Μάθε... Google γράμματα

Deasy @ 18.04.2016
Μάθε... Google γράμματα

Αναρωτιόμασταν τις προάλλες αν έχει copyright η θέα, με αφορμή την απόφαση με την οποία το ανώτατο δικαστήριο της Σουηδίας απεφάνθη πως υπηρεσίες όπως η Wikipedia παραβιάζουν τους νόμους για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, όταν δημιουργούν βάσεις δεδομένων με έργα τέχνης που βρίσκονται σε δημόσια θέα, όπως για παράδειγμα ένα άγαλμα σε μια πλατεία.

Εκεί που ξύναμε το κεφάλι μας με αμηχανία ήρθαν τα νέα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την προσφυγή που κατέθεσε η ένωση συγγραφέων κατά της Google και κατέληξε στο συμπέρασμα πως η δημοσίευση αποσπασμάτων βιβλίων από την Google δεν συνιστά παραβίαση της -αμερικανικής- νομοθεσίας για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Αντιθέτως, αποτελεί περίπτωση “δίκαιης χρήσης” (fair use που λέμε στο χωριό) προστατευόμενου από τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας έργου.

Με δυο λόγια, ναι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις, όχι δεν χρειάζεται να πληρώσεις. Η αλήθεια είναι πως το τι συνιστά “δίκαιη χρήση” δεν το πολυγνωρίζουν ούτε καν στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάθε φορά που κάποιος επικαλείται το εν λόγω δικαίωμα εξετάζεται και ο ισχυρισμός του από τα αρμόδια δικαστήρια.

Αλλά στην περίπτωση που εξετάστηκε, η απόφαση ήταν σαφής: Το να βάλεις μερικές σελίδες από ένα βιβλίο δεν συνιστά παράβαση. Στο μυαλό μας, αυτό μοιάζει λογικό. Αλλά πάλι μπορεί εμείς να είμαστε οι τρελοί και οι Σουηδοί να είναι λογικοί. Ποιος να ξέρει….

ΒΙΒΛΙΑ,GOOGLE APPS-SERVICES,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home