Κοινωνική αντικοινωνικότητα

(κάτι σαν ψηφιακός αναχωρητισμός δηλαδή)

Deasy @ 06.03.2017
Κοινωνική αντικοινωνικότητα

Πολύ κοντά στην εποχή του “υπάρχει ένα app για αυτό” (ή ελληνικότερα, “κατέβασε ρε το απλικέσιο να σωθείς”) υπάρχει η εποχή του “υπάρχει μια έρευνα γι’ αυτό” το οποίο δεν έχει δυστυχώς μια ελληνικότερη απόδοση.

Η είδηση ήρθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και καταγράφει μια εκ πρώτης όψεως αντίφαση. Οι εντατικοί χρήστες των κοινωνιών δικτύων, νεαρής ηλικίας, είναι πολύ πιθανό να απομονώνονται από τον κοινωνικό τους περίγυρο (εννοούν προφανώς τον κοινωνικό περίγυρο του φυσικού κόσμου). Σύμφωνα με τους ερευνητές το προειδοποιητικό καμπανάκι πρέπει να χτυπήσει όταν ο ημερήσιος χρόνος που περνά ένας νεαρός στα κοινωνικά δίκτυα ξεπεράσει τις δύο ώρες.

Εδώ τώρα μπαίνουν διάφορες ερμηνείες. Μπορεί η κοινωνική απομόνωση να είναι η αιτία της εντατικής ενασχόλησης με τα κοινωνικά δίκτυα, μπορεί επίσης η σχέση να είναι αντεστραμμένη. Δηλαδή, υπάρχει μεν μια σχέση αλλά δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο τι σχέση.

Η αντίφαση βέβαια βρίσκεται στο γεγονός ότι η απομόνωση από τον κοινωνικό περίγυρο σχετίζεται -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.000 ατόμων ηλικίας 19 έως 32 ετών στις ΗΠΑ. Ισως να ευθύνεται η κουλτούρα που έχει αναπτυχθεί στις ΗΠΑ ίσως να υπάρχουν και άλλοι κοινωνικοί λόγοι, οι οικονομικοί παράγοντες που να ενισχύουν αυτή τη συμπεριφορά, αλλά σίγουρα όσοι χρησιμοποιούν το Facebook Messenger π.χ. για να βρεθούν για μπίρες μάλλον δεν θα πολυπιστέψουν πως τα κοινωνικά δίκτυα κάνουν κακό στην κοινωνική συμπεριφορά.

SOCIAL MEDIA,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,ΕΡΕΥΝΕΣ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home