Λύσεις VR από την ιατρική έως το ποδήλατο

Λύσεις VR από την ιατρική έως το ποδήλατο

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια για την εικονική πραγματικότητα (virtual reality ή VR) και τις εφαρμογές της σε διάφορους τομείς. Για τους περισσότερους, η εικονική πραγματικότητα έχει μεγαλύτερη εφαρμογή στο χώρο των video games, αλλά αυτό δεν ισχύει απόλυτα αν κρίνει κανείς από το τι είδαμε στο φετινό Cisco Live! 2017, το μεγαλύτερο συνέδριο της Cisco, μίας εκ των κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας παγκοσμίως.

Η Cisco δραστηριοποιείται στο χώρο των λύσεων δικτυακού εξοπλισμού για επιχειρήσεις, αλλά οι συνεργάτες της βρήκαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν ορισμένες καινοτόμες λύσεις. Όπως, για παράδειγμα, ένα «σταθερό» ποδήλατο (σ.σ. από αυτά που βρίσκουμε στα γυμναστήρια ή χρησιμοποιούμε μέσα στο σπίτι για γυμναστική) το οποίο αξιοποιεί το VR για να γυμναστείς περισσότερο και καλύτερα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι φοράς την ειδική VR μάσκα και κάνεις ποδήλατο προκειμένου να προχωρήσεις μέσα σε ένα παιχνίδι ή μπορείς ακόμη και να τρέξεις σε έναν κανονικό ποδηλατικό αγώνα χωρίς να χρειαστεί καν να βγεις από το σπίτι σου!

Η υλοποίηση αυτή έχει γίνει από την εταιρεία Optum, θυγατρική του αμερικανικού ομίλου United Health, ο οποίος, πάντως, έχει αναπτύξει και μία άλλη ενδιαφέρουσα εφαρμογή σε  VR. Ο λόγος για το VR Tumor Scan, όπου ο γιατρός, φορώντας τη μάσκα, έχει τη δυνατότητα να δει με διαφορετικό και πολύ καλύτερο τρόπο, τις ειδικές ακτινογραφίες που γίνονται σε ανθρώπους για τους οποίους υπάρχει φόβος ότι έχουν καρκίνο και ειδικά σε περιοχές όπως είναι ο εγκέφαλος. Με το VR headset ο γιατρός μπορεί να έχει πολύ καλύτερη εικόνα και να εντοπίσει τα επικίνδυνα σημεία.

Πέραν της γυμναστικής και της ιατρικής, πάντως, μία άλλη εφαρμογή σε VR που είδαμε στο Λας Βέγκας, όπου πραγματοποιείται το Cisco Live!, είναι αυτή που βάζει τον χρήστη κυριολεκτικά μέσα σε μία σύσκεψη! Η συγκεκριμένη εφαρμογή συνεργάζεται με την πλατφόρμα Spark της Cisco, η οποία επιτρέπει σε στελέχη επιχειρήσεων να πραγματοποιούν, μεταξύ άλλων, συσκέψεις εξ αποστάσεως. Στην περίπτωση της χρήσης του VR, το πλεονέκτημα είναι πως οι συμμετέχοντες εισέρχονται σε έναν εικονικό κόσμο και έχουν την αίσθηση ότι κάθονται δίπλα ο ένας στον άλλο, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά!

 

CISCO LIVE,VIRTUAL REALITY,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home