Κάλλιο γαϊδουρόδενε

Τεχνητή νοημοσύνη μεν, αλλά δεν θα μας καβαλήσει κιόλας

Deasy @ 07.06.2016
Κάλλιο γαϊδουρόδενε

Με την εξέλιξη που επιφυλάσσει ο σκληρός ανταγωνισμός (και συναγωνισμός) των “βαριών ονομάτων” της ψηφιακής τεχνολογίας -IBM, Google, Facebook, Microsoft, Nvidia και ουκ ολίγους ακόμα που τα ονόματά τους μας διαφεύγουν- είναι σχεδόν βέβαιο πως η τεχνητή νοημοσύνη θα σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της.

Ισως (πολλά ¨ίσως” όμως) το ότι πολλές θέσεις εργασίας θα καταργηθούν να είναι το μικρότερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος. Για σκέψου, για παράδειγμα, τι μπορεί να γίνει όταν η τεχνητή νοημοσύνη φτάσει στο σημείο να εξελίσσει τον εαυτό της και να μην έχει ανάγκη τον άνθρωπο. Φαντάσου ένα “πλάσμα” τεχνητής νοημοσύνης που θα γράφει κώδικα και να βελτιώνεται. Μήπως τότε από “αφέντες” θα γίνουμε “σκλάβοι” των μηχανών σε μια δυστοπία της οποίας την πόρτα θα έχουμε μόνοι μας ανοίξει διάπλατα;

Εχουν άραγε γνώση οι φύλακες; Ναι, απαντούν ερευνητές της Google με τη συνδρομή συναδέλφων τους από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που αναπτύσσουν έναν μηχανισμό που θα απενεργοποιεί τα τεχνητά μας δημιουργήματα (ή, τέλος πάντων, θα τα επαναφέρει στην τάξη) όταν θα επιχειρούν να υπερβούν τα όριά τους.

Ακούγεται εύκολο αλλά δεν είναι, διότι αν ένα τεχνητό “ον” κάποια στιγμή βρεθεί σε θέση να αντιληφθεί πως μια αλληλουχία πράξεων οδηγεί στην απενεργοποίησή του (στην τιμωρία του δηλαδή), τότε μπορεί μεν να αποκτήσει καλό χαρακτήρα αλλά μπορεί να εξελίξει μια πιο σύνθετη συμπεριφορά και -απλά- να απενεργοποιήσει τον μηχανισμό ασφαλείας. Με τέτοια πράγματα ασχολούνται οι άνθρωποι εκεί έξω.

Και μια λεπτομέρεια: Οι επιστήμονες από την Οξφόρδη, ανήκουν στο Ινστιτούτο για το Μέλλον της Ανθρωπότητας. Το λέμε, στην περίπτωση που κανένας θέλει να κάνει σύγκριση με τα ημεδαπά ιδρύματα (και τις ημεδαπές πολιτικές σε θέματα εκπαίδευσης, γενικότερα).

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ,GOOGLE,MICROSOFT,FACEBOOK,IBM,NVIDIA,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home