μετά, είχε μια βάση δεδομένων με 350.000 προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ οι Αμερικανοί συνδέεουν την πλατφόρμα με πολλούς θανάτους στις ΗΠΑ από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Στο μεταξύ, οι ολλανδικές αρχές ανακοίνωσαν πως έκλεισαν την πλατφόρμα Hansa, που ήταν η τρίτη δημοφιλέστερη στο "Σκοτεινό Web". Δύο διαχειριστές του δικτύου έχουν συλληφθεί στη Γερμανία, ενώ έχουν κατασχεθεί servers σε Ολλανδία, Γερμανία και Λιθουανία. Η ολλανδική αστυνομία εντόπισε 10.000 ονόματα ξένων υπηκόων που είχαν εγγραφεί στην πλατφόρμα και τα προώθησε στην Europol για περαιτέρω επεξεργασία.

EUROPOL,FBI,ΗΠΑ,DARK WEB,ΕΥΡΩΠΗ,ΟΛΛΑΝΔΙΑ,ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home